"Εσένα μόνο". Μία θεατρική παράσταση, "πλημμυρισμένη" από βιώματα και συναισθήματα, στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Μπήτρου, η θεατρική παράσταση "Εσένα μόνο"στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Ο συγγραφέας μέσα από την προσωπική διαδρομή μίας γυναίκας, περιγράφει ένα ταξίδι αναμνήσεων, που "απογείωσε" με την ερμηνεία της η Νένα Τρικοπούλου.

Οι συντελεστές του θεατρικού, επιβραβεύθηκαν από το κοινό στο τέλος της παράστασης, με ένα παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα.

Ο Γιώργος Μπήτρος, συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης, μιλώντας στο Aegina Portal είπε:

"Το καλοκαίρι του 2019 βρέθηκα στην Αντίπαρο και έψαξα να βρω τα ίχνη των γυρισμάτων του τόπου που έλαβε χώρα η "Μανταλένα", η ταινία αυτή του 1962 που έχει πάρει και βραβεία. Έκανα πολύ κόπο γιατί η Αντίπαρος δεν θυμίζει σε τίποτα την Αντίπαρο του ‘62, ένα κοσμοπολίτικο νησί.



Έψαξα μέσα στο Κάστρο, δεν υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ήξεραν που γυρίστηκε η ταινία. Κάποιοι με κοιτάγανε περίεργα, κάποιοι δεν ήξεραν καν, κάποιοι δεν ήταν από ‘κει. Σκέφτηκα να ρωτήσω μία γυναίκα μεγάλης ηλικίας που καθόταν σε μία αυλή.

Μου λέει λοιπόν αμέσως: “Πέσατε στην πιο κατάλληλη στον κατάλληλο άνθρωπο, γιατί ήμουνα η μικρότερη αδερφή της Αλίκης που έπαιξα στην ταινία”.

Φυσικά, καταλαβαίνετε ότι έπαθα ένα σοκ. Στην αρχή νόμιζα ότι με κορόιδευε, νόμιζα ότι τα είχε χάσει και έφερε από μέσα από το σπίτι της μία φωτογραφία και μου την έδειξε.

Αυτή η ιστορία, αυτό το τυχαίο περιστατικό, μου έδωσε την ιδέα να καθίσω να γράψω το “Εσένα μόνο”.  Το “Εσένα μόνο” είναι ένα ιδιαίτερο έργο, πολύ διαφορετικό από όλα όσα έχουμε παρουσιάσει, είτε εδώ στο πνευματικό κέντρο Κυψέλης, είτε στο Δημοτικό Θέατρο της Αίγινας. Είναι ένα έργο το οποίο έχει πατήματα πάνω σε βιώματα, που αγγίζουν πολλούς ανθρώπους. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας η οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην οικογένειά της και κυρίως στον πατέρα της και τη μάνα της. Ξεκινάει ένα ταξίδι αναμνήσεων, ένα ταξίδι ζωής και στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θυμάται τα πρόσωπα τα οποία έγραψαν στη ζωή της, θυμάται τα πρόσωπα τα οποία αγάπησε, ερωτεύτηκε, παράτησε, δεν είχε το και την τόλμη να τα ακολουθήσει στη ζωή, να κάνει τις επιλογές της γιατί πάντα σκεφτόταν τη μάνα της.

Θυμάται τα παιδικά της χρόνια και την ανεμελιά στην Πάρο, θυμάται έναν ολόκληρο κόσμο και εκεί παίρνει την απόφαση να φτιάξει βαλίτσες και να φύγει για την Πάρο, για το αγαπημένο της νησί. Δεν θα πω τίποτα παρακάτω, απλά να πω ότι αυτά τα λόγια τα λέω μετά από μία πολύ επιτυχημένη παράσταση, μόλις έχει τελειώσει η παράσταση και έχει φύγει ο κόσμος και τα συναισθήματα είναι πάρα πολύ έντονα.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο αυτό τον κόσμο ο οποίος μας τίμησε αυτές τις μέρες, επαγγελματίες ηθοποιούς, ανθρώπους του δήμου, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, απλοί άνθρωποι, φίλοι μας, φίλοι του θεάτρου οι οποίοι ήρθαν και μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια, γιατί ήταν ένα τόλμημα, ήταν ένα ρίσκο δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο. Και βέβαια εδώ θα πρέπει να δώσω τα εύσημα στην κυρία Νένα Τρικοπούλου η οποία, αν και ερασιτέχνης ηθοποιός, με πολλά χιλιόμετρα πίσω της, δέχτηκε να αναλάβει ένα φορτίο και να το τρέξει.

Αμέσως μου είπε το “ναι”, κάτι διαισθάνθηκε και όλο το χειμώνα με κρύο με βροχές με covid εμείς εδώ, δύο φορές τη βδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη κάναμε τις πρόβες μας. Tην ευχαριστώ πάρα - πάρα πολύ. Mε τη Νένα έχουμε συνεργαστεί όταν με την κυρία Γεραλή ο Μορφωτικός Σύλλογος ανέβασε τη Φιλουμένα και τότε έκανα έναν γιο της, έναν από τους τρεις γιους της, την αισθάνομαι έναν δικό μου άνθρωπο και πολύτιμο συνεργάτη και πραγματικά υπερβαίνει τον εαυτό της σ’ αυτό το έργο.

