Αναβίωση του εθίμου του "Λειδινού" στην Κυψέλη. Πολύ μεγάλη η προσέλευση του κόσμου. ..

Με φορέα διοργάνωσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλης πραγματοποιήθηκε και φέτος στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης η αναβίωση του εθίμου του Λειδινού. Μια παραδοσιακή γιορτή που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στη σημερινή της μορφή οπτικοποιεί σε ένα χαρακτηριστικό δρώμενο τη σχέση του αγροτικού πληθυσμού του νησιού με την αλληλουχία των εποχών. Σύμβολα όπως το φαλλός με γουδοχέρι και ρόδια, το αιγινήτικο κανάτι, η ανδρική μορφή που σχηματίζεται με κάρβουνο πάνω σε αυτό, τα άνθη, αλλά και τα συναισθήματα που εκφράζονται μέσα από ένα μελωδικό μοιρολόι και η γλυκιά προσμονή για τον Μάρτη και τον Απρίλη που θα έρθει ξανά και θα αναστήσει τη γη, μαζί και τις αγροτικές εργασίες. Η περιφορά του νεκρού ομοιώματος πάνω σε μία πόρτα, οι φοίνικες, ο πολύχρωμες σημαίες, οι φορεσιές των παιδιών, διαμορφώνουν ένα δρώμενο που παρά τη μικρή του χρονική διάρκεια είναι εξαιρετικά πλούσιο σε νοήματα και εικόνες.


Η ιδιαίτερα φροντισμένη διοργάνωση της αναβίωσης, πλαισιώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης και για πρώτη φορά φέτος με μικρά περίπτερα που οι επισκέπτες μπορούσαν να βρουν παραδοσιακά και άλλα προϊόντα. Η γιορτή συγκέντρωσε πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, πιθανών τον μεγαλύτερο που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κύριος Ανδρέας Αποστολίδης, ενώ την εκφώνηση των κειμένων έκαναν οι κυρίες Έφη Λαζάρου και Μαίρη Κουκούλη. Ιδιαίτερη χαρά προσδίδει στο γεγονός, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, η παρουσία των μικρών παιδιών και ο τρόπος που εκλαμβάνουν τη συμμετοχή τους στο δρώμενο.

Δείτε φωτογραφίες από την αναβίωση του εθίμου εδώ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png