Το "Κάψιμο του Ιούδα". Η αναβίωση του εθίμου στην Πέρδικα.

Οι μεγαλύτεροι το έφερναν στη μνήμη τους σαν μια αγαπημένη ανάμνηση, ενώ οι νεώτεροι απλά κάπου είχαν ακούσει για αυτό. Το "κάψιμο του Ιούδα", είναι ένα έθιμο που αναβίωσε στην Πέρδικα σήμερα το απόγευμα, με τη φροντίδα της ομάδα γυναικών Πέρδικας που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της λαογραφίας της περιοχής και τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεών της. Το ομοίωμα του Ιούδα, φτιαγμένο από παλιά ρούχα και παραγεμισμένο με άχυρα, έφτασε πάνω σε άλλο στην προβλήτα της περιοχής των "Οχυρών", περνώντας πρώτα από τα γραφικούς δρόμους του χωριού και καταλήγοντας στο λιμάνι. Τη διαδρομή του προς την πυρά ακολούθησαν δεκάδες παιδιά και γονείς, οι εκδρομείς που απολάμβαναν εκείνη την ώρα τον καφέ τους στην παραλία έδειξαν να ενθουσιάζονται με αυτή την πρωτοβουλία.

Δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς την ομορφιά της πασχαλιάτικης Πέρδικας, και η αναβίωση του εθίμου έδωσε ένα επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό στην υπέροχη ατμόσφαιρα! Ο Ιούδας κρεμάστηκε και στη συνέχεια παραδόθηκε στην πυρά, με τα καπνογόνα και βεγγαλικά να τονίζουν το γιορτινό κλίμα και την πασχαλιάτικη διάθεση. Λίγο πριν, η εκπαιδευτικός κυρία Σωζία Αποσπόρη είχε περιγράψει στο κοινό που παρακολουθούσε την αναβίωση του εθίμου, τον τρόπο που εξελισσόταν δεκαετίες πριν στην Πέρδικα και την προέλευσή του.

Είτε στην προβλήτα των "Οχυρών", είτε απέναντι από το λιμάνι, δεκάδες ήταν οι εκδρομείς του Πάσχα και οι κάτοικοι του νησιού που φωτογράφισαν την αναβίωση του εθίμου, δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον για αυτή την πρωτοβουλία, ενώ τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κύριος Τάσος Αμάφης. Μετά την ολοκλήρωσή του, το απόγευμα του Πάσχα στην Πέρδικα κύλησε υπέροχα στην παραλία του χωριού, με τον ήλιο να δύει πίσω από τη Μονή. Τα cafe, τα bar και τα εστιατόρια δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για μερικές στιγμές χαλάρωσης πριν τη βραδινή έξοδο!


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png