Ο χορός της Λαμπρής στην Παλιαχώρα.

Με μια βόλτα στα εκκλησάκια της Παλιαχώρας, στη στολισμένη με τα πολύχρωμα άνθη της άνοιξης Αίγινα, ξεκίνησαν οι περισσότεροι επισκέπτες που έφτασαν σήμερα το μεσημέρι στο εκκλησάκι του Σταυρού, ώστε να συμμετάσχουν στο παραδοσιακό πανηγύρι, που έχει μείνει γνωστό στο νησί ως ο "Χορός της Λαμπρής". Ο ανοιξιάτικος καιρός έκανε πολλούς να περπατήσουν μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, να δουν την πλατεία της και να μεταφερθούν με τη φαντασία τους στις εποχές που οι πέτρινοι δρόμοι του "νησιωτικού Μιστρά" έσφυζαν από ζωή, να αφουγκραστούν τους παλιούς Αιγινήτες να κατεβαίνουν από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στον περίβολο του Σταυρού για να ακούσουν τον ιερέα να ευλογεί με το "Χριστός Ανέστη" τον χορό που θα ξεκινούσε λίγο αργότερα. Μεγάλη Αργία για τους Αιγινήτες σύμφωνα με την παράδοση του νησιού αυτή του Πάσχα, αλλά και των ημερών που ακολουθούσαν. Ο μεγάλος χώρος γύρω από το Σταυρό, τόπος κοινωνικής συνεύρεσης, διασκέδασης, αλλά και σημείο από όπου ξεκινούσε η εκδήλωση της αγάπης των νέων που ήθελαν να παντρευτούν.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας "Ο Καποδίστριας" εδώ και χρόνια αναβιώνει αυτό το σημαντικό για την παράδοση της Αίγινας πανηγύρι. Έτσι και φέτος οι προσπάθειες των μελών του συλλόγου ανταμείφθηκαν από την παρουσία του κόσμου και τη συμμετοχή του με χορούς και τραγούδια. Στο πλάτωμα του Σταυρού υπήρχαν τραπέζια, μεζέδες και κρασί, ενώ οι εξαιρετικοί μουσικοί: Σουζάνα Ράφαελ βιολί, Μαρία Πλούμη λαούτο τραγούδι και Μάριος Παπαδέας σαντούρι και τραγούδι δημιούργησαν μια αυθεντική ατμόσφαιρα παραδοσιακού γλεντιού. Στο πανηγύρι συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου της Κυψέλης. Το Χορό της Λαμπρής τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Πέτρος Πετρίτης, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Στέλιος Κοττάκης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μουτσάτσος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καθώς και κάτοικοι και επισκέπτες της Αίγινας που χάρηκαν ένα Αιγινήτικο παραδοσιακό γλέντι.




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png