Η αγρύπνια και το στόλισμα των επιτάφιων στις ενορίες της Αίγινας.

Οι καμπάνες στα καμπαναριά των ενοριών του νησιού έχουν ήδη ξεκινήσει να χτυπούν πένθιμα, μεταφέροντας το μήνυμα του Θείου δράματος. Η πρωινή ακολουθία τελείωσε λίγο μετά τις 12:00 και οι πιστοί προσκυνούν με ευλάβεια τους επιτάφιους. Κάποιοι από αυτούς το βράδυ που πέρασε είχαν συμμετάσχει στην αγρύπνια της Μεγάλης Πέμπτης, στολίζοντας με λουλούδια και άνθη τον επιτάφιο της ενορίας τους. Μια διαδικασία δύσκολη που απαιτεί μεγάλη εμπειρία, συνεργασία και συγχρονισμό. Όλα πρέπει να είναι έτοιμα νωρίς το πρωί.

Στην Αίγινα αυτή την ημέρα δεν γίνονται εργασίες που απαιτούν τη χρήση καρφιών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σταματούν τη δουλειά όταν οι καμπάνες αρχίσουν να κτυπούν πένθιμα. Είναι μέρος της παράδοσης της Αίγινας, καθώς λαογραφικά οι άνδρες δεν ξυρίζονταν την Μεγάλη Παρασκευή, οι νοικοκυρές έκρυβαν τα μαχαίρια και τα πιρούνια του σπιτιού και δεν χρησιμοποιούσαν οτιδήποτε ήταν αιχμηρό. Οι Αιγινήτες δεν λούζονταν την Μεγάλη Παρασκευή, καθώς πίστευαν ότι το κεφάλι τους θα πόναγε όλο το χρόνο. Έτρωγαν μαρούλι με ξύδι και απόφευγαν το σκόρδο και το κρεμμύδι "για να μην κάψουν το Χρηστό". Το μεσημέρι οι οικογένειες της Αίγινας θα βγουν να προσκυνήσουν τους επιτάφιους και των άλλων ενοριών.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png