Η κυρία Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού μιλάει για την έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη στο Λαογραφικό.


Με την ευκαιρία της έκθεσης ζωγραφικής του Ανδρέα Βουρλούμη, που ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου, μίλησε στο Aegina Portal η πρώην πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας κυρία Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού. Για την έκθεση, αλλά και για το πρόγραμμα των Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2010 του Δήμου Αίγινας, μίλησαν στο Aegina Portal ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου κύριος Κώστας Γαλάνης.

"Ο Βουρλούμης γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1999. Μαθήτευσε σε διαφόρους ζωγράφους, στα εργαστήρια τους, πήγε μια περίοδο στο Παρίσι και ήταν πολύ μεγάλος θαυμαστής του Παρθένη, του Τσαρούχη και του Κόντογλου, γιατί ήταν πολύ επηρεασμένος από τη βυζαντινή ζωγραφική. Έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο και πολλές εκθέσεις: στο Μπενάκη, στην γκαλερί "Ώρα", στη γκαλερί "Σκουφά", στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το οποίο μας έχει βοηθήσει πολύ στο Λαογραφικό. Η έκθεση που γίνεται αυτή την περίοδο στην Αίγινα είναι in memorial, γιατί στο έργο του υπάρχει πολύ Αίγινα.

Στο video που ακολουθεί η κυρία Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού μιλάει για τον Ανδρέα Βουρλούμη:


Ο Βουρλούμης στο έργο του αποτύπωνε στιγμές της ζωής, με ένα πάρα πολύ ιδιαίτερα απλό και ανθρώπινο τρόπο: τον τύπο που κοιμάται έξω στην αυλή του, τον παλιό κουλουρά ή τον γαλατά που πηγαίνει με το κάρο του το γάλα. Είχε ένα σημειωματάριο και όπως εμείς σημειώνουμε διάφορες σκέψεις μας, αυτός σημείωνε σκίτσα, σκηνών της ζωής. Μετά τα έφερνε στον καμβά του, στο χαρτί του και έχει αφήσει ένα πολύ μεγάλο έργο. Εμένα ομολογώ ότι μου αρέσει και ένα πολύ ωραίο λεύκωμα που είχε κάνει για παιδιά: το "Βασιλόπουλο", αλλά έχει εξαντληθεί. Υπάρχει εδώ στο Λαογραφικό σε μια προθήκη.

Στο video που ακολουθεί μιλούν οι κύριοι Παναγιώτης Κουκούλης και Κώστας Γαλάνης:


Ελπίζουμε και στο μέλλον να μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους εκθέσεις, οι οποίες κοστίζουν, τις οποίες αναλαμβάνει το Λαογραφικό που κάνει αγώνα για να μαζέψει τα λεφτά. Οι φίλοι του Λαογραφικού κάνουν πραγματικά τρομερά μεγάλο αγώνα. Είναι και ο υπεύθυνοι για τη ζωή του Λαογραφικού και ο κύριος Γαλάνης αυτή τη στιγμή με το ταμείο των "φίλων" χρηματοδότησε αυτή την έκθεση. Δεν έχουμε άλλα λεφτά. Πάντως είμαστε ευτυχείς που είχαμε τον Βουρλούμη γιατί είναι ένας ζωγράφος που είναι πολύ αισθαντικός και ευαίσθητος, ένας άνθρωπος που αγάπησε πάρα πολύ την Αίγινα. Και που στο έργο του υπάρχει ένα σπίτι, μία θάλασσα μια φιστικιά, κάτι που θυμίζει έντονα Αίγινα. Και που δεν είναι μόνο εκτεθειμένος εδώ με τα Αιγινήτικα του τοπία- στιγμιότυπα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη.

Να πω ευχαριστώ πάρα πολύ στο Γιώργο Χατζημιχάλη, στην Αλίκη Μπόκολα - Σημαντώνη, οι οποίοι δίνουν πάρα πολλές ώρες από τη ζωή τους και από τη δουλειά τους για να βοηθήσουν το Λαογραφικό Μουσείο".

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png