"Όταν ο Ζακ Υβ Κουστώ συνάντησε Αιγινήτες σφουγγαράδες". Τιμητική εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ και βράβευση στην πλατεία Κυψέλης.

katadisi-aegina-022.JPG
Είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, που το λαογραφικό περιεχόμενο μιας εκδήλωσης, μπορεί να αφηγείται μια ιστορία, που να συνδέεται τόσο ζωντανά με το σήμερα. Και ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας να βρίσκεται ανάμεσα στο κοινό, σαν μια γέφυρα ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους και πραγματικότητες.

Χθες το βράδυ στην πλατεία της Κυψέλης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης "Όταν ο Ζακ Υβ Κουστώ συνάντησε Αιγινήτες σφουγγαράδες". Την εκδήλωση προλόγισε  ο κ. Γιώργος Μπήτρος.

"Το 1954 ο διάσημος Γάλλος ωκεανολόγος με το θρυλικό ερευνητικό του σκάφος «Καλυψώ» συνάντησε Αιγινήτες σφουγγαράδες στα Αντικύθηρα. Η συνάντηση αυτή μας χάρισε ένα έγχρωμο ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει στιγμές καταδυτικής εργασίας και συλλογής σπόγγων και σπάνιες εικόνες πάνω στο σκάφος τους, κατά την προετοιμασία της κατάδυσης αλλά και της επιστροφής τους σε αυτό, μετά την υποβρύχια εργασία τους", αναφέρει το σημείωμα της έκθεσης.

Ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Σιωπηλός κόσμος", προβλήθηκε στην πλατεία της Κυψέλης, υπενθυμίζοντας στο κοινό τη σκληρή ζωή των σφουγγαράδων. Τους κινδύνους και τις ιδιαιτερότητες ενός επαγγέλματος που άκμασε στο νησί, όπως και το εμπόριο των σφουγγαριών.

Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης βρισκόταν ο κ. Αντώνης Γρυπαίος, ένας άνθρωπος που η παρουσία του συνέδεσε τις δύο εποχές. Έζησε την νιότη του ως σφουγγαράς και αυθόρμητα, όταν λάμβανε την τιμητική πλακέτα, θυμήθηκε και μοιράστηκε με τον κόσμο κάποια από τα πράγματα που βίωσε τότε. Την απονομή έκανε η κ Μαίρη Κουκούλη, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας. Η εγγονή του εκφράζοντας τον θαυμασμό της, τον αγκάλιασε και του πρόσφερε λουλούδια.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου παρουσιάζονται τα εκθέματα της έκθεσης, ανάμεσα στα οποία ένα αυθεντικό καταδυτικό σκάφανδρο, το οποίο διέθεσε ο κ. Νίκος Τζανουδάκης, ιδιοκτήτης μίας εκ των μακροβιότερων καταδυτικών σχολών.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png