"Από του Σωτήρος σωτηρεύσου και στο χειμώνα πορεύσου". Εκεί που το καλοκαίρι συνυπάρχει άρρηκτα με τη θρησκευτική πίστη.

"Από του Σωτήρος σωτηρεύσου και στο χειμώνα πορεύσου", λέει η Αιγινήτικη σοφία. Η λαογραφία του νησιού θέλει τα πανηγύρια του καλοκαιριού να είναι συνυφασμένα με τις συνήθειες των ανθρώπων της Αίγινας, με την ανάγκη για κοινωνική επαφή, με το διάλειμμα της σκληρής εργασίας στην ύπαιθρο, με μια κοινωνική δραστηριότητα που συνυπάρχει με τη θρησκευτική. Κάτι που στο πέρασμα του χρόνου γίνεται κομμάτι ατόφιο του χρόνου και προσδιορίζει τις εποχές. Η παράδοση της Αίγινας θέλει τους κατοίκους του νησιού να μην κάνουν μπάνιο σήμερα στη θάλασσα, για να μην πνιγούν, ενώ οι κάτοικοι του Μεσαγρού πήγαιναν στην εκκλησία ένα κλωνάρι από κληματαριά για ευλογία και καλή σοδιά. Τα καλοκαιρινά πανηγύρια στις διάφορες περιοχές του νησιού, "μοσχοβολάν" από το άρωμα της θάλασσας και του καλοκαιρινού απογεύματος που "σπρώχνει" τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού στην κοινωνία που ορίζει μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Η εκκλησία γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού σήμερα, και η ημέρα βρήκε για μία ακόμη χρονιά την περιοχή των Αγίων να πανηγυρίζει το μικρό παραθαλάσσιο εξωκλήσι που βρίσκεται στην περιοχή. Οι πραμάτειες των κάθε λογής μικροπωλητών, ο κόσμος που συνωστίζεται, η αρτοκλασία, τα πολύχρωμα σημαιάκια που κινούνται άτονα στο λιγοστό αεράκι της καλοκαιρινής βραδιάς.

Κι αν στην περιοχή των Αγίων η πανηγυρική ατμόσφαιρα λούζεται από την αύρα της θάλασσας, σε μία άλλη εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, η ιστορία "τυλίγει" τον επισκέπτη που θα αφεθεί στην ιστορικότητα του χώρου. Σε μία εκκλησία που αφιερώθηκε στη Σωτηρία του Έθνους κι ένας Θεός ξέρει τι ελπίδες για το νέο κράτος "μπολιάστηκαν" στους τοίχους της. 6 Αυγούστου, η Μεταμόρφωση του Σωτήρα είναι λαογραφικά για την Αίγινα το σημείο τομής ανάμεσα στο καλοκαίρι και την προετοιμασία για τους χειμερινούς μήνες. Ίσως για αυτό το λόγο οι κάτοικοι του νησιού "στη φούρια του Αυγούστου" μοιάζουν να θέλουν να "μαζέψουν" και την πιο μικρή στιγμή αυτών των καλοκαιρινών συγκεντρώσεων. Χρόνια πολλά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png