"75 λεπτά". Έκθεση ζωγραφικής από τον Ιωάννη Δέδε.


Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του αρχιτέκτονα - εικαστικού Ιωάννη Δέδε, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Ο τίτλος της έκθεσης είναι "75 λεπτά" και παρουσιάζει 34 ακουαρέλες που ο Ιωάννης Δέδες δημιούργησε κατά τη διάρκεια των συχνών του μετακινήσεων με το πλοίο από και προς το λιμάνι της Αίγινας. Τα έργα του, ζεστά και γεμάτα φρεσκάδα, μεταφέρουν γρήγορα στον επισκέπτη της έκθεσης μια διαφορετική οπτική του νησιού. Ο Ιωάννης Δέδες σε αυτή του την πρώτη ατομική έκθεση εντυπωσιάζει, γιατί καταφέρνει να μεταφέρει εικόνες της Αίγινας, που αν και πολλές φορές είναι οικίες, μοιάζει να τις βλέπουμε για πρώτη φορά. Τα έργα της έκθεσής του φέρνουν κυριολεκτικά μια νέα πνοή στην εικαστική δημιουργία που έχει ανάγκη το νησί.


Οι ακουαρέλες του Ιωάννη Δέδε παρουσιάζουν εκτός από εικόνες του νησιού, εικόνες των ανθρώπων του και αυτό δίνει μια ξεχωριστή διάσταση στο σύνολο της παρουσίας των έργων. Είναι από τις ευτυχισμένες δημιουργικές στιγμές που η φόρμα και η ιστορία συνυπάρχουν. Ο Ιωάννης Δέδες γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αίγινα. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Το έργο του ως εικαστικού περιλαμβάνει μια ευρύτερη θεματολογία με βασικό άξονα ενδιαφέροντος τα ανθρώπινα συναισθήματα. Η έκθεση "75 λεπτά" αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεσή του. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε άλλες τρεις ομαδικές εκθέσεις: "Περιπέτειες της Μορφής" Αίγινα 2006, "The Greek Myth" Κρήτη 2006, "Human", Ξάνθη 2008.

Στον κατάλογο της έκθεσης διαβάσουμε ένα ενδιαφέρων σημείωμα που αναφέρει ότι: "Ο Ιωάννης Δέδες χρησιμοποιεί συχνά στις ακουαρέλες του οικεία πρόσωπα ή γνωστές αναφορές από την αρχιτεκτονική και δημιουργεί φανταστικές εικόνες με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, εντάσσοντάς υπερρεαλιστικά στοιχεία στις συνθέσεις του. Χαρακτηριστικό των έργων είναι ο τρόπος με τον οποίο το αληθινό συγκεράζεται με το φανταστικό στην ανάδειξη καθημερινών ανθρώπων σε αινιγματικές - μυστηριώδεις φιγούρες. Αντίστοιχα ο Ιωάννης Δέδες δουλεύει τις τοπιακές συνθέσεις ταιριάζοντας αναφορές από την Αίγινα με στοιχεία ενός ονειρικού, υποσυνείδητου κόσμου, καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσει την τοπικότητα των θεμάτων του".

Η έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png