Όρος. Η φλόγα κρατάει άσβεστη την παράδοση. .

Video: Κώστας Πετράς.
Η παράδοση συνεχίστηκε και φέτος στο πιο ψηλό βουνό του νησιού, το Όρος. Την Τετάρτη, παραμονή της Αναλήψεως η μεγάλη φωτιά δίπλα στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία ήταν ορατή από πολλά σημεία του νησιού, σημάδι ότι η παράδοση παραμένει άσβεστη στο νησί. Η προετοιμασία για όλα όσα χρειάζονταν είχε ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν ώστε το πανηγύρι στην κορφή του βουνού να γίνει και φέτος. Ο εορτασμός βαθιά θρησκευτικός, αναμεμιγμένος με λαογραφικά στοιχεία, είναι μυστηριακός, όπως και η ατμόσφαιρα και η θέα. Το μονοπάτι για να ανέβει κανείς στην κορφή του Όρους, είναι δύσκολο και ανηφορικό, ειδικά προς το τέλος, λίγο πριν το μικρό πλάτωμα που βρίσκεται το εκκλησάκι.

Όταν βραδιάσει τα ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρωθεί σε έναν βράχο δίπλα στην μικρή εκκλησία και η μεγάλη φλόγα που ανάβει γίνονται το σύμβολο της Ανάληψης του Κυρίου. "Και του χρόνου!" η ευχή ακούγεται από στόμα σε στόμα και όλοι στέκονται γύρω από τη φωτιά. Η παράδοση της Αίγινας θέλει αυτή τη μέρα να είναι για τους Αιγινήτες η πρώτη του καλοκαιριού. Μετά τη Θεία Λειτουργία κατέβαιναν στη θάλασσα και έκαναν το πρώτο τους μπάνιο, αν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν. Κάποιοι αυτή την ημέρα πήγαιναν στη θάλασσα τα πρόβατά τους για να του "λούσουν". Οι γυναίκες έπιαναν τη "μαλλιαρή" μια πέτρα που είχε πάνω της κολλημένη πρασινάδα της θάλασσας. Ήταν κάτι σαν φυλακτό και την έπαιρναν στο σπίτι. "Μαλλιαρή μου, μαλλιαρή μου και σιδεροκέφαλή μου" έλεγαν.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png