Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Τα λαϊκά: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια", στο Λαογραφικό Μουσείο.

20230829_213206-paixnidia-00.jpg

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Τα λαϊκά: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια", πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Λαογραφικό Μουσείο. στο πλαίσιο του προγράμματος του 14ου Aegina Fistiki Fest. Αφετηρία της έκθεσης είναι το σχέδιο Λαϊκά παιχνίδια, 1935, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα.


Το κύριο ιστορικό σώμα της έκθεσης βασίζεται σε αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, επιλεγμένα σε συνομιλία με το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, από όπου πηγάζει και η ιδέα της έκθεσης στην Αίγινα, ενώ διακεκριμένοι εικαστικοί συνομιλούν με το συναρπαστικό αυτό μικροσκοπικό σύμπαν μέσω των έργων τους, όπως περιγράφει η Ίρις Κρητικού στο σημείωμα της έκθεσης.

20230829_213206-paixnidia-02.jpg

Είκοσι δύο μικροπαίχνιδα κατασκευασμένα από ευτελή υλικά -πηλό, τσίγκο, ύφασμα, χαρτί, γεμάτα χρώματα και φαντασία από τις δεκαετίες του 1930, του 1940 και του 1950 από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, μαζί λίγα ακόμη παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια από ιδιωτικές συλλογές, πλαισιώνονται από εξαιρετικά παλαιότερα ή φιλοτεχνημένα για την έκθεση εικαστικά έργα, σε έναν οπτικό διάλογο που συμπληρώνει τον ιστορικό πυρήνα της έκθεσης.

20230829_213206-paixnidia-03.jpg
Τα παιχνίδια που παρουσιάζονται στην έκθεση από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών είναι ένα μικρό δείγμα των παιχνιδιών που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.

20230829_213206-paixnidia-04.jpg
Την έκθεση προλόγησε η πρόεδρος του 14ου Aegina Fistiki Fest Μαριλένα Γιαννούλη και παρουσίασαν στο κοινό η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίριδα Κρητικού και η αρχιτέκτονας, υπεύθυνη του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών Μαίρης Βέργου, που έκαναν την επιμέλεια της έκθεσης.

20230829_213206-paixnidia-05.jpg
Στην έκθεση συμμετέχουν:

Γιάννης Αδαμάκης, Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Μάριος Βουτσινάς, Τιμόθεος Γεωργίου, Κατερίνα Γιάννακα, Χριστίνα Δουζένη, Ιάσων Καραΐνδρος, Καλλιόπη Κοπανίτσα, Νάσος Κόκκινος, Τάσος Λιακόπουλος, Μαρία Λιναρδάκη, Τάσος Μαντζαβίνος, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Χριστίνα Μόραλη, Μάνος Μπατζόλης, Ρούλη Μπούα, Βασιλική Πανταζή, Βαγγέλης Πολύζος, Ράνια Ράγκου, Μιχάλης Σακαλής, Παναγιώτης Σαχτούρης, Νίκος Σκλαβενίτης, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Μαρία Τοξαβίδη, Νίκος Τριανταφύλλου, Κυριακή Χριστακοπούλου.

Διάρκεια: 29 Αυγούστου – 24 Σεπτεμβρίου 2023 Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11:00 - 13:00 και 19:00 - 21:00. Διοργάνωση: Δήμος Αίγινας και ΚΕΔΑ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png