"Πολεμικά Πλοία". Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, της εικαστικού Στέλλας Κάππου στο Λαογραφικό Μουσείο.

20221023_202539-00.jpg

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αίγινας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικού Στέλλας Κάππου, με τίτλο "Πολεμικά Πλοία". Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 23 έως 31 Οκτωβρίου, καθημερινά 18.00 – 21.00. Την Παρασκευή 28 – το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα είναι ανοιχτή το πρωί: 10.00 – 13.00 και το απόγευμα 18.00 – 21.00. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει ο Γιώργος Μπήτρος. 


Το σημείωμα της έκθεσης: Η Στέλλα Κάππου γεννήθηκε το 1923 στην Αίγινα. Λάτρευε το μοναδικό Αιγινήτικο τοπίο, τα χρώματά του, τα δειλινά του και τη θάλασσα. Αποφοίτησε από το "Ελληνικό Σπίτι" της οδού Νάξου στην Κυψέλη της Αθήνας. Στο καλλιτεχνικό αυτό σχολείο είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει κοντά στην καθηγήτρια Αγγελική Χατζημιχάλη και στον ζωγράφο Αγήνορα Αστεριάδη, από τον οποίο πήρε τα πρώτα και μοναδικά μαθήματα. Με την κήρυξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου επιστρέφει στην Αίγινα. Από το γάμο της απέκτησε δύο παιδιά την Ελένη και τον Παναγιώτη. Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, από πολύ νωρίς ανακάλυψε το ταλέντο της στη ζωγραφική, την οποία και λάτρευε και έγινε σε όλη της τη ζωή η "όαση" στην οποία δραπέτευε από τις, κατά καιρούς, σκληρές όψεις της ζωής της. 

20221023_202806-laografiko-00.jpg

Αυτοδίδακτη ζωγράφος, κέρδισε τους επαίνους του Νίκου Νικολάου και του Γιάννη Μόραλη, οι οποίοι την θεώρησαν έτοιμη ζωγράφο καθώς με την καθαρή ζωγραφική της αποτύπωνε όλα τα χρώματα της ημέρας. Άρχισε με ακουαρέλα και μετά δούλεψε σε λάδι τα θέματά της. Ζωγράφισε τοπία, λουλούδια, καρπούς, ακρογιαλιές, σπίτια, εκκλησίες, λιμανάκια και θάλασσες της Αίγινας. Την αγάπη της για το Αιγινήτικο τοπίο την αποτύπωσε σε εκατοντάδες πίνακες. 

Ιδιαίτερη όμως ενότητα του έργου της αποτελεί η σειρά με τα «Πολεμικά πλοία» τα οποία με πολύ αγάπη και τέχνη φιλοτέχνησε. Για τη δουλειά της αυτή αφιέρωσε πολύ χρόνο και εργάστηκε έχοντας ως βάση τις φωτογραφίες πολεμικών πλοίων που φυλάσσονταν σε αποθήκες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. 

20221023_202806-laografiko-06.jpg

Πολλοί από τους πίνακες της ενότητας «Πολεμικά Πλοία» παρουσιάστηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Ζέας, και στο Θωρηκτό «Αβέρωφ». Σήμερα στο σαλόνι του πλοίου φιλοξενείται πίνακας που η Στέλλα Κάππου αφιέρωσε στο Θωρηκτό και απεικονίζει το ιστορικό πλοίο.

Στην Αίγινα έργα της Στέλλας Κάππου έχουν παρουσιαστεί στην οικία Μαΐλη, στο Πνευματικό Κέντρο Αίγινας το 2008 (δύο εκθέσεις, μια αναδρομική για το σύνολο του έργου της και μια με τα Πολεμικά πλοία) Τον Οκτώβριο του 2015 τα «Πολεμικά Πλοία» φιλοξενήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας στα πλαίσια των εορτασμών του Δήμου Αίγινας για την Εθνική επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου.

20221023_202806-laografiko-05.jpg

Η Στέλλα Κάππου πέθανε πλήρης ημερών τον Ιούλιο του 2007 αφήνοντας σε όλους μας μια μεγάλη καλλιτεχνική κληρονομιά με έργα που εξυμνούν το φως και τα χρώματα της Αιγινήτικης φύσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Πτερούδης, η δημοτική σύμβουλο κ. Καίτη Σαλπαία, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νεκτάριος Λεούσης, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλοφωνος και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png