"Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Δήμου Αίγινας". Χωρίς ενημέρωση μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Τι είχε συμβεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δύο χρόνια πριν.

 
 
Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 2020 ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η "Έγκριση Μελέτης, σύνταξη των όρων διακήρυξης και έγκριση υποβολής των όρων για προέγκριση δημοπράτησης για τη διενέργεια του απαιτούμενου διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου για το έργο: "Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Δήμου Αίγινας” του Τοπικού Προγράμματος CLLD / LEADER 2014-2020 του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, προϋπολογισμού 263.000 ευρώ με ΦΠΑ 24% 63.120 ευρώ και  σύνολο 326.120 ευρώ.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Η μελέτη του θέματος είχε ψηφιστεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 19 Νοεμβρίου 2018 και αφορούσε στην ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Πύργου του Μαρκέλλου, ανάπλαση του μικρού πάρκου της ιχθυαγοράς, αλλαγή της σκεπής της ιχθυαγοράς και ανάπλαση του μικρού πάρκου που υπάρχει δίπλα στην "Παναγίτσα".
 
Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, ήδη από την αρχή της συζήτησης του θέματος έγινε φανερό, ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά. Για την ακρίβεια δεν γνώριζαν στοιχεία που θα τους επέτρεπαν να πάρουν αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι αν και το δημοτικό συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου 2018, είχε αποφασίσει για μελέτη που αφορούσε τέσσερα έργα, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, λίγες ημέρες πριν, τα μέλη ενημερώθηκαν (μόλις εκείνη την ώρα) ότι πρόκειται για δύο έργα, δηλαδή την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Πύργου του Μαρκέλλου και την ανάπλαση του μικρού πάρκου που υπάρχει δίπλα στην "Παναγίτσα". Λόγω προβλημάτων στο ρυμοτομικό σχέδιο, το έργο της ιχθυαγοράς αποσύρθηκε, όπως και το έργο της ανάπλασης του πάρκου δίπλα στην ιχθυαγορά.
 
Ακόμη και έτσι, τα μέλη έπρεπε να αποφασίσουν για ένα εμβληματικό κτήριο όπως τον Πύργο του Μαρκέλλου, αλλά και ουσιαστικά, για την σκοπιμότητα της παρέμβασης στο Πάρκο της "Παναγίτσας".
 
Μία επισήμανση. Τα τέσσερα έργα, βάσει των όσων είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου 2018 ήταν συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ερυώ (συμπεριλαμβανομένων των Γ.Ε.
& Ο.Ε., των απροβλέπτων, των απολογιστικών, της αναθεώρησης και του Φ.Π.Α.) ενώ τα δύο έργα που θα ψήφιζε τελικά η παρούσα Οικονομική Επιτροπή ήταν 326.120 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει ΦΠΑ 24%.
 
Οι κύριοι Φίλιπος Τζίτζης και Σταμάτης Μαρμαρινός, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, είπαν ότι είχαν λάβει για το θέμα ένα αρχείο το οποίο δεν άνοιγε, ενώ ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Παναγιώτη Κουκούλη ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα ότι δεν γνωρίζει ακριβώς περί τίνος πρόκειται και ότι είχε την ευκαιρία να δει τις κατόψεις, από τις οποίες όμως δεν κατάλαβε πολλά πράγματα για το έργο, ζητώντας παρουσίαση από τον αρχιτέκτονα που έκανε την μελέτη. "Έχετε απέναντί σας επτά ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιδέα" είπε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο οποίος έχει επίσης την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Μεγάλων Έργων του Δήμου Αίγινας.
 
Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κυρία Μαίρη Κουκούλη δήλωσε επίσης ότι δεν είχε ενημερωθεί και ότι στο λεκτικό της πρόσκλησης της Οικονομικής Επιτροπής δεν υπήρχε καν η περιγραφή, ότι ανάμεσα στα έργα είναι ο Πύργος του Μαρκέλλου. Σημειώνεται ότι ο Πύργος του Μαρκέλλου είναι ανάμεσα στα κτήρια που διαχειρίζεται η ΚΕΔΑ!
 
Έτσι, καθώς μέλη της Επιτροπής δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί, αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για το τι πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον σε ένα εμβληματικό κτήριο όπως αυτό του Πύργου του Μαρκέλλου.
 
