Στον ονειρικό καλλιτεχνικό αγρόκηπο του γλύπτη Παναγιώτη Μαρίνη.


Μια επίσκεψη στον καλλιτεχνικό αγρόκηπο του γλύπτη Παναγιώτη Μαρίνη στην Κυψέλη, όσος φορές κι αν έχει επαναληφθεί, είναι σαν την πρώτη φορά. Μια μετάβαση σε έναν ονειρικό χώρο, όπου όπως συμβαίνει και σε ένα παραμύθι οι χαρακτήρες ξεπροβάλλουν μπροστά από τα παρτέρια με τα λουλούδια και τα δέντρα για να συναντήσουν τον επισκέπτη. Χαρακτήρες με υπόσταση, πέτρες σμιλευμένες από την φύση, το χρόνο και τα χέρια του Παναγιώτη Μαρίνη, που ενορχηστρώνει τον κόσμο του και ξεγεννά μορφές από τις πέτρες του.

Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία να μιλάει κανείς με τον Παναγιώτη Μαρίνη για τα έργα του. Θυμάται τα πάντα για το κάθε ένα από αυτά. Που βρήκε την πέτρα, τι σχήμα είχε, πως την λάξεψε και μαζί μια ολόκληρη ιστορία για τον τόπο που περπάτησε, το σημείο που την βρήκε και την έβαλε στον σάκο του. "Σαν το Σύσιφο, όπου πάω κουβαλάω μαζί μου μια πέτρα", λέει για τον εαυτό του. Και είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που λέει για τον ίδιο. Ένας σεμνός άνθρωπος, μεταφέρει όλη του την αγάπη για την φύση και τη ζωή πάνω σε αυτές τις πέτρες, ότι σχήμα κι αν έχουν, ότι ιστορία κι αν θέλουν να σου πουν. Κάπως έτσι είναι στον καλλιτεχνικό αγρόκηπο του γλύπτη Παναγιώτη Μαρίνη, δεν υπάρχουν πράγματα που θέλεις να αφήσεις πίσω σου όταν φύγεις.

Αν είστε τυχεροί κάπου εκεί θα δείτε και τον Αντώνη Ασπράκη, έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη του ξύλου.

Ένα μικρό βιογραφικό του Παναγιώτη Μαρίνη:
Γεννήθηκε το 1955 στην Αίγινα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, παραμένοντας λάτρης της φύσης και της λαογραφίας και χρησιμοποιώντας ως βασική πρώτη ύλη του έργου του την πέτρα. Η ενασχόληση του με την γλυπτική ξεκινά το 1981 με κύριο ερέθισμα τα έργα και τις συναντήσεις του με τον Χρήστο Καπράλο, καθώς και το έργο του Γρηγόρη Μαλτέζου. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην είσοδο του Δημαρχείου Αίγινας (έργο σε συνεργασία με τον ζωγράφο Γιώργο Χατζημιχάλη), καθώς επίσης και στο Κυπριακό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος διατηρεί μόνιμη έκθεση γλυπτικής στον Αγρόκηπό του στην Κυψέλη της Αίγινας.

Ατομικές εκθέσεις:
  • 2016 Η πέτρα που ήξερε, Genesis Gallery, επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
  • 2015 Εν Αιγίνη, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
  • 2014 Καρποί της Πέτρας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
  • 2011 Χρόνος & Πέτρα II , Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
  • 2010 Χρόνος & Πέτρα, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Ομαδικές εκθέσεις Ατομικές εκθέσεις:
  • 2015-16 Η περίπτωση Καποδίστρια, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού, Ιστορικό Κτίριο του Βουλευτικού Ναύπλιο, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα
  • 2015 Μορφές, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, Φεστιβάλ Φιστικιού 2015, Επιμέλεια: Βάσω Καλουδιώτη
  • 2014-16 «20+20» για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού, IANOS Αίθουσα Τέχνης, Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάρων «Ο Θέογνις», Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα, Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Santorini Arts Factory», Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
  • 2014 Δεύτερη ευκαιρία, Loft@College Αθήνα
  • 2012 Broken Memories, Κυπριακό Προξενείο Νέας Υόρκης
  • 2002 Ομαδική έκθεση, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png