Τα Αιγινήτικα έθιμα της Πρωτομαγιάς.


Πρωτομαγιά σήμερα και ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, μια ματιά στη λαογραφία της Αίγινας για τη σημερινή ημέρα μας αποκαλύπτει τον τρόπο που οι κάτοικοι της Αίγινας γιόρταζαν αυτή την ημέρα που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση τους με τη γη και τη Φύση. Στην Αίγινα η Πρωτομαγιά ξεκινούσε από την παραμονή, τότε οι Αιγινήτες έφτιαχναν το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Για την κατασκευή του χρησιμοποιούσαν κυρίως μαργαρίτες, ενώ για το σώμα της στεφάνης χρησιμοποιούσαν εύκαμπτη βέργα αμπελιού. Το στόλιζαν με κλωνιά συκιάς και ξερά σύκα (ασκόλιθες αναφέρονται) ενώ τοποθετούσαν και μικρά κλαδιά ελιάς και στάχυα σιταριού και κριθαριού.

Πολλοί επίσης έβαζαν ασκόλιαμπρο, ένα άγριο αγκάθι με μοβ άνθος. Όταν τελείωνε η κατασκευή του τοποθετούσαν και ένα σκόρδο για το μάτι. Οι κοπέλες έπαιρναν το στεφάνι και το τριγυρνούσαν στις γειτονιές τραγουδώντας:

"Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα κι ελάτε να πλέξουμε στεφάνια μ' εκείνα στο Μάη που σήμερα προβάλει στη γη. Ο αηδόνες συμφώνησαν στης γης αγγελούδια και βρήκαν και τόνισαν καινούργια τραγούδια στο Μάη που σήμερα προβάλει στη γη. Χορεύει το πρόβατο το αρνάκι βελάζει και που το αγκαθάβατο, δροσούλα σταλάζει στο Μάη που σήμερα προβάλει στη γη. Η θάλασσα γίνεται καθρέφτης και πάλι, το κύμα ξεχύνεται στην άμμο και ψάλλει στο Μάη που σήμερα στη γη προβάλλει".

Σύμφωνα με την παράδοση, την Πρωτομαγιά οι κάτοικοι της Αίγινας κρεμούσαν στην εξώθυρα των σπιτιών τους ένα πέταλο αλόγου για γούρι, ενώ έτρωγαν μία μικρή κουλούρα ψωμί με κόκκινο, αυγό που αφού την έβρεχαν με κρασί έτρωγε μαζί με σκόρδο όλη η οικογένεια.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png