Μεγάλη προσέλευση στο εκκλησάκι "του Σωτήρα" στους Αγίους.


Πολύ μεγάλη η προσέλευση φέτος στο παραθαλάσσιο εκκλησάκι Της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Αγίους. Χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της τέλεσης του πανηγυρικού εσπερινού, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα κοντά στην περιοχή της εκκλησίας σχημάτισαν λωρίδες εκατοντάδων μέτρων, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία και απαγόρευαν την είσοδο στα οχήματα σε κάποια σημεία του δρόμου. Η ατμόσφαιρα άκρως εορταστική και καλοκαιρινή, με το παραδοσιακό ξωκκλήσι σημαιοστολισμένο και τους πάγκους των μικροπωλητών να κυριαρχούν σε κάθε γωνιά.

Λαογραφικά η μέρα του Σωτήρος για την Αίγινα αποτελεί ένα χρονικό σημείο, από το οποίο ξεκινούσαν οι προετοιμασίες για το χειμώνα. Η παράδοση που παραμένει σε πολλές οικογένειες μέχρι τις ημέρες μας, θέλει τους κατοίκους του νησιού να μην πηγαίνουν για μπάνιο εκείνη την ημέρα. Οι κάτοικοι του Μεσαγρού έκοβαν από τις κληματαριές τους ένα τσαμπί σταφύλι και ανήμερα της γιορτής το πήγαιναν στην εκκλησία για να το ευλογήσει ο παπάς. Όταν γυρνούσαν σπίτι τους το έβαζαν στα εικονίσματα.

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές παροιμίες για τη σημερινή ημέρα: "Απ' της Σωτήρας σωτήρευε τα ρούχα, να τα 'χεις το χειμώνα" και "Απ' του Σωτήρος σωτηρεύσου και στο χειμώνα πορεύσου".