"Το κάψιμο του Ιούδα" στο Ανιτσαίον. .

Οι κάτοικοι της περιοχής του Ανιτσαίον, διοργάνωσαν, σήμερα το απόγευμα, για μία ακόμη χρονιά την αναβίωση του εθίμου: "Το κάψιμο του Ιούδα". Πρόκειται για ένα έθιμο που το βλέπουμε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας να εξελίσσεται με διάφορους τρόπους και διαφορετικές χρονικές στιγμές την περίοδο του Πάσχα, δείγμα του πλούσιου λαογραφικού "μωσαϊκού" της πατρίδας μας. Όπως σε όλες της περιοχές της χώρας μας, έτσι και στο Ανιτσαίο, οι νέοι του χωριού φτιάχνουν ένα ομοίωμα ανθρώπου το οποίο στη συνέχεια το κρεμούν σε μία κρεμάλα στο πιο κεντρικό σημείο, ώστε να φαίνεται από όλους. Στο Ανιτσαίο το κρέμασμα και το κάψιμο του Ιούδα έγινε μπροστά από την εκκλησία του χωριού.


Για την Ορθοδοξία το κάψιμο του Ιούδα λειτουργεί ως ένα είδος παραδειγματικής τιμωρίας του αυτόχειρα προδότη, που δεν μπορεί να εξιλεωθεί ούτε μετά το θάνατο. Κατά τη διάρκεια της καύσης του ομοιώματος η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε δυνατά, ενώ οι κροτίδες διαδέχονταν η μία την άλλη, μπροστά στην κρεμάλα. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, παρακολουθούσαν από απόσταση ασφαλείας το κάψιμο του Ιούδα, μέρος ενός πασχαλιάτικου πανηγυριού με μουσική και φαγητό.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png