Αναβίωση του εθίμου του Λειδινού στην Κυψέλη.


Ένα μοναδικό έθιμο του νησιού, χαρακτηριστικό των πλούσιων λαογραφικών στοιχείων της Κυψέλης, ο Λειδινός αναβίωσε χθες το βράδυ με τη φροντίδα των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης. Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία, τα μέλη του συλλόγου μετέφεραν το κοινό σε μία άλλη εποχή, που οι κάτοικοι της περιοχής ήταν στενά συνδεδεμένοι με τις αγροτικές εργασίες και η σχέση τους με τη γη είχε μια διαφορετική δυναμική. Για αυτό άλλωστε η αναπαράσταση του εθίμου που συμβολίζει το πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, τη διαδοχή των εποχών και ότι αυτό συνεπάγεται για τους ρυθμούς της ζωής τους, είναι τόσο σημαντική.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου του συλλόγου κυρίου Γιώργου Μουτσάτσου, που έκανε μια αναφορά στην μοναδικότητα της Αίγινας, παραθέτοντας στοιχεία από τα μνημεία της και την ιστορία της. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης εμπλούτισε φέτος την εκδήλωση που αφορά την αναβίωση του εθίμου του Λειδινού. Έτσι η εκδήλωση ξεκίνησε με χορωδία που διεύθυνε η κυρία Ειρήνη Κουνάδη και τη συνόδεψε ο κύριος Γιάννης Κάσσης στο πιάνο και ο κύριος Βαγγέλης Κουνάδης στο σαξόφωνο. Ακολούθησε ένα σκετς που συμμετείχαν παιδιά της Κυψέλης και στη συνέχεια σειρά είχε η εντυπωσιακή είσοδος του Λειδινού.

Μετά το πέρας της αναβίωσης του εθίμου, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου παρουσίασαν τις ικανότητες τους και χειροκροτήθηκαν από το κοινό, που όσο περνούσε η ώρα γινόταν και μεγαλύτερο. Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά κεράσματα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος κύριος Γιάννης Πούντος, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κύριος Σάκης Σακκιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Ανδρέας Αποστολίδης και πλήθος κόσμου.