"Η Αίγινα του Ανδρέα Βουρλούμη". Ο Γιώργος Καλόφωνος και η Φανή - Μαρία Τσιγκάκου μιλούν για το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.


Το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο τα εγκαίνια της έκθεσης "Η Αίγινα του Ανδρέα Βουρλούμη", που αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά το έργο του Ανδρέα Βουρλούμη, που είναι εμπνευσμένο από την Αίγινα.Το έργο ενός σημαντικού ζωγράφου, "που ανήκει στην πολιτιστική και εικαστική κληρονομιά, την πολύ σημαντική εικαστική κληρονομιά της Αίγινας", όπως είπε ο κύριος Γιώργος Καλόφωνος μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΑ.

Η υλοποίηση αυτής της έκθεσης, που αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για το νησί, ήταν μία πρόταση της Φανής - Μαρίας Τσιγκάκου, επιμελήτρια της έκθεσης. Η πρόταση αυτή έγινε πέρυσι και το Δ.Σ. της ΚΕΔΑ την υιοθέτησε αμέσως. Σημαντική ήταν η βοήθεια του κυρίου Παναγή Βουρλούμη, γιου του ζωγράφου, που έδωσε τα έργα και στήριξε την έκθεση με κάθε τρόπο. "Είναι για το μουσείο μία δικαίωση να κάνει τέτοιες εκθέσεις και είναι νομίζω υποχρέωσή του να κάνει τέτοιες σημαντικές εκθέσεις που αναδεικνύουν τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας", είπε ο κύριος Γιώργος Καλόφωνος. Ο κύριος Παναγής Βουρλούμης έκανε επίσης την χορηγία προκειμένου να αναβαθμιστεί ο φωτισμός της αίθουσας, κάτι που γίνεται εμφανές στον επισκέπτη με την πρώτη ματιά.

Η επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη, ιστορικός της τέχνης κυρία Φανή - Μαρία Τσιγκάκου είπε για το έργο του Βουρλούμη: "Ο Μόραλης είχε πει ότι ο Βουρλούμης είναι σπουδαίος ακουαρελίστας. Αυτό, προερχόμενο από τον Μόραλη σημαίνει πολλά. Γιατί όπως ίσως ξέρετε η ακουαρέλα είναι ένα δύσκολο είδος, διότι η διαφάνεια των υλικών δεν επιτρέπει διορθώσεις, που σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης, πρέπει από την αρχή να έχει συλλάβει την ακριβή εικόνα της σύνθεσης, συνυπολογίζοντας και την λευκή επιφάνεια του χαρτιού. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί θέλει μία ισορροπία, ακρίβεια και βαθύτατη γνώση της τεχνικής". Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι: "Ο Βουρλούμης δεν αντιγράφει την Αίγινα, τη δημιουργεί. Γιατί η καλή ζωγραφική αυτό κάνει, γιατί ο κόσμος της ζωγραφικής είναι διαφορετικός από την εξωτερική πραγματικότητα. Κι αυτό που θα δείτε εδώ, δεν είναι φωτογραφίες της Αίγινας, αλλά είναι το συναίσθημα του ζωγράφου, η σχέση του, ο διάλογός του με την Αίγινα, την ατμόσφαιρα της οποίας απέδωσε με τον πιο πειστικό και γνήσιο, αυθεντικό και συνοπτικό τρόπο".

Αν κάτι έλλειπε από την έκθεση, ήταν μία διάλεξη για τον Ανδρέα Βουρλούμη από την Φανή - Μαρία Τσιγκάκου. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, στην αυλή του Λαογραφικού η κυρία Τσιγκάκου είχε κάνει μία διάλεξη για το έργο του Μόραλη η οποία άφησε εποχή. Το Aegina Portal ήταν τυχερό που την κατέγραψε, ενώ κανένας από το κοινό, στην κατάμεστη από κόσμο αυλή, δεν αποχώρησε ακόμη και όταν άρχισε να βρέχει, ούτε η ίδια.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png