Με το καινούργιο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη, ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές βραδιές στο Εϋνάρδειο.


Ζωή και φως στο κτήριο του Εϋνάρδειου, δίνουν κι αυτό το καλοκαίρι, τα βιβλία, οι συγγραφείς τους και το βιβλιόφιλο κοινό της Αίγινας, που έχει αγκαλιάσει τις "καλοκαιρινές βραδιές". Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκη Αίγινας, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση.


Το βράδυ της Τετάρτης ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων: "Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο". Έξι Αυγουστιάτικες βραδιές για το βιβλίο και την Αίγινα", φιλοξένησε τον Ηλία Μαγκλίνη και το καινούργιο του βιβλίο: Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία: οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη (Αθήνα, Μεταίχμιο, 2022).
 
Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Γιώργος Καλόφωνος, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας.

Ο κ. Καλόφωνος, μίλησε για το κτηριακό της βιβλιοθήκης: "Φέτος είναι μία πολύ καλή χρονιά για μας, διότι μπορέσαμε να πετύχουμε την παραχώρηση ενός μεγάλου χώρου στο ισόγειο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, για να στεγαστεί η βιβλιοθήκη, με όρους μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.

Για όσους, ίσως, δεν ξέρουν, η βιβλιοθήκη από την ίδρυση της στεγάζεται σε ένα μικρό χώρο στον περίβολο του Κυβερνείου. Ο χώρος αυτός μειώθηκε πολύ με την επισκευή του κτηρίου, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των συλλόγων μας να βρίσκεται αποθηκευμένο στα υπόγεια του Δημοτικού Σχολείου του Βαθέος, επί πολλά χρόνια και να είναι ουσιαστικά απροσπέλαστη και να υπάρχει ελάχιστος χώρος για να αναπτυχθεί η βιβλιοθήκη, με τον τρόπο που θα έπρεπε να αναπτυχθεί μία σύγχρονη βιβλιοθήκη.


Η προοπτική πάντα ήταν να στεγαστεί το σύνολο της βιβλιοθήκης εδώ, στο ιστορικό Εϋνάρδειο. Είναι από τα σημαντικότερα συμβολικά κτίρια, διότι είναι το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτήριο της χώρας μας, το πρώτο έργο του περίφημου διδύμου των αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ, που ήρθαν στην Αίγινα όταν ο Καποδίστριας ήταν εδώ και η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα, για να χτίσουν αυτό το κτήριο και πολλά άλλα, να επιβλέψουν, να βοηθήσουν, το οποίο κτίστηκε με λεφτά του μεγάλου φιλέλληνα Εϋνάρδου, για να στεγάσει το πρώτο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης της χώρας, το Κεντρικό Σχολείο του Καποδίστρια.

Το πρόβλημα με αυτό το κτίριο βέβαια ήταν εκτός από την μεγάλη του αξία και την ομορφιά του, έχει πολύ λίγο ωφέλιμο χώρο. Έχει ωφέλιμο χώρο 180 τετραγωνικών, μέσα στα οποία με την προσθήκη ενός παταριού, θα έπρεπε να στεγαστεί ολόκληρη βιβλιοθήκη. Αυτό ήτανε κάτι δεν έδινε πολλές προοπτικές στη βιβλιοθήκη μας.

Γι’ αυτό το εφορευτικό μας συμβούλιο, αποφάσισε να απευθύνει ένα αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, ένα αίτημα το οποίο υποστήριξε θερμά η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως και θέλω να την ευχαριστήσω γι’ αυτό. Έγινε το αίτημα αμέσα αποδεκτό από την Υπουργό Πολιτισμού την κυρία Μενδώνη και τελικά παραχωρήθηκε ένας χώρος 680 τετραγωνικών στο ισόγειο του Ορφανοτροφείου. Οπότε μαζί με το χώρο που έχουμε εδώ, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε στο μέλλον μία βιβλιοθήκη αντάξια της Αίγινας και αντάξια της ιστορίας της Αίγινας.


Θα πω ότι στα δύο αυτά τα κτήρια που θα στεγαστεί η βιβλιοθήκη, στεγάστηκε η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας, η “Αποθήκη βιβλίων” που δημιούργησε ο Καποδίστριας στο Ορφανοτροφείο, η οποία μετά μεταστεγάστηκε εδώ στο Εϋνάρδειο και ονομάστηκε “Δημόσια βιβλιοθήκη”,  μετά μεταφέρθηκε στην Αθήνα και κατέληξε, μετεξελίχθηκε μάλλον στην Εθνική μας βιβλιοθήκη. Εμείς είμαστε μία αναβίωση αυτή της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης, γι’ αυτό ονομαζόμαστε και Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα αυτού του εφορευτικού συμβουλίου με το οποίο συνεργαζόμαστε ήδη τόσο καιρό και έχουμε πετύχει αρκετά σημαντικά πράγματα, κατά τη γνώμη μας, βασιζόμενη όμως και στη δουλειά η οποία είχε γίνει και παλαιότερα στη βιβλιοθήκη από προηγούμενα Εφορευτικά Συμβούλια.

Αντιπρόεδρος είναι ο κύριος Νίκος Οικονόμου και μέλη είναι ο κύριος Διονύσιος Καλαμάκης, η κυρία Ίρις Κρητικού και ο κύριος Νεκτάριος Κουκούλης.

Θέλω επίσης για αυτές τις εκδηλώσεις να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της βιβλιοθήκης, τον προϊστάμενο τον κύριο Μαλτέζο και το προσωπικό, όλο το προσωπικό της βιβλιοθήκης το οποίο δίνει από το χρόνο του και βρίσκεται εδώ για να μπορούμε να έχουμε αυτή την καλή οργάνωση".

Τέλος, ευχαρίστησε τους χορηγούς, με την βοήθεια των οποίων είναι εφικτό να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις.
 
O Ηλίας Μαγκλίνης γράφει από το 1999  στην εφημερίδα "Καθηµερινή" και από το 2013 είναι αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου "Τέχνες και Γράµµατα" της "Κυριακάτικης Καθηµερινής". Ο βραβευμένος συγγραφέας και παλιός φίλος του νησιού, οδήγησε το κοινό σε ένα προσωπικό οδοιπορικό, στα ίχνη του παππού του Νίκου Μαγκλίνη, που έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία, εγκαινιάζοντας τις καλοκαιρινές βραδιές στο Εϋνάρδειο, αλλά και ένα μικρό αφιέρωμα στην Μικρά Ασία, στο πλαίσιο της επετείου της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη με την Μαρία Ηλιού.
 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Παναγιώτης Κουκούλης, Φίλιππος Τζίτζης και Γιώργος Μούρτζης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και ένα μεγάλο κοινό, που απόλαυσε την παρουσίαση του Ηλία Μαγκλίνη.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png