Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη από την Διεθνή Εταιρία Φίλων και την "Αιγιναία".


Στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη, που διοργάνωσε η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το περιοδικό "Η Αιγιναία". Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Αθηνάς Βουγιούκα, Δρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας - ειδικής, μελετήτριας του Ν. Καζαντζάκη, με θέμα: "Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Αίγινα".

Ακολούθησε η παρουσίαση των βιβλίων "Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία", των εκδόσεων Καστανιώτη από τον Γιώργο Στασινάκη, συγγραφέα του βιβλίου και Προέδρου της ΔΕΦΝΚ.
και του βιβλίο "Ο Νίκος Καζαντζάκη και η πολιτική", συλλογικός τόμος των εκδόσεων Καστανιώτη, από τον Γιώργο Μπόγρη, διευθυντή της Αιγιναίας και υπεύθυνου της ΔΕΦΝΚ για την Αίγινα, ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση.  Την εκδήλωση παρακολούθησε η δημοτική σύμβουλος κ. Μαίρη Κουκούλη.

Οι "Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκη – Ζορμπά" είναι ένα δίκτυο από τόπους που έχουν σχέση με τους δύο φίλους. Η ΔΕΦΝΚ με διαλέξεις, δημοσιεύσεις, ταξίδια, εκθέσεις αποσκοπεί να αναδείξει αυτά «τα περάσματα» όπου συνδέθηκαν οι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και γεννήθηκε η φιλία τους. Οι τόποι αυτοί είναι:
  • To Καταφύγι (Κοζάνη): Τόπος γέννησης του Γιώργη Ζορμπά.
  • To Άγιον Όρος: Γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τον Γιώργη Ζορμπά.
  • To Παλαιοχώρι (Χαλκιδική): Εκμετάλλευση επιχείρησης ξυλείας.
  • Η Στούπα: Κοινή εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου.
  • To Ηράκλειο: Τόπος γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη και γάμος της κόρης του Γιώργη Ζορμπά Αναστασίας, με τον αδελφό της Γαλάτειας Ραδάμανθυ Αλεξίου. Υπενθυμίζουμε ότι εγγονός τους είναι ο Παύλος Σιδηρόπουλος «ο πρίγκιπας του ελληνικού ροκ». -Το Ακρωτήρι – Χανιά: Γυρίσματα της ταινίας Ζορμπάς ο Έλληνας.
  • Tα Σκόπια: Εγκατάσταση του Γιώργη Ζορμπά με την κόρη του Κατίνα, γάμος της τελευταίας με τον Ζόραν Γιάντα και τάφος τους.