Ευχαριστήσω επίσης, την Αρετή Κουκούμη η οποία ανέλαβε τον δεύτερο ρόλο της παράστασης, αλλά για λόγους υγείας εγκατέλειψε μία εβδομάδα πριν. Έτσι έπρεπε να βρούμε αντικαταστάτη και δέχτηκε πάρα πολύ γενναιόδωρα η κυρία Στέλλα Πάσχα, η οποία ήρθε την τελευταία στιγμή να αναλάβει, γιατί έπρεπε να παρουσιάσουμε το έργο αυτό, έπρεπε να το παρουσιάσουμε γιατί είχαν προηγηθεί πρόβες ενός χρόνου.

Το έργο αυτό, να σας πω την αλήθεια, ήταν έτοιμα από Μάρτη να ανέβει, αλλά αφήσαμε λίγο να “ανοίξουν” τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να είμαστε λίγο πιο άνετοι.

Να ευχαριστήσω και πάλι  πάλι το Αιγινήτικο θεατρόφιλο κοινό το οποίο στηρίζει αυτές προσπάθειες, αλλά και πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μας στήριξαν στο ανέβασμα του έργου και μας πρόσφεραν εθελοντικά την εργασία τους και πολλά αντικείμενα. Θα πρέπει να ευχαριστήσω τα αδέλφια Χελιώτη για τις ξυλουργικές εργασίες στο σκηνικό, θα πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Μπέση με την ξυλεία του, του θα πρέπει να ευχαριστήσω τον Ανέστη Κορνέζο, τον Αργύρη Γρυπαίο, θα πρέπει να ευχαριστήσω τον Βασίλη και τον Θανάση Καρακάση το κατάστημα Γουδής και βεβαίως την πολύτιμη συνεργάτη την κυρία Ματούλα Ρούσσου από την “Γραφή” για την επιμέλεια του προγράμματος και της αφίσας.

Ασφαλώς ξεχνάω κάποιους, αλλά δεν θα ξέχναγα πότε να ευχαριστήσω το Aegina Portal που όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας χορηγός, όχι απλά επικοινωνίας, είναι ένα μεγάλο στήριγμα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, έχουνε μείνει δύο ακόμα παραστάσεις, έτσι λέμε, το επόμενο Σαββατοκύριακο 8:30 το βράδυ και εννοείται ότι παίζουμε και παρακολουθούμε το έργο φορώντας μάσκα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ".




Η ηθοποιός Νένα Τρικοπούλου δήλωσε:

"Ευχαριστώ, ευχαριστώ πάρα πολύ τον Γιώργο Μπήτρο για το κείμενο αυτό το υπέροχο που μου το έδωσε και με συγκίνησε πάρα πολύ.

Το δουλεύουμε πολύ καιρό είναι ένα έργο που μιλάει μέσα μου, που μιλάει στην ψυχή μου. Προσπάθησα, όσο μπορούσα, να το αποδώσω καλύτερα. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου έκανε, γιατί είναι ένα ρίσκο για μένα αυτό, γιατί ήταν ένα έργο που δεν το έχω ξανακάνει, ένας ρόλος που δεν τον είχα σκεφτεί και όταν μου το πρότεινε αμέσως είπα το “ναι”, γιατί με άγγιξε το κείμενο.

Ευχαριστώ και τη Στέλλα που πήρε το ρίσκο, γιατί ήταν πολύ λίγο το διάστημα που το έμαθε και ήρθε μαζί μας να παίξουμε, την ευχαριστώ κι αυτήν και ευχαριστώ όλους που ήρθαν να το δουν και που θα έρθουνε πιστεύω. Ευχαριστώ".

Η ηθοποιός Στέλλα Πάσχα δήλωσε:


"Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Γιώργο Μπήτρο γιατί ήταν ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχει γράψει. Είναι υπέροχο αυτό το έργο, πολύ συναίσθημα, εναλλαγή καταστάσεων και συναισθημάτων.  Ήταν και τιμή μου που έπαιξα για πρώτη φορά με την Νένα Τρικοπούλου  η οποία είναι υπέροχη και κάθε φορά είναι διαφορετική, αλλά το ίδιο υπέροχη. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή και για τη συνεργασία μ’ αυτούς. Ευχαριστώ".




Την παράσταση παρακολούθησαν η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη, η δημοτική σύμβουλος κ. Καίτη Σαλπέα, ο κ. Γιώργος Καλόφωνος, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας και το θεατρόφιλο κοινό του νησιού, που χειροκρότησε θερμά τις ηθοποιούς Νένα Τρικοπούλου και Στέλλα Πάσχα, τον δημιουργό του έργου Γιώργο Μπήτρο και τους συντελεστές της παράστασης.

Απομένουν δύο ακόμη παραστάσεις το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου. Ώρα έναρξης: 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη με τη χρήση μάσκας. Στην είσοδο υπάρχει ένα κουτί στο οποίο επιθυμεί μπορεί να αφήσει λίγα χρήματα, που θα διατεθούν για τις ανάγκες του συσσιτίου του Λεουσείου Ιδρύματος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png