Έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Μαυρακάκη στο Λαογραφικό.


Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Μαυρακάκη, έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στο Λαογραφικό Μουσείο. Είναι από τις εκθέσεις ζωγραφικής που το στήσιμο της και τα έργα που παρουσιάζονται, έχουν "ταιριάξει" απόλυτα με τον εκθεσιακό χώρο. Η επιλογή της Αίγινας δεν ήταν τυχαία: "Η Αίγινα είναι το νησί που αγαπώ", λέει ο Κωνσταντίνος Μαυρακάκης, που έχει μεγαλώσει στο νησί, όπου περνά από πολύ μικρός τα καλοκαίρια του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της περιόδου από το 2014 μέχρι σήμερα και το θέμα της επικεντρώνεται σε "πρόσωπα από δικούς του κόσμους". Τα "πρόσωπα" του Κωνσταντίνου Μαυρακάκη επιβάλλονται στο χώρο. Τα μάτια, με τις κόγχες σε έντονο περίγραμμα δημιουργούν ένα στιβαρό βλέμμα, ακόμη κι όταν είναι βυθισμένα μέσα στον πόνο, την απόγνωση ή την ανώφελη αναζήτηση. Κάποια φαίνονται να κουβαλούν ζωές ξοδεμένες και μια μαρτυρική εμπειρία. Μοιάζουν εναντιωμένα, ίσως στο χρόνο, που υπάρχει, αποτυπώνεται, αλλά είναι ασαφής. Η αδρές γραμμές στα πρόσωπα δημιουργούν την αίσθηση μιας παρικμασμένης ρώμης, που αγωνίζεται να ισορροπήσει και να αντισταθεί σε αυτή την ασάφεια.

Πίσω από την αρχική εντύπωση, που δημιουργεί η ομοιογένεια του θέματος, ότι δηλαδή όλα τα πρόσωπα δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, η περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο δημιουργεί σύντομα την αντίθετη αίσθηση και τότε ξεκινά αυτό που προφανώς επιδιώκει ο δημιουργός τους, δηλαδή την επικοινωνία με τα πρόσωπα, ένα προς ένα.

Για το θέμα της έκθεσης ο Κωνταντίνος Μαυρακάκης εξηγεί: "Τα έργα μου όλα είναι κεφάλια. Δεν ζωγραφίζω κάτι άλλο, δεν ξέρω γιατί" και συμπληρώνει πως: "αυτός θα ήταν ένας τρόπος, που θα μου άρεσε να επικοινωνώ με τον κόσμο, μέσα από την δουλειά μου".

Η έκθεση θα διαρκέσει ως την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου του 2018 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, τα πρωινά από τις 10:00 - 14:00 και τα απογεύματα 18:00 - 22:00.