6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιορδανίδου με την Άννα Βαγενά.

Κατάμεστη και χθες η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, όπου την Παρασκευή ξεκίνησε το 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Η Άννα Βαγενά, αγαπημένη του κοινού της Αίγινας όπως αποδεικνύεται, ερμήνευσε και σκηνοθέτησε την  "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιορδανίδου. Η βραδιά ξεκίνησε με μία σύντομη εισαγωγή για την παράσταση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κύριο Γιώργο Μπήτρο.

Η Λωξάντρα αναδεικνύεται σε σύμβολο της πολίτικης Ρωμιοσύνης, διασώζοντας τη μνήμη και την ταυτότητα με τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου, με το βαθύ γυναικείο ένστικτο και τη μητρική αγκαλιά. Η Άννα Βαγενά, που έκανε η ίδια τη διασκευή και σκηνοθεσία του κειμένου, μας προσκαλεί σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν σε μια δυναμική επικοινωνία. Στόχος της παράστασης δεν είναι μια απλή «νοσταλγική» αναδρομή, αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία κι ανθρωπιά. Τους φωτισμούς έκανε η Μελίνα Μάσχα και τη μουσική επιμέλεια του έργου ο Λάμπρος Λιάβας.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται την Τετάρτη 27 Ιουλίου με την θεατρική παράσταση "Πιτσιμπούργκο" που ερμηνεύουν ο Στράτος Σωπύλη, και η Αρκαδία Ψάλτη που επίσης σκηνοθετεί την παράσταση. Η πλοκή του έργου εξελίσσεται στη Χίο του 1913. Η Ελέγκω παίρνει στα χέρια της το πρώτο γράμμα, μετά από οκτώμιση μήνες, από τον ξενιτεμένο, στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, άντρα της Δημοσθένη. Μέσα από την αλληλογραφία τους ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί, αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, μα και τηλέφωνα και κινηματόγραφος. Ένα νησί πληγωμένο και σαστισμένο.

Απ’ την άλλη, η βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ. ''Βρέχει νερό μαύρο Ελέγκω μου, αφ’ τα εργοστάσια, καταλαβαίνεις''. Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν, στα εργοστάσια χαλυβουργίας και στα ορυχεία με όνειρο μια καλύτερη ζωή. Ένας ολόκληρος κόσμος σε κρίση, ένας κόσμος που προσπαθεί αποπροσανατολισμένος να βρει το δρόμο του. Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό, η ιστορία μιας αγάπης που προσπαθεί να ανθίσει, που ο σπόρος της έπεσε σε έδαφος αφιλόξενο, δύστροπο, βραχώδες. Μιας αγάπης δυνατής, καθαρής, απόλυτης. Μιας αγάπης που συγκινεί και εμπνέει. Που λειτουργεί καταλυτικά και αποκαλυπτικά πάνω στην σύγχρονη ζωή.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9:15 μ.μ. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο βιβλιοπωλείο Λυχνάρι.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png