Γλυπτό του Νεκτάριου Κοντοβράκη, τοποθετήθηκε στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Το ορειχάλκινο γλυπτό "Νίκη" του εικαστικού Νεκτάριου Κοντοβράκη, τοποθετήθηκε στο προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Αχιλλέας Χαλδαιάκης, καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή: 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



"Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το ορειχάλκινο γλυπτό ΝΙΚΗ του Αιγινήτη καλλιτέχνη Νεκτάριου Κοντοβράκη. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον καλλιτέχνη, τον φίλτατο γλύπτη και ζωγράφο Νεκτάριο Κοντοβράκη, μαθητή και συνεχιστή της αισθητικής των μεγάλων δασκάλων Νίκου Νικολάου, Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου.

Το εν λόγω γλυπτό έχει πολυεπίπεδη σημασία και πυκνό συμβολισμό. Τα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επί καλλιτεχνικών ζητημάτων επιτροπής που έχει συστήσει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, οι κκ. Μάνος Στεφανίδης και Δημήτρης Παυλόπουλος και η κα Ευθυμία Μαυρομιχάλη, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ορειχάλκινη φιγούρα που αναπαριστά μία πτερωτή έφηβη εν κινήσει, έτοιμη να κόψει το νήμα στη διάρκεια αγώνων, η οποία συνδυάζει δυναμικά αρχαϊκή χάρη και νεωτερικό ήθος, καθώς είναι έτοιμη να πετάξει ψηλά. Ένα χυτό γλυπτό ύψους 1.80 μέτρων, που ορθώνεται ως ένα πανανθρώπινο σύμβολο διαχρονικού «αγώνα» και μεταδίδει ισχυρά μηνύματα ζωής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αποτυπώνει, συμβολικά, τη ΝΙΚΗ εναντίον της αμάθειας, του σκοταδισμού και της προκατάληψης. Παράλληλα, υπογραμμίζει την υπεροχή της γνώσης και της επιστήμης, αρετών που εκπροσωπούν το «καλό» σε μιαν εποχή που το «κακό» κινείται τόσο αλαζονικά.

Το γλυπτό θα ίσταται εφεξής στην είσοδο της Βιβλιοθήκης της ΦΛΣ του ΕΚΠΑ, για να μεταδίδει το αισθητικό και παιδαγωγικό του μήνυμα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, τους αυριανούς επιστήμονες, τους νικητές της γνώσης και της ζωής. Θα αποτελεί ένα ανάγλυφα απτό σύμβολο κάθε νίκης έναντι των παντοίων και ποικίλων αγώνων στους οποίους επιδίδονται όλα τα μέλη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png