Οι Μονοτυπίες του Μάρκου Καμπάνη στο Λαογραφικό.


Μέχρι την Κυριακή 26 Απριλίου θα διαρκέσει η έκθεση του Μάκρου Καμπάνη στον εκθεσιακό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας. Τα έργα της έκθεσης αφορούν σε μία τεχνική την οποία είναι η αλήθεια δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δούμε στις εκθέσεις που γίνονται στο νησί. Περισσότερες πληροφορίες για αυτή παίρνουμε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και απο τον κατάλογο που παρουσιάζει την έκθεση: "Η Μονοτυπία είναι μια τεχνική ανάμεσα στη ζωγραφική και τη χαρακτική και θα μπορούσε να οριστεί ως τυπωμένη ζωγραφική. Το τελικό έργο (που είναι μοναδικό, σε αντίθεση με τη χαρακτική όπου έχουμε πανομοιότυπα αντίτυπα) είναι εκτύπωση, χωρίς όμως να υπάρχει πάντα η συνήθης μήτρα. Συχνά γίνεται διάκριση μεταξύ μονοτυπίας και μονότυπου.

Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει μήτρα, αλλά το μελάνι ή το χρώμα απλώνεται ή ζωγραφίζεται με οποινδήποτε τρόπο πάνω σε μία λεια επιφάνεια όπως μέταλλο ή πλεξιγκλάς και εν συνεχία τυπώνεται πάνω σε χαρτί, συνήθως με τη βοήθεια χειροκίνητης πρέσσας χαρακτικής. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει κάποια μήτρα, αλλά για διάφορους λόγους της επιλογής του καλλιτέχνη τυπώνεται ένα μόνο αντίτυπο ή περισσότερα αλλά με σαφείς διαφορές μεταξύ τους ώστε και πάλι να έχουμε μοναδικά έργα."

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο. Έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη χαρακτική, την τοιχογραφία, τη σκηνογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων και την επιμέλεια εκδόσεων. Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία από τις σημαντικές εκθέσεις που γίνονται φέτος στο Λαογραφικό.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png