Λαογραφική εκδήλωση για το αλώνισμα στο Μεσαγρό.


Κάποτε η Αίγινα ήταν γεμάτη αλώνια, η ζωή των κατοίκων του νησιού απόλυτα δεμένη όχι μόνο με τη θάλασσα, αλλά και τη γη, πορευόταν στους κανόνες της διαδοχής των εποχών, στην καλλιέργεια των κτημάτων, στην καθημερινότητα του μόχθου, αλλά και της χαράς και του γλεντιού, μέσα από την ουσία μιας πραγματικότητας, που ακόμη και στην εποχή της υποτιθέμενης αφθονίας γίνεται ζηλευτή. Αυτά και πολλά άλλα θέλησε να μας θυμίσει και το κατάφερε είναι η αλήθεια, η ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μεσαγρό και που αφορούσε το αλώνισμα. Αλώνισμα με τον παραδοσιακό τρόπο και με όλες εκείνες τις αισθήσεις που αναγκάζονται να ζωντανέψουν για να το υποδεχθούν.


Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Μεσαγρού κύριος Νίκος Τζίτζης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία. Η εκδήλωση ήταν ένα ταξίδι στη λαογραφία του νησιού. Δεν ήταν μια απλή αναπαράσταση, αλλά δουλειά υπό κανονικές συνθήκες. Οι εικόνες ήταν υπέροχες καθώς ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά και νέα παιδιά δούλεψαν μαζί γύρω από το αλώνι φτάνοντας μέχρι το τέλος της διαδικασίας, όπου ξεχώρισε ο καρπός από τα άχυρα. Στην χθεσινή εκδήλωση οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν όλη τη διαδικασία του αλωνίσματος: τον τρόπο που το γαϊδουράκι ή το άλογο κατά περίσταση έκανε κύκλους γύρω από τον ξύλινο πάσσαλο, το τρόπο που στοίβαζαν το βίκο ή τα κριθάρια, τη διαδικασία του πετάγματος στον αέρα και του κοσκινίσματος με το δρυμόνι.


Πολύ ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή των μικρών παιδιών, που έδειξε ότι όταν υπάρχει στόχος και ουσία πίσω από μια δραστηριότητα, η επαφή με τη φύση και τα ζώα μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του δημοτικός σύμβουλος και επιφαλής της δημοτικής παράταξης "Αίγινα Πρώτο Νησί" κύριος Σάκης Σακκιώτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας κυρία Φλώρα Αλυφαντή, η κυρία Βάντα Βάρτζελη πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών "Αφαία", η κυρία Θεοδώρα Σπυριδάκη από το "Εργαστήρι της Αίγινας", εκπρόσωποι του Συλλόγου "Ενεργών Πολιτών Αίγινας", μέλη φορέων του νησιού και φυσικά κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή που απόλαυσαν την εκδήλωση. Το απόγευμα έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών σε όσους βοήθησαν στην διοργάνωση, ενώ ακολούθησαν κεράσματα στην αυλή του νηπιαγωγείου.