Έκθεση για τη σπογγαλιεία στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


Μία ακόμη θεματική έκθεση που αφορά αυτή τη φορά τη σπογγαλιεία στην Κυψέλη και την Αίγινα ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα κρεσέντο θεματικών εκδηλώσεων που καταδεικνύουν τη δυναμική του Πνευματικού Κέντρου της Κυψέλης, καθώς λίγες μόνο μέρες μετά την ειδική έκθεση "από το γραμμόφωνο στο ραδιόφωνο" ένα ακόμη θεματικό διήμερο ανοίγει της πύλες του για τους κατοίκους της Αίγινας.

Αυτή τη φορά το θέμα της έκθεσης αφορά ένα γνώριμο αντικείμενο για πολλές οικογένειες της Αίγινας, καθώς για δεκαετίες αποτέλεσε μέσω βιοπορισμού, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης του νησιού: τη σπογγαλιεία. Πιθανών οι νεότερες γενιές να μην έχουν μεγαλώσει με την εικόνα του σκάφανδρου και τα βουνά από σφουγγάρια την ώρα της επεξεργασίας τους, όμως οι μαρτυρίες καταφθάνουν συχνά σαν θρύλος μέχρι τις μέρες μας.

Υπεύθυνη της έκθεσης η κυρία Νομική Μιχαλοπούλου η οποία αφιέρωσε πολύ από το χρόνο της, κάνοντας μία αξιέπαινη προσπάθεια τόσο για να συγκεντρώσει το φωτογραφικό και άλλο υλικό που εκτίθεται στην έκθεση, όσο και πολύ περισσότερο για να μοιραστεί με το κοινό, δίνοντας μας την ευκαιρία να καταγράψουμε, τις βιωματικές εμπειρίες οικογένειας της και των γνώσεων που η ίδια αποκόμισε μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που από τη μία ζούσε τον παλμό της δύσκολης ζωής τη θάλασσας και από την άλλη είχε την ευκαιρία της εμπορικής συνδιαλλαγής με κράτη του εξωτερικού σε χρόνια που οι οικονομίες του κόσμου λειτουργούσαν με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς από τους σημερινούς.

Στο video που ακολουθεί καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης (όπως όλα τα video του Aegina Portal χρειάζεται να για να προβληθεί γραμμή ADSL) και αποτελεί ένα άριστο εποπτικό μέσο για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τους τρόπους που η σπογγαλιεία "δούλεψε" για την κοινωνία και την οικονομία του νησιού.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου της Κυψέλης κυρίου Γεωργίου Μπήτρου, ενώ λίγο αργότερα το λόγο πήρε η κυρία Νομική Μιχαλοπούλου. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Νομική Μιχαλοπούλου για τη συνέντευξη μας παραχώρησε για τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png