"Στον ίσκιο της Φιστικιάς". Μία νοσταλγική έκθεση, από φωτογραφίες και κείμενα για την πορεία της φιστικιάς, στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


Τα εγκαίνια μίας νοσταλγικής έκθεσης, μέρος του προγράμματος του 12 Aegina Fistiki Fest, από φωτογραφίες και κείμενα, για την πορεία της φιστικιάς, πραγματοποιήθηκαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς στην πορεία της φιστικιάς από την Συρία και την Ανατολή, στην Μεσόγειο, στην Ελλάδα και τελικά στην Αίγινα. Είναι μία έκθεση με ενημερωτικό και διδακτικό χαρακτήρα, συνέχεια δύο εκθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ το 2009 και το 2010.

Η πρόεδρος του 12ου Aegina Fistiki Fest κ. Μαριλένα Γιαννούλη, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης, δήλωσε στο Aegina Portal: "Kαλωσορίζουμε τους πάντες σε μία πολύ ιδιαίτερη έκθεση, η οποία λέγεται στον “Ίσκιο της φιστικιάς”. Για μένα αυτή η έκθεση έχει μία διττή σημασία, πέραν του ότι είναι πραγματικά μία έκθεση από αυτές που χαρακτηρίζουν το Φιστίκι Φεστ, μιας και μιλάει για την φιστικιά και την ιστορία της, είναι μία έκθεση που από μόνη της έχει τη δικιά της ιστορία.

Δηλαδή είναι μία έκθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 και του 2010, στο πρώτο και στο δεύτερο Φιστίκι Φεστ. O Γιώργος Μπήτρος είχε την πάρα πολύ καλή ιδέα, την οποία και κατάφερε να υλοποιήσει, να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία είναι και πληροφοριακά, αλλά και έχουνε και ένα ιδιαίτερο εικαστικό στήσιμο, προκειμένου και να ξαναθυμίσουμε αυτές τις δύο εκθέσεις, αλλά και να τιμήσουμε την σημασία της πορείας της φιστικιάς στο νησί μας.

Εμπλουτίστηκε μάλιστα αυτή έκθεση με αυτές τις καταπληκτικές φιστικιές των παιδιών από τις εργασίες των παιδιών.

Ο κ. Γιώργος Μπήτρος, ο οποίος έχει κάνει την επιμέλεια της έκθεσης είπε: "Καταρχήν να ευχαριστήσω με τη σειρά μου την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Φιστικιού και την πρόεδρο την κυρία Μαριλένα Γιαννούλη, που υιοθέτησαν την ιδέα και βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης, η οποία μας θυμίζει το πρώτο και το δεύτερο Φεστιβάλ Φιστικιού.

Να πούμε ότι αυτή η έκθεση είναι ιδιαίτερη, έχει έναν ιδιαίτερο ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο σκοπός της είναι ενημερωτικός, μπορεί να πει κανείς ότι είναι και διδακτικός.

Είναι μία έκθεση η οποία μας δίνει την ιστορία της φιστικιάς, στην πορεία της από τη Συρία, από την Ανατολή, την πορεία της στη Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την κατάληξη της στην Αίγινα, μαζί βεβαίως με τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε στα πρώτα χρόνια, τα πρώτα φυτώρια, τα πρώτα κτήματα, οι πρώτες εμπορικές κινήσεις. Τα ονόματα που συνδέθηκαν με τη φυστίκια όπως οι  Χαϊμαντάδες, όπως ο Περόγλου, όπως η οικογένεια Τζανίδου, η οικογένεια Φορτούνα, ακόμα και η οικογένεια του Κώστα του Χάνου.

Κάτι ιδιαίτερο που υπάρχει σε αυτήν την έκθεση είναι, επίσης, ένα ένθετο μπορούμε να πούμε, γιατί πέρσι στο 2ο Γυμνάσιο εδώ στην Κυψέλη, κάναμε μία περιβαλλοντική εργασία με τον τίτλο “Η φιστικιά κι εγώ”.  Έτσι λοιπόν τα παιδιά φωτογράφισαν όσο μπορέσαμε και ήμασταν στο σχολείο πέρσι, φωτογράφισαν τις φυστικιές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μέσα σε αυτή την πορεία ανασύραμε και από το 2017 φωτογραφίες από χιονισμένες φιστικιές. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται όμως σε κάποια πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με το φιστίκι, όπως ξέρουμε όλοι σε παλιές εποχές, σε παλιές δεκαετίες, υπήρχαν οι λεγόμενοι μικροπωλητές οι οποίοι ήταν έξω ή μέσα στα καράβια και πουλούσαν με το καλαθάκι τους φυστίκι ή ήταν σε πάγκους στο λιμάνι της Αίγινας.

Έτσι λοιπόν θα δούμε ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα και τον μικρό Τάσο Μπόγρη, ο οποίος 14 ετών έμπαινε στο καράβι, πούλαγε το φυστίκι του, έφτανε στην Ύδρα, στον Πόρο και στην Αθήνα, όπου είχε δυστυχώς μία πολύ άσχημη κατάληξη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον χτύπησε αυτοκίνητο, τον σκότωσε σε ηλικία 14 ετών. Η ιστορία του μικρού Τάσου, μας είχε εμπνεύσει τότε, το 2015 και είχαμε φτιάξει ένα θεατρικό, το οποίο το είχαν παρουσιάσει σ΄αυτόν εδώ το χώρο, με τον τίτλο “Σαν γλυκό φιστίκι”.

Και ο Τάσος και πολλά άλλα πρόσωπα φιγουράρουν εδώ στις φωτογραφίες. Και βέβαια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ένα κορυφαίο πρόσωπο το οποίο έζησε στη σκιά της φιστικιάς, πού είναι ο Νίκος Καζαντζάκης και έχει φωτογραφηθεί. Είναι δύο σπάνιες φωτογραφίες οι οποίες, βεβαίως, κυκλοφορούν στο internet πλέον. Ο Κλεάνθης, ο μπάρμπας Σώζος έξω από το Αφαία και πολλές άλλες φωτογραφίες, οι οποίες μας θυμίζουν την ιστορία και την πορεία και τα πρόσωπα με τα οποία συνδέθηκε το φιστίκι και τα πρόσωπα τα οποία συνέδεσαν τη ζωή τους με το φιστίκι και ήταν γι’ αυτούς ένας μεγάλος, ένας πολύ καλός τρόπος βιοπορισμού. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη κάθε απόγευμα 7:00 με 9:30".

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, η πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Μαριλένα Γιαννούλη και ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png