Ο Μορφωτικός Σύλλογος Βαθέος συνεχίζει την παράδοση του Κλήδονα.


Για μία ακόμη χρονιά, ένατη στη σειρά, ο Μορφωτικός Σύλλογος Βαθέος τηρεί το έθιμο του Κλήδονα και δημιουργεί μια γνήσια παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Ριζικά, αμίλητο νερό, πειράγματα, στοίχοι με νόημα, φωτιές και χαρούμενη διάθεση συνέθεσαν μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου στο Βαθύ. Σύμφωνα με το έθιμο οι κοπέλες της περιοχής, πήγαν στο πηγάδι και αφού γέμισαν με το "αμίλητο νερό" ένα μικρό δοχείο (συνήθως ένα μικρό πήλινο πιθάρι) έριξαν μέσα από ένα μικρό, προσωπικό τους αντικείμενο και το σκέπασαν με ένα κόκκινο πανί. Το ζητούμενο από την όλη διαδικασία είναι το "ριζικό", το στιχάκι, που θα ακουστεί όταν θα βγει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, να "δέσει" με το περιεχόμενο του και οι έννοιες του να ερμηνευτούν σαν κάτι το μελλούμενο.


Η όλη διαδικασία των ριζικών γινόταν αργά το απόγευμα, όπως άλλωστε και στο Βαθύ χθες, έτσι μετά το τέλος της, ανάβουν τις φωτιές, που πηδάνε όσοι συμμετέχουν σε αυτό. Οι φωτιές ανάβουν με τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου του Βαθέος, μετά το τέλος των ριζικών μοίρασαν σε όσους συμμετείχαν μία κρίθινη κουλούρα και τυρί, σύμφωνα με το έθιμο. Χθες στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν όλοι με ενθουσιασμό, ενώ όταν πια βγήκαν από το μικρό πιθάρι όλα τα αντικείμενα και διαβάστηκαν όλα τα στιχάκια, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν γύρω από την φωτιά που άναψαν τα μέλη του Συλλόγου, περνώντας ξανά και ξανά από πάνω της.



Μεγάλη έκπληξη, ειδικά για τους μικρούς της παρέας, ήταν ο παγωτατζής που εμφανίστηκε ξαφνικά, μοιράζοντας σε όλους δωρεάν παγωτά! Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν videos από παλαιότερες χρονιές και εκδηλώσεις του Συλλόγου. Η βραδιά ήταν υπέροχη, ζωντανή και το Σύλλογο του Βαθέος τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι πολλών συλλόγων του νησιού και ο νέος πρόεδρος του Επαγγελματικής Ένωσης Σουβάλας κύριος Θράσως Κωτσάνης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png