Το Aegina Portal αφού πήρε το λόγο από τον πρόεδρο, ρώτησε εάν τα μέλη της επιτροπής γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει στον Πύργο του Μαρκέλλου και πως "βγήκε" η ιχθυαγορά από την απόφαση, αφού το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου 2018, είχε πάρει απόφαση για μελέτη που προέβλεπε τέσσερα έργα (εκ παραδρομής αναφέρθηκε ο Οκτώβριος του 2018).
 
Προς μεγάλη μας έκπληξη η απάντηση του κ. Γιάννη Ζορμπά, αλλά και στην συνέχεια του κ. Σταμάτη Μαρμαρινού ήταν ότι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δύο χρόνια πριν, το Σώμα δεν αποφάσισε για την μελέτη, αλλά μόνο για την υποβολή αίτησης!
 
Αυτό βέβαια είναι λάθος, το Σώμα τότε είχε αποφασίσει και για την μελέτη.  Μάλιστα τότε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς είχε υποβάλει σειρά ερωτήσεων για το συγκεκριμένο θέμα στο εισηγητή κ. Δημήτρη Μούρτζη και στην σύμβουλο του. Πολλές από αυτές αφορούσαν την έλλειψη της μελέτης και των σχεδίων για να δουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τι ψηφίζουν. Επίσης ο κ. Ζορμπάς στην τότε συνεδρίαση είχε παρατηρήσει με έμφαση, ότι ο τίτλος του θέματος του δημοτικού συμβουλίου δεν περιελάμβανε την έγκριση της μελέτης.
 
Ας δούμε τι είχε συμβεί τότε και γιατί το Aegina Portal επιμένει σε ένα πρόβλημα (αυτό της έλλειψης ενημέρωσης των αιρετών) το οποίο δείχνει να επαναλαμβάνεται και μάλιστα στο ίδιο έργο.
 
Στις 12 Νοεμβρίου του 2018 ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου αφορούσε την υποβολή αίτησης στήριξης του έργου με τίτλο: "Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Αίγινας" στην αρ. πρωτ. 114/24-4-2018 1η Πρόσκληση της ΟΤΔ Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής για την υποβολή προτάσεων παρεμβάσεων Δημοσίου Χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020 Νήσων Αττικής, του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020. (Αυτός ήταν ακριβώς ο τίτλος του θέματος).
 
Η συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου 2018 δεν έγινε ποτέ, καθώς δεν υπήρξε απαρτία. Ο λόγος ήταν η αποχή, λόγω διαμαρτυρίας, της τότε δημοτικής παράταξης "Αίγινα Κίνηση Ευθύνης". Ο επικεφαλής της κ. Νεκτάριος Λεούσης διάβασε μία επιστολή διαμαρτυρίας η οποία έγγραφε ανάμεσα σε άλλα τα ακόλουθα: "Με την παρούσα επιστολή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Αίγινα Κίνηση Ευθύνης εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις εκ μέρους σας επανειλημμένες παραβάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με τα δικαιώματα μας για ενημέρωση επί των θεμάτων του Δήμου. Συγκεκριμένα, παραβιάζετε συστηματικά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 παρ. 7 για την αποστολή στους Δημοτικούς Συμβούλους των στοιχείων και των εισηγήσεων που αφορούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τουλάχιστον 3 ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Για τη σημερινή συνεδρίαση στείλατε με e-mail τα σχετικά έγγραφα, μόλις το βράδυ του Σαββάτου 10/11/2018. Με αυτή την καθυστερημένη κοινοποίηση, μας στερείτε το δικαίωμα ενημέρωσης και προετοιμασίας για τα υπό συζήτηση θέματα".
 
Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει ο πρόεδρος κ. Στέλιος Θεριανός ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι: "Η αλήθεια είναι ότι αργούμε να τα στείλουμε τα συνημμένα, εγώ αναλαμβάνω λοιπόν την ευθύνη".
 
Μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης εκδίδεται νέα πρόσκληση για την 19η Νοεμβρίου 2018. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης παραμένει το θέμα: "Περί υποβολής αίτησης στήριξης του έργου με τίτλο: «Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Αίγινας» στην αρ. πρωτ. 114/24-4-2018 1η Πρόσκληση της ΟΤΔ Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής για την υποβολή προτάσεων παρεμβάσεων Δημοσίου Χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020 Νήσων Αττικής, του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 και έγκριση της μελέτης. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος".
 
