Έκθεση παλαιών Αιγινήτικων κανατιών στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Μία έκθεση που γυρνά τον επισκέπτη της σε μνήμες της Αίγινας μερικές δεκαετίες πίσω, με αντικείμενα που τον αφήνουν να αναπολεί έναν τρόπο ζωής που δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Σχεδόν να αισθανθεί τη δροσιά του νερού που ρέει από το κανάτι, με εκείνη την ανεπαίσθητη αλλά χαρακτηριστική γεύση του λευκού αιγινήτικου πηλού. Η έκθεση που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης είναι αφιερωμένη στα παλιά Αιγινήτικα κανάτια.


"Το κανάτι για την Αίγινα είναι μία ολόκληρη ιστορία. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι τα έφτιαχναν και ένα είδος το οποίο το εμπορεύονταν, αλλά ήταν ένα απαραίτητο στοιχείο μέσα στην καθημερινότητα των παλαιότερων Αιγινητών", λέει ο κύριος Γιώργος Μπήτρος που επιμελήθηκε την έκθεση. "Ήταν το ψυγείο της εποχής εκείνης και μην ξεχνάμε ότι το αιγινήτικο κανάτι έχει κάνει διάσημη την Αίγινα και στην Αθήνα και τον Πειραιά και σε άλλα μέρη. Είναι μία ολόκληρη εποχή, μία ολόκληρη ιστορία".

Τα παλαιότερα κανάτια προέρχονται από τα χέρια του Παναγή Στενάκη, ο οποίος έχει διαθέσει για τις ανάγκες της έκθεσης τα εργαλεία με τα οποία χάραζαν τα κανάτια, αλλά και φωτογραφίες από το καμίνι του. Ανάμεσα στα κανάτια που παρουσιάζονται στην έκθεση ο επισκέπτης μπορείς να δει ένα που έχει φιλοτεχνήσει η εκπαιδευτικός Ελένη Κάτσα, αλλά και ένα ακόμη με θέμα το Λειδινό που είχε φιλοτεχνήσει η αείμνηστη Δέσποινα Μαρνέζου.

Η έκθεση θα λειτουργήσει ως την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και ώρες 19.00 - 21.30 μ.μ. εκτός Τρίτης και Πέμπτης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png