Συνέχεια δόθηκε στο θέμα των παιδικών χαρών στην Οικονομική Επιτροπή. Οι ερωτήσεις του κ. Παναγιώτη Κουκούλη, οι απαντήσεις του κ. Γιάννη Ζορμπά και η τοποθέτηση του Φίλιππου Τζίτζη.

oikonomiki-epitropi-padikes-xares.jpg

Συνέχεια δόθηκε στο ζήτημα των παιδικών χαρών στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 3 Αυγούστου 2021. Ένα θέμα που ανατροφοδοτήθηκε μετά την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, να μεταφερθούν δύο από τις παιδικές παιδικές χαρές σε άλλους χώρους, παρά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και το θέμα της ημερήσιας διάταξης, για μία ακόμη παράταση προθεσμίας εκτέλεσης έργου, σε μία από τις τρεις συμβάσεις (εκτός Φιλόδημου), που υπάρχουν τις παιδικές χαρές.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Οι ερωτήσεις του κ. Παναγιώτη Κουκούλη, περιελάμβαναν το σύνολο των αποφάσεων και των συμβάσεων που αφορούν το έργο:

"Είναι ένα γενικότερο θέμα ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, πάνω σε θέματα τα οποία τους αφορούν και η οποία ενημέρωση είναι υποχρέωση της διοίκησης, είναι υποχρέωσή σας.

Πάμε τώρα στις παιδικές χαρές και προσπαθώ να κάνω μία ανακεφαλαίωση και στο μυαλό μου, πως ακριβώς είχε έχει η κατάσταση. Καταρχάς έχουμε τη χρηματοδότηση από το “Φιλόδημος” για την αγορά του εξοπλισμού. Είναι από το 2018, από την προηγούμενη διοίκηση, ένα κόστος της τάξεως των 200 χιλιάδων με την εταιρεία “ΖΙΤΑΚΑΤ” και έχει έχουν δοθεί, αν θυμάμαι καλά δύο παρατάσεις, επειδή έχει έτοιμα τα παιχνίδια, αλλά δεν μπορεί να τα τοποθετήσει.

Η παράταση για την παράδοση είναι τον Δεκέμβριο του 2021. Έχουμε λοιπόν την πρώτη χρηματοδοτούμενη από το “Φιλόδημο”, την πιο μεγάλη δαπάνη για τον εξοπλισμό. Και από κει και πέρα έχουμε τρεις διαφορετικές συμβάσεις, που η μία λέγεται “αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων”, η άλλη λέγεται “προμήθεια αδρανών” και η τρίτη λέγεται “συντήρηση των χώρων των παιδικών χαρών”.

Το πρώτο ερώτημα το οποίο το έχουμε ξαναβάλει, είναι γιατί χρειάζονται τρεις συμβάσεις για την προετοιμασία του χώρου να μπει ο εξοπλισμός. Αυτό είναι κάτι το οποίο ποτέ δεν κατάλαβα. Τρεις συμβάσεις για να προετοιμαστεί ο χώρος ούτως ώστε να μπει ο εξοπλισμός.

Η άλλη, η βασική, εξίσου βασική ερώτηση είναι γιατί δεν πήγαμε στο “Πράσινο Ταμείο” να πάρουμε αυτές τις 140.000, ίσως και παραπάνω αλλά τα βάζουμε ο Δήμος; Αυτό είναι μία ερώτηση που ποτέ δεν απαντήθηκε και παραμένει.

Και πάμε τώρα στις πιο συγκεκριμένες. Η εταιρεία που έχει αναλάβει τον εξοπλισμό η “ΖΙΤΑΚΑΤ” έχει αναλάβει και άλλες δύο συμβάσεις. Η μία είναι η σύμβαση για την προμήθεια των αδρανών και η άλλη είναι για τη συντήρηση και μία τρίτη εταιρεία ή “ΤΡΙΑΝ” είναι εν προκειμένο, αυτή που είχε το οποίο συζητάμε, “αναβάθμιση ελεύθερων χώρων παιδικών χαρών”, που λήγει από ότι θυμάμαι στις 19/8. Ζητάμε τώρα άλλη μία παράταση δύο μηνών.

Τώρα, που οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση; οφείλεται στο ότι δεν έχουν απαντήσει υπηρεσίας η Αρχαιολογία και οι Δασική, που από ότι κατάλαβα επικαλεστήκατε σε μία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής;

Αν αλλάξετε τη θέση θα πρέπει να αλλάξουν ενδεχομένως και οι  συμβάσεις και με το “Φιλόδημο” και με τις άλλες εταιρείες, διότι όλες οι συμβάσεις είναι για την “Αύρα” και για την περιοχή της Πέρδικας, εκεί που είναι η παλιά παιδική χαρά.

