Βραδιά αφιερωμένη στο ζωγράφο Γιάννη Σανταντόνιο. .

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων στη ζωγραφική, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών διοργάνωσε χθες μία βραδιά αφιερωμένη στο έργο του ζωγράφου Γιάννη Σανταντόνιο. Πέρυσι σε μία αντίστοιχη εκδήλωση, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, ο Γιάννης Σανταντόνιο είχε τιμηθεί από το Δήμο Αίγινας για την προσφορά του στο νησί. Η δουλειά του έχει γίνει ευρύτερα γνωστή στην Αίγινα από την εικαστική του παρέμβαση στους εξωτερικούς τοίχους των αντλιοστασίων και των δεξαμενών στην περιοχή του Ανιτσέου, στη Σκοτεινή και στην είσοδο της Παχείας Ράχης. Μετατρέποντας σκούρους όγκους τσιμέντου σε εικαστικά έργα, τροφοδότησε με νέα δυναμική την τέχνη που "εισβάλει" στην κοινωνία και δεν παραμένει κλεισμένη στους τοίχους ενός εκθεσιακού χώρου.


Άλλωστε αυτό είναι κοινό σημείο της δουλειάς του ζωγραφίζοντας στο Παρίσι, στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις. Στην Αίγινα η δουλειά του χαρακτηρίζεται από τη διάθεση για εθελοντική προσφορά και ανιδιοτέλεια, κάτι που εκτίμησαν ιδιαίτερα οι κάτοικοι του νησιού. Πέρυσι το Δεκέμβριο, τοποθέτησε ζωγραφικά έργα δικά του και της συζύγου του Κυριακής Χριστακοπούλου στο Κέντρο Υγείας, ενώ φέτος παρουσίασε ένα ακόμη ζωγραφικό έργο σε μία δεξαμενή στην Παχεία Ράχη.

Κατά τη διάρκεια της χούντας το 1968, εγκαταλείπει τη Σχολή Καλών Τεχνών για να ταξιδέψει στο Παρίσι. Τότε βρισκόταν στο τρίτο έτος των σπουδών του. Ο Μάης του '68 επηρέασε τον τρόπο σκέψης του και τον τρόπο που έβλεπε μέχρι τότε τη ζωγραφική. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι προσπάθησε να "σβήσει" ότι έμαθε στην Καλών Τεχνών, χαρακτηρίζοντας πολλά από αυτά ανώφελα. Ο Γιάννης Σανταντόνιο προσπάθησε να παρουσιάσει σχηματικά τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα του, ενώ αργότερα παρουσίασε ένα - ένα τα έργα του και μίλησε στο κοινό για αυτά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png