Η παρουσίαση του βιβλίου "Το τελευταίο γράμμα της Σοφίας", του Κωνσταντίνου Καρούσου.


Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: "Το τελευταίο γράμμα της Σοφίας" του Κωνσταντίνου Καρούσου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του Συλλόγου Αγίων Ασωμάτων - Κοντού, στο ενοριακό ναό της περιοχής, που διοργάνωσε και την εκδήλωση. Τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Καρούσο προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Ξανθή Σώρρου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η κυρία Μαριάνθη Στάθη, η οποία φιλοτέχνησε το εξώφυλλο και τις εικόνες του βιβλίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας και πρόεδρος της ΚΕΔΑ κύριος Νίκος Οικονόμου, όπως επίσης και η κυρία Καίτη Σαλπέα Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 9ης Γιορτής Φιστικιού.

Ο δεκαενιάχρονος συγγραφέας Κωνσταντίνος Καρούζος είπε μιλώντας για το βιβλίο του: "Είναι τόσα που θέλω να πω γι΄ αυτό το βιβλίο και άλλα τόσα που δεν μπορώ να τα εκφράσω με λόγια. Τι να πρωτοπώ για αυτό το πλάσμα που λέγεται Σοφία; Αυτό το κορίτσι, που ο Θεός του χάρισε απλόχερα την ομορφιά, την ευγένεια, αλλά και μία πτυχή του εαυτού της που κατέστρεφε όλα τα προηγούμενα. Αυτή η μη αποδοχή του διαφορετικού δεν μπορούσε να βγάλει στην επιφάνεια αυτά τα όμορφα χαρακτηριστικά.

Ένα βιβλίο, τις περισσότερες φορές, έχει ένα τέλος που ο συγγραφέας το έχει σκεφτεί πριν ακόμη ξεκινήσει να γράφει. Με εμένα δεν συνέβη αυτό. Όταν ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες σελίδες ήμουν ανάμεσα σε δύο τέλη και δεν μπορούσα να αποφασίσω ποιο από τα δύο ήταν αυτό που μου άρεσε. Τους αναγνώστες τους είχα στο μυαλό, αλλά δεν μπόρεσα να σκεφτώ τι θα ήθελαν πραγματικά εκείνοι. Οπότε, διάλεξα ένα δικό μου, τελείως διαφορετικό από τα αρχικά μου σχέδια. Αυτά μπορώ να πω.

Τα ποικίλα συναισθήματα που μου πρόσφερε αυτό το βιβλίο με έκανε να το αγαπήσω ακόμη περισσότερο. Η ικανοποίηση που μου πρόσφερε ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Δεν έβλεπα την ώρα να ανοίξω τον υπολογιστή και να βυθιστώ στον δικό μου κόσμο. Η χαρά, η αγάπη, ο έρωτας, η κακία και η λύπη είναι στοιχεία τα οποία εναλλάσσονται στις επόμενες σελίδες. Ίσως αυτό ήθελα να πετύχω, αλλά δεν ξέρω ακριβώς αν όντως το έφτασα σε έναν βαθμό που να με ικανοποίησε πλήρως. Εσείς θα το δείτε από άλλη ματιά. Το πιο βασικό είναι ότι η ψυχή μου βγαίνει από την κάθε λέξη. Ποτέ δεν κάθισα να σκεφτώ το πώς θα διατυπώσω την κάθε πρόταση. Απλώς ξεκινούσα να γράφω και τα χέρια με ένα παράξενο τρόπο δεν με υπάκουαν. Δεν περίμεναν να το σκεφτώ, απλώς πατούσαν τα πλήκτρα «χωρίς να με ρωτήσουν».

Ο κάθε ήρωας του βιβλίου έχει κάτι από εμένα, πράγμα που δεν έγινε σκόπιμα. Όταν το τελείωσα και το ξαναδιάβασα παρατήρησα ότι πολλά χαρακτηριστικά της δικής μου ζωής υπήρχαν και στους ήρωες μου. Ότι έβλεπα από τους γύρω μου ή και πολλά πράγματα που έχω περάσει στην ζωή μου, ζουν και συνυπάρχουν με το κάθε ένα από αυτούς, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό με έκαναν να μην μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω τους.

Η Σοφία, αχχ αυτό το κορίτσι ή καλύτερα γυναίκα; Τέλος πάντων! Με έκανε να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια. Η ζωή της με συγκίνησε πραγματικά αν και ήξερα από την πρώτη κιόλας στιγμή το κάθε της βήμα, την κάθε της λέξη. Αυτό, όμως, δεν με έκανε να μην την αγαπήσω, να την καταλάβω, να την συγχωρέσω! Ζούσα με μαζί, την άκουγα να μου μιλάει, να μου διηγείται την ζωή της. Μέχρι ένα σημείο, όμως, μετά όλα έσβησαν, την έχασα και δεν τη ξαναβρήκα, σαν να χάθηκε από την σκέψη μου. Σαν όλα αυτά που είχα γράψει για εκείνη να μην υπήρχαν, να είχαν σβηστεί σε μία μόλις στιγμή. Δεν την ξαναβρήκα ποτέ και ούτε πρόκειται. Η ζωή της για εμένα σταματάει στην τελευταία σελίδα του βιβλίου. Μετά δεν ξέρω τι έγινε και ούτε με νοιάζει να μάθω. Αυτά που έζησα μαζί της ήταν αρκετά!".

Το βιβλίο θα πωλείται την Κυριακή 18 Ιουνίου στη γιορτή λήξης του συλλόγου Αγίων Ασωμάτων - Κοντού.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png