Όπως μπορείτε να δείτε στην νέα πρόσκληση είχε προστεθεί και έγκριση της μελέτης. Σε εκείνη την συνεδρίαση η αρμόδια σύμβουλος της τεχνικής υπηρεσίας ενημέρωσε το Σώμα ότι ως δήμος είχαν λάβει την μελέτη σε ηλεκτρονική μορφή και όχι σε έντυπη και ότι η μελέτη ήταν στην Περιφέρεια και ότι υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα για την παρουσίασή της.
 
Όπως είναι λογικό οι επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και μέλη της διοίκησης του δήμου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, πως ήταν δυνατόν να πάρουν μία απόφαση χωρίς προηγουμένως να έχουν δει την μελέτη. "Κάποια προσχέδια για να δούμε πως το οραματίζονται" είχε πει δημοτικός σύμβουλος, ενώ κάποιος άλλος είχε πει ότι :"δεν θέλουμε να φέρουμε πρόβλημα στο έργο, αλλά αν γίνει κάτι άσχημο θα μας κυνηγάνε όλοι".
 
Παρέμβαση είχε κάνει τότε και το Aegina Portal ρωτώντας πως είναι δυνατόν να οι αιρετοί να πάρουν μία απόφαση για τόσο εμβληματικά κτήρια, χωρίς να γνωρίζουν την μελέτη. Παρέμβαση είχε κάτι και ο εικαστικός κ. Νεκτάριος Κοντοβράκης, ο οποίος είχε μιλήσει για την αστοχία μελετών που σχεδιάζονται σε ένα γραφείο, χωρίς ο μελετητής να παίρνει υπόψιν τον περιβάλλοντα χώρο και παρέθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πλατεία Εθνεγερσίας, που μοιάζει σαν να είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο χώρο.
 
Έτσι, στην απόφαση του θέματος στην συνεδρίαση της 19η Νοεμβρίου 2018 στην παράγραφο για την έγκριση το θέματος, υπήρξε η δέσμευση της διοίκησης ότι : "θα παρουσιασθούν στους δημοτικούς συμβούλους τα αρχιτεκτονικά σχέδια που συνοδεύουν τη μελέτη πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης.
 
Οι αιρετοί (όσοι από αυτούς πήγαν εκείνη την περίοδο) είδαν (εκτός διαδικασίας δημοτικού συμβουλίου) τα σχέδια τις επόμενες ημέρες στο δημαρχείο.

Σημειώνεται ότι μελέτη για το πάρκο της ιχθυαγοράς, είχε εκπονήσει τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την οποία είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2018. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 41.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που θα κάλυπτε ο δήμος πόρους του δήμου. Είναι άγνωστο για ποιους λόγους το πάρκο της ιχθυαγοράς βγήκε από το έργο, αφού η μελέτη ήταν έτοιμη.
 
Το έγγραφο της απόφασης το οποίο πήρε ΑΔΑ 6ΖΒΑΩ68-Τ8Ψ αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, όμως στο video της συνεδρίασης του Aegina Portal μπορεί να δει κανείς τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Πούντο να ψηφίζει "παρών". [upd 00:32:20] Μετά το δημοσίευμα του Aegina Portal ο δήμος της Αίγινας δημοσίευσε ορθή επανάληψη της απόφασης σήμερα το απόγευμα, όπου δύο χρόνια μετά διορθώνει ότι η απόφαση 179/2018 δεν ψηφίστηκε ομόφωνα και ότι ο κ. Γιάννης Πούντος ψήφισε "παρών".
 
Επιστρέφοντας στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το θέμα "πέρασε" κατά πλειοψηφία. Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης ψήφισε αρνητικά.
 
Σαφώς υπάρχει η προτεραιότητα ώστε ο δήμος να μην στερηθεί τα χρήματα ενός προγράμματος. Επίσης η αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα ξαναφέρει την μελέτη για επανεξέταση. Η αρχιτέκτονας κ. Ταλέβη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έδωσε όσες πληροφορίες μπορούσε και χαρακτήρισε την μελέτη "ως εισερχόμενο" και ότι δεν την έχει επεξεργαστεί.
 
Δυστυχώς όμως, όπως έχει φανεί, όταν οι μελέτες δεν εξετάζονται διεξοδικά τα αποτελέσματα δεν είναι καλά κι αυτό το έχουμε δει τόσο σε μικρά, όσο και σε μεγάλα έργα. Αυτή ήταν η ουσία της παρέμβασης του Aegina Portal στο θέμα της Οικονομικής Επιτροπής για το έργο: "Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Δήμου Αίγινας".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png