Έκφραση σύμφωνης γνώμης για την ανάπλαση της Καποδιστριακής Διαδρομής και του Παραλιακού Μετώπου στην πόλη της Αίγινας από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.


Το "Πράσινο Ταμείο" έχει δημοσιεύσει την "Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την: "Χρηματοδότηση Διεξαγωγής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Ετών 2019 – 2020". Το Φεβρουάριο το Aegina Portal είχε παρουσιάσει την σχετική πρόσκληση, που στην συνέχεια (τον Ιούνιο)  επικαιροποιήθηκε και δόθηκε παράταση στην ημερομηνία υποβολής προτάσεων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020. Σε αυτήν την πρόσκληση το "Πράσινο Ταμείο" χρηματοδοτεί αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Η πρόθεση του δήμου Αίγινας είναι να υποβάλει πρόταση για την χρηματοδότηση ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Καποδιστριακής Διαδρομής, δηλαδή των διαδρομών προς τον Πύργο του Μαρκέλλου, προς το Ορφανοτροφείο, το Κυβερνείο, το Ευνάρδειο, το Δημοτικό Θέατρο και του παραλιακού μετώπου. Στόχος η βελτίωση της εικόνας της πόλης αλλά και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που έγινε στις 19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία: Υπουργική Απόφαση Αριθμ. πρωτ. οικ. 26804/2011 ΦΕΚ 1427/Β/16-6-2011, Άρθρο 2 Υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμού μελετών Υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμού μελετών:

1. Οι διαγωνισμοί μελετών προκηρύσσονται υποχρεωτικά για μελέτες ή για σχέδια ιδεών κάθε αξιόλογου τεχνικού έργου, του δημοσίου ή των νομικών προσώπων της παρ. 9 του άρθρου 1, του Ν. 3316/2005.
Η υποχρέωση τουλάχιστον για τα σχέδια ιδεών υφίσταται και στις περιπτώσεις που πρόθεση της διοργανώτριας αρχής είναι η σύνταξη της μελέτης από την ίδια".
2. Αξιόλογο τεχνικό έργο θεωρείται κάθε έργο που έχει ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία και η λειτουργία του, ο όγκος, η θέση ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο ή φυσικό περιβάλλον ή προωθεί την έρευνα για νέες εφαρμογές υλικών και μεθόδους κατασκευής ή αφορά σε αρχιτεκτονικά έργα επαναλαμβανόμενου τύπου.
 
Τα επιλέξιμα είδη και Κατηγορίες Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών:
 
Στην πρόκληση εντάσσονται δύο μέτρα.
 
Μέτρο 1. Μελέτες αστικών αναπλάσεων - διαμόρφωσης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
 
Επιλέξιμες κατηγορίες στο Μέτρο 1 είναι :
• Διαμορφώσεις - αναπλάσεις ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων (η κατηγορία α2. της σχετικής Υ.Α.): Πάρκων, αλσών και εθνικών ή δημοτικών κήπων, πλατειών, οδών, πεζοδρόμων και παραλιακών
περιοχών, περιβάλλοντος χώρου διατηρητέων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και ζωνών προστασίας της φύσης και του τοπίου.
• Θέματα εξοπλισμού ανοιχτών κοινόχρηστων χώρων και χώρων εξυπηρετήσεων ειδικής σημασίας, όπως αρχαιολογικών (η κατηγορία α4. της σχετικής Υ.Α.).
• Θέματα αποκατάστασης και επανάχρησης δημόσιων κτιρίων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα ή μνημεία.
 
Μέτρο 2. Αρχιτεκτονικές μελέτες κτηριακών έργων.

Στον τομέα των αρχιτεκτονικών μελετών κτηριακών έργων, επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο της Διεξαγωγής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών είναι οι κατηγορίες:
• Πολιτιστικά κτήρια και πολιτιστικές εγκαταστάσεις (μουσεία, βιβλιοθήκες, κτίρια εκθέσεων, πινακοθήκες, γλυπτοθήκες, πνευματικά κέντρα κλπ).
• Χώροι συνάθροισης κοινού (συνεδριακά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, αμφιθέατρα, χώροι διαλέξεων, χώροι συναυλιών κλπ).
• Κτίρια κοινωνικών & αθλητικών υποδομών τοπικής κλίμακας.
• Εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου & δημοτικών αγορών.
Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνεται επίσης ο περιβάλλων χώρος των κτηρίων αυτών.
 
Κάθε Δήμος εντός του έτους 2020, μπορεί να υποβάλλει αποκλειστικά μία πρόταση προς χρηματοδότηση. Οι υπόλοιποι δυνητικά Δικαιούχοι (Περιφέρειες και Υπουργεία) εντός του έτους 2020, δύνανται να υποβάλλουν έως τρεις προτάσεις για χρηματοδότηση ο καθένας. Το ανώτατο συνολικό ποσό βραβείων που χαρακτηρίζεται ως επιλέξιμο ανέρχεται σε 150.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ύψη των βραβείων υπολογίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Ως προς τα λοιπά έξοδα του διαγωνισμού το επιλέξιμο προς χρηματοδότηση ποσό από το Πράσινο Ταμείο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ ανά διαγωνισμό.

Το ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο προς τους δικαιούχους Δήμους αντιστοιχεί:
• για τα έργα του Μέτρου 1: στο σύνολο των διανεμόμενων βραβείων, πλέον του ποσού των 5.000 ευρώ για τα λοιπά έξοδα του διαγωνισμού.
• για τα έργα του Μέτρου 2: στο 70% των διανεμόμενων βραβείων, πλέον του ποσού των 5.000 ευρώ για τα λοιπά έξοδα του διαγωνισμού.
 
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ζορμπάς και τα μέλη της επιτροπής κύριοι: Μούρτζης Γεώργιος, Τζίτζης Φίλιππος, Καραγιάννης Δημήτριος και Γκαρής Μάριος. Τα μέλη της αποφάσισαν ομόφωνα θετικά. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και εξέφρασε θετική γνώμη ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτης Κασιμάκης.
 
Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png