Featured

16ο Aegina Fistiki Fest: Εκδηλώσεις στην Οικία Γιάννη Μόραλη. H ξενάγηση στην οικία και το ατελιέ του μεγάλου Έλληνα εικαστικού.

20250829_194854.jpg

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης άνοιξε τις πόρτες της οικίας – εργαστηρίου του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη στην Αίγινα, φιλοξενώντας δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 16ου Aegina Fistiki Fest.


Το κοινό υποδέχθηκε η Χριστίνα Μόραλη, πρόεδρος του Εργαστηρίου, ενώ την ξενάγηση επιμελήθηκαν η Νίκη Δάφνη, μέλος του Δ.Σ. και επιμελήτρια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και ο αρχιτέκτονας Διονύσης Σοτοβίκης.

20250829_194853.jpg

Η κ. Μόραλη αναφέρθηκε στη δημιουργία του Φορέα, που ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη με στόχο τη διάσωση και αξιοποίηση της καλλιτεχνικής και αρχειακής του κληρονομιάς. Το σπίτι του στην Αίγινα δεν λειτουργεί ως μουσείο, αλλά ανοίγει στο κοινό μόνο σε ειδικές περιστάσεις, όπως οι θερινές εκδηλώσεις που έχουν πια καθιερωθεί ως θεσμός.

20250829_194604.jpg

Η ξενάγηση περιλάμβανε αναφορές στη ζωή και στο έργο του Γιάννη Μόραλη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς του 20ού αιώνα, καθώς και στην αρχιτεκτονική του εμβληματικού σπιτιού, που σχεδιάστηκε από τον Άρη Κωνσταντινίδη τη δεκαετία του 1970. Όπως τόνισε ο κ. Σοτοβίκης, το σπίτι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του Κωνσταντινίδη, όπου εσωτερικός και εξωτερικός χώρος επικοινωνούν αρμονικά, αναδεικνύοντας το τοπίο και το φως της Αίγινας.

20250829_185802.jpg

Η ανιψιά του Γιάννη Μόραλη, Χριστίνα Μόραλη, παρουσιάζει τον μικρό -  σαν κελί χώρο -  στον οποίο ο Γιάννης Μόραλης ξεκινούσε τα έργα του.  


Υπάρχει ένας ιδιαίτερος, μικρός χώρος – σχεδόν σαν κελί. Καταλαμβάνει όλο το μήκος του κτηρίου, με πλάτος μόλις τρία μέτρα, φωτισμένος από μικρά παράθυρα. Εκεί είχε τοποθετήσει ένα καβαλέτο, ένα τραπέζι με μπογιές και μολύβια· ήταν το καταφύγιο όπου ξεκινούσε να σχεδιάζει και να συλλαμβάνει τις ιδέες που αργότερα θα έπαιρναν μορφή σε μεγάλα έργα. Παρά τη στενότητά του, ο χώρος αυτός, «σε ανθρώπινη κλίμακα», όπως δήλωσε η κ. Χριστίνα Μόραλη στο Aegina Portal, ήταν αναγκαίος για εκείνον, ένα  σημείο αφετηρίας κάθε δημιουργίας.

20250829_185851-2.jpg 20250829_185851-3.jpg 20250829_185851-4.jpg
20250829_185851-5.jpg 20250829_185851-6.jpg 20250829_185851-7.jpg

Στο πλαίσιο του 16ου Aegina Fistiki Fest, το σπίτι και το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς σταθμούς του νησιού, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα γνωρίσει την ιστορία του. Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με τον καλλιτέχνη και το έργο του


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png