Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης για το αρχείο του Σπύρου Αλεξίου. .

"Η ύπαρξη αυτών των βιβλίων εδώ στην Κυψέλη, συνιστά έναν πνευματικό θησαυρό" είπε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μπήτρος, ορίζοντας μέσα σε μία φράση την ιδιαίτερη πνευματική και πολιτιστική αξία του αρχείου Σπύρου Αλεξίου, μιας συλλογής που αποτελείται από περισσότερα από 3.000 βιβλία και άλλο υλικό. Το αρχείο Σπύρου Αλεξίου είχε δωριστεί αρχικά στο Πνευματικό Κέντρο Αίγινας και τοποθετήθηκε σε όροφο στον Πύργο Μαρκέλλου. Πολύ γρήγορα το αρχείο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του με αποτέλεσμα, σπάνιες εκδόσεις και σημαντικό αρχειακό υλικό να κινδυνεύει να καταστραφεί από την υγρασία και άλλες αιτίες.


Το Μάρτιο του 2010 το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης υποβάλει αίτημα για τη μεταφορά του αρχείου στο κτίριο που στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο. Δύο μήνες μετά γίνεται η σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον τότε Δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Κουκούλη. Τα βιβλία μεταφέρθηκαν στην Κυψέλη ένα χρόνο αργότερα. "Τα παραλάβαμε δυστυχώς μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών", επισημαίνει ο κύριος Μπήτρος, συμπληρώνοντας ότι "τα βιβλία ήρθαν πάρα πολύ κακοποιημένα και βεβαίως είχαν κακοποιηθεί από τις άθλιες συνθήκες που υπήρχαν μέσα στο Πύργο του Μαρκέλλου". Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος μέχρι να τακτοποιηθούν τα βιβλία. Η κυρία Καίτη Αλεξίου δώρησε στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης χρήματα προκειμένου να κατασκευαστούν τα ράφια πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν τα βιβλία.

Ο κύριος Μπήτρος επισημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η κατηγοριοποίηση των βιβλίων και η ηλεκτρονική καταγραφή τους. "Δεν ξέρω αν άλλος τόπος τόσο μικρός, έχει έναν τόσο μεγάλο αριθμό βιβλίων", λέει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, καθώς μετά από μία ακόμη δωρεά βιβλίων, τη μεγάλη συλλογή με τα "βιβλία της Αίγινας", αλλά και τη δανειστική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Κυψέλης, η περιοχή διαθέτει πλέον ένα "θησαυρό" από τον οποίο μπορούν να επωφεληθούν οι κάτοικοι της. Ο κύριος Μπήτρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τις κυρίες Καίτη και Σίλα Αλεξίου για την προσφορά τους και το ενδιαφέρον που έδειξαν. Στο 8λεπτο video που συνοδεύει το άρθρο ο κύριος Μπήτρος παρουσιάζει σημαντικές πτυχές του αρχείου Σπύρου Αλεξίου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png