Περνάνε οι μήνες, περνάνε τα χρόνια και οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστές. Οι συμβάσεις λήγουν και αναγκαζόμαστε να δίνουμε συνέχεια παράτασεις και αυτό το κομφούζιο, ας μου επιτραπεί να πω, δεν φαίνεται να έχει τέλος", τονίζοντας ότι έχει γίνει ένα ατελείωτο μπέρδεμα με τις εταιρίες, ζητώντας από την διοίκηση να "τρέξει" το θέμα για το καλό των κατοίκων.

Ποιο τέλος βλέπετε εσείς; γιατί εγώ ειλικρινά δεν βλέπω ένα φως στην άκρη αυτού του τούνελ που έχετε μπει.  

Τέσσερις συμβάσεις με δύο διαφορετικούς συμβασιούχους, ο ένας επικαλείται την αδυναμία του άλλου και ζητάει συνεχείς παρατάσεις και ειλικρινά το τέλος και πότε θα τοποθετηθούν τα όργανα και θα ανοίξουν οι παιδικές χαρές είναι άδειο.

Και μεταξύ αυτών των συμβάσεων που έχουν συναφθεί, είναι και η συντήρηση των παιδικών χαρών με ένα κόστος 24.552 ευρώ,  πάλι από την “ΖΙΤΑΚΑΤ” που περιλαμβάνει λέει καθαρισμούς, ηλεκτρολογικά, βοτάνισμα. Το βοτάνισμα είναι μία από τις κυριότερες εργασίες από τις οποίες έχουμε κάνει σύμβαση και αυτή η σύμβαση έχει λήξει 21 Ιουνίου του 21. Έχει παραδοθεί το έργο στο οποίο είχαμε αναθέσει στην “ΖΙΤΑΚΑΤ”; και αν  έχει παραδοθεί υπάρχουν πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής, έχουνε γίνει όλες αυτές οι εργασίες; ιδιαίτερα το βοτάνισμα για το οποίο ενδιαφέρομαι ιδιαιτέρως.

Όλες αυτές οι ερωτήσεις λοιπόν δημιουργούν μία ατμόσφαιρα με πολλές αμφιβολίες κατά πόσον θα τελειώσει αυτό το έργο. Δεν ξέρω αν μπορούν να δοθούν έστω και μερικές απαντήσεις, που να ανοίγουν ένα μία προοπτική ένα φως, ότι ναι θα τελειώσουν".

Ο κ. Ζορμπάς απάντησε τα ακόλουθα:

"Σχετικά με τους λόγους που επικαλούνται από τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας νομίζω ότι τους ανάγνωσα και τους έχετε λάβει όλοι σας στα συνημμένα.

Σχετικά με το για το αν αυτές οι συμβάσεις έχουν γίνει,  έχουνε γίνει σύμφωνα με τις εισηγήσεις Τεχνικής Υπηρεσίας των Νήσων και αφορούν διαφορετικά, διαφορετικές κατηγορίες CPV και έχουν σωστά αναληφθεί οι υποχρεώσεις και σωστά έχει γίνει η διαδικασία.

Όσον αφορά το πότε πιθανολογούμε ότι θα ολοκληρωθούν, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα πάρουμε τις απαντήσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως έχω αναφερθεί και σε άλλη οικονομική επιτροπή, ότι οι δύο εμπλεκόμενες υπηρεσίες η Αρχαιολογία και το Δασαρχείο, δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα και μάλιστα, μάλλον, η Αρχαιολογία δεν μας έχει απαντήσει το Δασαρχείο αναφέρει ότι πρέπει να γίνει εντελώς μία διαφορετική μελέτη, με την εμπλοκή ενός δασονόμου, ο οποίος θα συμπεριλάβει όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευτεί το δασύλλιο εκεί.

Συνεπώς, εμείς αυτό που στοχεύουμε είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και οι υπηρεσίες που έχουν ανατεθεί, έτσι ώστε όπως και εσείς είπατε πολύ σύντομα ή το συντομότερο δυνατόν να μπορούν να χαρούν αυτές τις παιδικές χαρές τα παιδιά του νησιού.

Σχετικά με αυτό που είπατε ότι για τις παραλαβές αυτών που έχετε ζητήσει, θα δω όσον αφορά την μελέτη ηλεκτροφωτισμού να την αποστείλουμε, λογικά την έχουμε σε ψηφιακή μορφή, δεν ξέρω τι άλλο είχατε ρωτήσει, α τα σχέδια για τις παιδικές χαρές. Καθορισμός θέσεων είναι βασικά, θα το δούμε με την διευθύντρια, έτσι ώστε να σας αποσταλούν.

