"Με οδηγό τη μνήμη". Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κυριάκου Κρόκου στο Λαογραφικό Μουσείο.

20230728_205443-krokos-laografiko-00.jpg

Στο Λαογραφικό Μουσείο πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κυριάκου Κρόκου, με τίτλο «Με οδηγό τη μνήμη». H έκθεση παρουσιάζει στο κοινό της Αίγινας ένα μέρος από το προσωπικό αρχείο του σπουδαίου Έλληνα αρχιτέκτονα, στοχαστή και ζωγράφου, που έζησε και αγάπησε το νησί.

Πρόκειται για μια πολύ καλοστημένη έκθεση, που βοηθάει τον επισκέπτη να "διαβάσει" τα έργα και να γνωρίσει τον δημιουργό τους. Είναι, επίσης, μία καλοκαιρινή έκθεση, με αισιόδοξες εικόνες, που ανασύρουν φωτεινές μνήμες.

20230728_205443-krokos-laografiko-04.jpg

Η επιλογή των έργων είναι εύστοχη, τόσο για το χρόνο, όσο και για τον τόπο της έκθεσης. Πρόκειται για πενήντα έργα μικρού μεγέθους. Την επιλογή τους και το στήσιμο της έκθεσης έχει κάνει η Λέτη Αρβανίτη - Κρόκου, ενώ η αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης Ίρις Κρητικού υπογράφει το κείμενο της έκθεσης.

20230728_205443-krokos-laografiko-03.jpg

"Τα ζωγραφικά κοιτάσματα του Κυριάκου Κρόκου αναδεικνύουν τη μονάκριβη ικανότητα του σπουδαίου αυτού στοχαστή να εκχωρεί στην ανοιχτή γραμμή του ορίζοντα μα και στο μυστικό αυλιδάκι της καθημερινότητάς του ένα σπάνιο εικαστικό βλέμμα. Να συμπυκνώνει με ρέουσες γραμμές και λιγοστό χρώμα στο χαρτί την ποιητική του ελάχιστου, με τον ίδιο χειροποίητο τρόπο που το πράττει και στο πολύτιμο αρχιτεκτονικό σύμπαν του», γράφει η Ίρις Κρητικού με αφορμή την έκθεση". 

20230728_205443-krokos-laografiko-02.jpg

«Έργα που μοιάζουν στην πρώτη τους εντύπωση αφαιρετικά, σχεδόν ταπεινά, που επιλέγουν τη μικρή κλίμακα, που χρησιμοποιούν ελάχιστα μέσα. Αυτή ωστόσο η οικονομία, είναι εκείνη ακριβώς που επιβάλλει η ίδια η φυσιογνωμία των δύο νησιών. Η δίχως εξάρσεις κατακτημένη εγγενής ελληνικότητα και η αναβλύζουσα λαϊκότητα που έλουσε με το φως και τα σπλάχνα της και συντρόφευσε ως τα έγκατα της δημιουργίας τον Κρόκο. Κάνοντάς τον να ακολουθεί σε τεριρέμ ψιθυριστικό και από μνήμης, τον Πικιώνη και τον Τσαρούχη. Χαϊδεύοντας και αναπλάθοντας όγκους ανάγλυφους, εμφυσώντας ζωή με ετούτη τη συνταρακτική διαφάνεια και την ελάχιστη διάθλαση του φωτός που καθιστά σημαίνον το βάρος των ελλειπτικών αποτυπώσεων, το ίχνος του μικρότερου περιγράμματος», γράφει η Ίρις Κρητικού στο σημείωμα της έκθεσης.

20230728_205443-krokos-laografiko-01.jpg

Διάρκεια έκθεσης: 25-31 Ιουλίου 2023. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:30 - 13:00 & 19:00 - 21:30.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png