Μήτρα (MATER MATTER), ατομική έκθεση της Θεοδώρας Χωραφά. "Αν έρθετε, να μπείτε όπως μπαίνετε σε μια εκκλησία".

20230810_205246-00.jpg

“Η δουλειά μου εξερευνά το μυστήριο της ζωής μέσα από την υλικότητά της” λέει η Θεοδώρα Χωραφά για τη νέα της ατομική έκθεση, που έχει τίτλο Μήτρα (MATER MATTER). Τα εγκαίνια τη έκθεσης έγιναν στις 10 Αυγούστου. 


Πρόκειται για μία εικαστική προσέγγιση που συνδυάζει αντικείμενα και υλικά που βρήκε τυχαία μπροστά της, performance και installation. Έτσι φτιάχνει έναν κόσμο όπου η υλικότητα και αισθαντικότητα υπενθυμίζουν στο θεατή τη σημασία της συνύπαρξης με τον πλανήτη που κατοικούμε, τη χαρά και το σεβασμό στους κύκλους ζωής και θανάτου όπου όλοι μας ανήκουμε.

20230810_205246-01.jpg

Η έκθεση περικλείεται από ένα ακόμη εικαστικό γεγονός, το οποίο είναι η μεταμόρφωση της αίθουσας του Λαογραφικού Μουσείου. Δεν είναι μία αλλαγή, μία μετατροπή, είναι μία εικαστική εγκατάσταση, που μπροστά στο δέος που προκαλεί το έργο της Χωραφά, μοιάζει να περνάει σε ένα δεύτερο επίπεδο. Δεν θα έπρεπε όμως. Ο τρόπος που ο ταλαντούχος φωτογράφος Aspe Coulon δίνει πνοή στο χώρο με κατασκευές είναι πρωτόγνωρος για τα δεδομένα του Λαογραφικού. Τον φωτισμό έκανε ο Επαμεινώνδας Ζαφείρης.

20230810_205246-03.jpg

Είναι μία έκθεση που ο επισκέπτης πρέπει να την αφουγκραστεί, αφού πρώτα καταλαγιάσει  από την καθημερινότητα και το θόρυβο που κουβαλά μαζί του. Είναι τύχη που το κοινό της Αίγινας μπορεί να βιώσει το περιεχόμενο μιας τέτοιας έκθεσης, να επαναπροσδιορίσει τη ζωή, να την αφουγκραστεί, να την εξερευνήσει.

20230810_205246-04.jpg

Η Θεοδώρα Χωραφά μίλησε στο Aegina Portal όχι για τη έκθεση, αλλά θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσους την βοήθησαν για να υλοποιηθεί. "Αν έρθετε, να μπείτε όπως μπαίνετε σε μια εκκλησία", λέει.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας
Σπύρου Ρόδη 16
Πόλη Αίγινας
Από 10 έως 27 Αυγούστου 2023
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:30 – 13:00 & 19.30 – 22:00

Ευχαριστίες:

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους ταλαντούχους φίλους μου που με βοήθησαν ουσιαστικά, ο καθένας με τον τρόπο του ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί τούτη η εγκατάσταση :
Ελίκα Βλαχάκη, Μαρίνα Coriolano Λυκουρέζου, Navine Dosso, Βασίλη Πεσμαζόγλου, Ολίβια Tado, Επαμεινώνδας Ζαφείρης, Μυρτώ Αποστολίδου και Βαρδή Μαρινάκη, Μarina Carreras, Johannes Shmelzer- Zilringer, Λύδα Χαρίση, Δάφνη Percy Χωραφά, Ela Kutler, Ανδρέα Θεοδώρου, Παυλίνα Εκκλησιάρχου και Dar Greenberg, Ελένη Σκρέκου.

Και όλους τους φίλους που προσφέρθηκαν να κάνουν βάρδιες στην έκθεση: Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Renate Reiter, Annerike Diepeveen, Steeve Weeks, Πατρίτσια Κολαϊτι και Λουκία Γιαννάκη.

Τους αγαπημένους που έχω γύρο μου, που με εμπιστεύονται και με στηρίζουν για να καταφέρω να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Ένας κούκος μόνος του δεν φέρνει την άνοιξη!

Αλλά πέρα απ´ όλα, ευγνωμονώ την Γη που μας στηρίζει και μας θρέφει όλους τόσο γενναιόδωρα!


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png