Δεν ξέρω, είναι κάτι άλλο που είπατε";

Ακολούθως ο κ. Κουκούλης ρώτησε:

Για τις νέες θέσεις των παιδικών χαρών, δηλαδή στην Πλατεία Εθνεγερσίας και στο Δημοτικό Γραφείο δίπλα; Αυτή είναι η προοπτική;  Αυτή είναι η πορεία;

“Μα έχει πάρει και απόφαση ανάλογη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής  και οποιαδήποτε οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτηθεί να γίνει”, απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

Ο κ. Κουκούλης μετά από έναν μικρό διάλογο απάντησε ότι:

"Μπορεί να μην διαφωνώ 100% για την λειτουργία μιας παιδικής χαράς στην Πλατεία Εθνεγερσίας, αλλά αλλαγή μία τέτοια βασική αλλαγή κοινόχρηστου χώρου δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα μόνο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, νομίζω ότι επιβάλλεται να συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η πλατεία εθνεγερσίας ή ένα κομμάτι της αλλάζει η χρήση. Εδώ αλλάζουμε την χρήση, απαγορεύοντας την κυκλοφορία σε ένα κομμάτι ενός μακρινού δρόμου και χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εδώ για μία σχεδόν μόνιμη αλλαγή ενός τόσο κρίσιμου κοινόχρηστου χώρου να μην το συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο νομίζω ότι καλό θα ήταν να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι γίνεται περισσότεροι".

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο κ. Φίλιππος Τζίτζης:

Είπε ότι "δεν μπορεί σε κάθε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής να συζητάμε για τις παιδικές χαρές".

"Πράγματι υπάρχει αυτό το πρόγραμμα, πράγματι υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες, αλλά πραγματικά έχουμε μπερδευτεί με τις εταιρείες, έχουμε μπερδευτεί με τις συμβάσεις, έχει γίνει ένα μπέρδεμα, ένα ατελείωτο μπέρδεμα κύριε πρόεδρε και νομίζω και για το καλό των κατοίκων πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, να τρέξουμε τις διαδικασίες.

Δεν μπορούμε τώρα ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο τόσο σημαντικό τόσο αναγκαίο που το έχει ο τόπος μας Κάθε μήνα ή δύο φορές το μήνα να ερχόμαστε και να δίνουμε μία παράταση σε μία εταιρεία ζητά κάτσε μία άλλη εταιρεία τεχνική όταν βλέπουμε κάποιους εργολάβους, εγώ λέω τίμιος και σωστός να κάνουν τη δουλειά τους και να είναι από την Αίγινα, αλλά βλέπουμε κάτι άλλο δηλαδή έχει μπερδευτεί το θέμα τόσο πολύ, που πρέπει κύριε πρόεδρε να το ξεμπερδέψετε και πρέπει να προχωρήσει με τις συμβάσεις και όλο αυτό το αλαλούμ που έχει γίνει, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θέλοντας να βοηθήσουν.

 Σε άλλο σημείο είπε: "Τι κάνουμε για τις παιδικές χαρές που έχουμε φτάσει τώρα, δύο χρόνια μετά τη θητεία σας, ενώ προσπαθείτε κάποια θέματα στην καθημερινότητα λαχανιάζετε στα θέματα των έργων ή των μικρών ή των μεγάλων. Εμείς θα δώσουμε για τελευταία παράταση, αλλά κύριε πρόεδρε, πάρα πολύ συζητάμε και δεν βρίσκουμε, δεν βρίσκουμε το φως, από το πότε θα τελειώσει, γιατί ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει να μπούμε, να τοποθετηθούν κάποια πράγματα, δηλαδή τα όργανα να τοποθετηθεί όλη αυτή η διαδικασία, που είναι μεγάλη για τις παιδικές χαρές".

Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Φίλιππου Τζίτζη είπε:

"Έχω πολλές φορές τοποθετηθεί σχετικά με τις παιδικές χαρές και ισχύουν αυτά που έχω πει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο μπέρδεμα. Οι αναθέσεις είναι συγκεκριμένες και όπως είπαμε προηγουμένως σε ένα  διάλογο τον κύριο Κουκούλη, συγκεκριμένα έχουνε γίνει αυτά τα πράγματα και έχουν ανατεθεί, είτε είναι υπηρεσία είτε είναι έργο, είτε είναι προμήθεια".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png