"Ταξίδι στα κάστρα της Ελλάδας". Έκθεση ζωγραφικής από την Ξένη Πετρίτου - Τριανταφύλλου.


Μια έκθεση ζωγραφικής με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που υποστηρίζεται από έρευνα και μελέτη στην ιστορία μνημειακών κτισμάτων, όπως είναι τα κάστρα της Ελλάδας, ξεκίνησε να λειτουργεί χθες στο Λαογραφικό Μουσείο. Είναι η έκθεση ζωγραφικής της Ξένης Πετρίτου - Τριανταφύλλου με τίτλο "Ταξίδι στα κάστρα της Ελλάδας", μια έκθεση ζωγραφικής με ξεχωριστό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Η ζωγράφος περιγράφει την επαφή της με τα μνημειακά αυτά κτίσματα: "Εδώ και πολλά χρόνια ετοιμάζω αυτήν την έκθεση ζωγραφικής με θέμα τα κάστρα. Ο θαυμασμός μου για την μεγαλοπρέπεια τους, το υπόβαθρο της ιστορίας τους και η αύρα που τα περιβάλει, είναι αδύνατον να με αφήσουν ασυγκίνητη. Κάθε φορά που θα σταθώ μπροστά σε ένα τέτοιο μνημείο όλες μου οι αισθήσεις κινητοποιούνται ούτως ώστε να μην χάσω ούτε μια λεπτομέρεια από τον τόπο, το χώρο, και τον χρόνο που καταλαμβάνει. Η ανάγκη που μου δημιουργείται να το ζωγραφίσω είναι τόσο μεγάλη που κυριαρχεί πάνω σε οτιδήποτε άλλο.
Το ταξίδι στα Κάστρα ήταν μαγικό!  όχι μεταφορικά, αλλά στην κυριολεξία.


Ταξίδεψα, είδα, γνώρισα, μελέτησα από κοντά τόσα από τα μνημεία μας, άγγιξα τις πέτρες τους, ένοιωσα την αύρα που τα περιβάλει, περπάτησα στα ίδια πλακόστρωτα  που περπάτησαν πριν από αιώνες  τρανοί ήρωες πολεμιστές που αγωνίζονταν να σώσουν τη χώρα από τους πειρατές και τους επίδοξους κατακτητές.

Αφουγκράστηκα τους θρύλους, τα μυστήρια, τις  παραδόσεις και τις δοξασίες, να ξεπετάγονται πίσω από τις επάλξεις και τους προμαχώνες και να ζουν για να θυμίζουν σε μας, τους κοινούς θνητούς, ότι θα ζουν για πάντα και πέρα από τον χρόνο.
Για όλα αυτά λοιπόν και ίσως πολλά άλλα που δεν μπορώ τώρα να κατανοήσω η ανάγκη μου να ζωγραφίσω τα κάστρα μας, αλλά και συγχρόνως να μελετήσω την ιστορία τους και να προσπαθήσω να την μεταφέρω, έγινε πραγματικότητα. Με πάρα πολύ κόπο αλλά και συγκίνηση και χαρά. Και με την ελπίδα να έχω βάλει ένα λιθαράκι κι εγώ με τον δικό μου τρόπο στην διατήρηση της μνήμης των μεσαιωνικών μας μνημείων." Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ενώ θα πλαισιωθεί από την εκδήλωση "", που θα γίνει αυτό το Σάββατο στο Λαογραφικό.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png