Με τη διάλεξη της Φωτεινής Μαργαρίτη για τον Πικιώνη, συνεχίστηκαν οι βραδιές στο Εϋνάρδειο.

 
Με τον κήπο του Εϋνάρδειου να είναι κατάμεστος από φίλους του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, μία ακόμη εκδήλωση για το βιβλίο και την Αίγινα, από τη Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη διάλεξη της Φωτεινής Μαργαρίτη για τον Πικιώνη, που είχε τίτλο "Οδοιπορώντας στο βασίλειο του ασβεστόλιθου και της αργίλου".


Τη βραδιά προλόγισε και συντόνισε ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Καλόφωνος. Στο τραπέζι της παρουσίασης, εκτός από την συγγραφέα, συμμετείχε η Αννίτα Δεκαβάλα, που διάβασε αποσπάσματα από κείμενα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.
 
Η διάλεξη  της αρχιτέκτονος, Φωτεινής Μαργαρίτη, ήταν βασισμένη στο βιβλίο της για το αρχιτεκτονικό όραμα του Δημήτρη Πικιώνη, το οποίο εκδόθηκε στο Παρίσι (L’Harmattan, 2020).
 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ Στέλιος Θεριανός, η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Μούρτζης, Παναγιώτης Κουκούλης, Φίλιππος Τζίτζης, Παναγιώτης Ηλίας, Καίτη Σαλπέα και Αντώνης Ντελής, ο διοικητής το Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας κ. Ντόρα Μπακοπούλου, ο πανεπιστημιακός κ. Κώστας Γαβρόγλου, η αντιπρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Φαίη Ζήκα, εκπρόσωποι συλλόγων του νησιού και το μεγάλο βιβλιόφιλο κοινό, που στηρίζει κάθε Τετάρτη αυτήν την πρωτοβουλία, της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας.
 
Η Φωτεινή Μαργαρίτη είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διδάκτωρ αισθητικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην πολεοδομία και θεωρία της πόλης (CRU / EHESS, Παρίσι 1978-81) και στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «Θεωρίες της αρχιτεκτονικής» (UP1 Paris Villemin – AASchool London – FA Roma, 1987–90).

Διατηρεί γραφείο μελετών στην Αθήνα, με δημοσιευμένο εφαρμοσμένο έργο, διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς,  ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Από το 1980 ερευνά συστηματικά τη σχέση λογοτεχνίας–αρχιτεκτονικής πόλης. Κυκλοφορεί το βιβλίο της Το εργαστήρι του συγγραφέα. Το εργαστήρι του αρχιτέκτονα. Και μια συνομιλία με τον Νάνο Βαλαωρίτη (Καστανιώτης, 2007). Διηύθυνε ανοιχτό σχολείο για μέλη της Κοινότητας Εξαρτημένων Ατόμων «Παρέμβαση» και την κατασκευή σημειακών επεμβάσεων στον Ελαιώνα Αθηνών (Πλατεία και Παιδικός κήπος στο Μαρκόνι, 1990).

Διετέλεσε μέλος του εργαστηρίου Αισθητικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (2002–2011). Στην συμβολή της για τον φιλόσοφο Walter Benjamin  είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Jean-Louis Déotte, W. Benjamin littéralement - Dialogues avec I. Brocchini, M. Bubb, A. Brossat, V. Fabbri, P.D. Huyghe, I. Launay, F. Margariti, A. Naze  (Παρίσι, L’ Harmattan, 2017). Επίσης, δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-2008). Από το 2012  ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα. Το βιβλίο της Le vestige dans le moderne à l'ombre de l'Acropole. La vision architecturale de Dimitris Pikionis, πάνω στο οποίο βασίζεται η διάλεξη, κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 2020 από τις εκδόσεις L’ Harmattan.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png