"Η Αίγινα και τα Ακιδογραφήματά της". Το νέο βιβλίο της Άννας Ρόδη.


Η εκπαιδευτικός Άννα Ρόδη, ερευνά και καταγράφει σημαντικά θησαυρούς της πολιτιστικής και λαογραφικής μας κληρονομιάς. Το καλοκαίρι του 2014 παρουσίασε στο Λαογραφικό Μουσείο μία εργασία που είχε κάνει με τίτλο: "Περιήγηση στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Αίγινα". Η παρουσίαση τότε είχε προκαλέσει θετικά σχόλια για την καταγραφή ενός θέματος, που θα έπρεπε να απασχολεί έντονα την Αίγινα. Σήμερα, παρουσίασε το νέο της βιβλίο με τίτλο: "Η Αίγινα και τα Ακιδογραφήματά της", όπου περιέχεται πολύτιμο υλικό το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει και να διασώσει με την καταγραφή του.

Η παρουσίαση αυτής της έρευνας είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ήταν μια διαδρομή ανάμεσα στα χνάρια των "ακιδογραφημάτων", πίσω από τα οποία κρύβονται συχνά συγκλονιστικές ιστορίες. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας "Ο Καποδίστριας" από τον κ. Γιώργο Μπήτρο, ενώ κείμενα - αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε η κυρία Μαίρη Σταυρίδου.

Η εκδήλωση στάθηκε αφορμή να παρουσιαστεί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, η καταστροφή που συντελείται στα μοναδικά μνημεία της Παλιαχώρας, εξαιτίας της αδυναμίας ή της αδιαφορίας των κρατικών φορέων για την αποκατάστασή τους. Ο κύριος Γιώργος Μπήτρος πρότεινε την σύσταση μίας μεγάλης επιτροπής από εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων, που θα ασχοληθεί συστηματικά με την προστασία των μνημείων της Παλιαχώρας.