Στο εργαστήρι του Νεκτάριου Γκαρή.


Η ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής στην Αίγινα και η έκφραση της λαϊκής τέχνης με ποικιλόμορφο τρόπο μέσα από αυτή, είναι γνωστή και αποτελεί ένα αγαπημένο λαογραφικό θέμα. Άλλωστε η έκφραση "Αιγινήτικο κανάτι" έχει περάσει μέχρι τις μέρες μας και αποδίδει τον τρόπο που το χρηστικό καθημερινό αντικείμενο συναντούσε το μεράκι, αλλά και την κομψότητα της λαϊκής τέχνης. Οι εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο Μεσαγρό με την ευκαιρία του εορτασμού για την "Ώρα της Γης" τίμησαν με τον τρόπο τους, τους δύο εναπομείναντες αγγειοπλάστες της περιοχής ανασύροντας στην επιφάνεια τη σημαντική τους προσφορά στη διατήρηση της παράδοσης και του γνήσιου πολιτιστικού προσώπου του νησιού. Τα εργαστήρια του κυρίου Νεκτάριου Γκαρή και του κυρίου Νίκου Σκλάβαινα, άνοιξαν για τα παιδιά της Αίγινας, σε μια προσπάθεια να μπολιαστεί η πολύτιμη τέχνη, γνώση και εμπειρία, με την πιθανότητα που κρύβει μια τέτοια πρωτοβουλία να συνεχιστεί το έργο των δύο αγγειοπλαστών.


Σήμερα ξεκινάμε την παρουσίαση στους δύο αγγειοπλάστες του Μεσαγρού, με το έργο του κυρίου Νεκτάριου Γκαρή, με τα όσα είπε στα παιδιά που τον επισκέφθηκαν και όσα τους έδειξε σε αυτή την πρώτη συνάντηση. Τα παιδιά ξεκίνησαν από τα βασικά, από μικρές κατασκευές, όμως κατάλαβαν ότι πρόκειται για πραγματική τέχνη που κινδυνεύει να χαθεί. Ο κύριος Γκαρής μας έβαλε στον κόσμο του, ένα κόσμο λιτό, αλλά δημιουργικό, ένα κόσμο που τα χέρια του καλλιτέχνη δίνουν ψυχή και μορφή σε μια χούφτα άψυχο πηλό. Η πασπάρα με τις μαγικές ιδιότητες της, συντρόφευε για αιώνες την καθημερινότητα των κατοίκων της Αίγινας σε ναούς, σε έργα τέχνης, ακόμη και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Οι ιδιότητες της, στις οποίες αναφέρθηκε ο κύριος Γκαρής κρατούσαν δροσερό το νερό το καλοκαίρι, ενώ τόνισε ότι ποτέ μέχρι σήμερα ο πηλός από την πασπάρα δεν επεξεργάστηκε με χημικά. Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν. Ζήτησε από τους νέους της Αίγινας να πάνε στο εργαστήριο του και να μάθουν την τέχνη, έστω και σαν χόμπυ και μας εξήγησε το πόσο αφοσιωμένος πρέπει να είναι κανείς σε αυτή τη δουλειά.

Όπως φαίνεται και στο video που συνοδεύει το άρθρο, τα μαγικά του χέρια δίνουν πνοή στον πηλό και η κατασκευή ενός αντικειμένου είναι πλέον γι' αυτόν τόσο φυσική διαδικασία όσο το να αναπνέει ή να μιλάει. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι την ίδια μέρα και πριν τα παιδιά παρακολουθήσουν από κοντά την αγγειοπλαστική τέχνη, είχε προηγηθεί μία διαδραστική παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μεσαγρού για την αγγειοπλαστική τέχνη της περιοχής.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png