Η παρουσίαση της μελέτης "Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης". Ποιες περιοχές αφορά, τι περιλαμβάνει, τι θα γίνει με το παλιό δίκτυο.

 
Η χθεσινή παρουσίαση της μελέτης "Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης" που έγινε από τον ανάδοχο του έργου κ. Παναγιώτη Κουκνάκο, ήταν χωρίς αμφιβολία το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης από άποψης ενδιαφέροντος, καθώς η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, τοποθετείται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες στα ζητήματα των υποδομών του νησιού.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής,  η συγγραφή του τεχνικού δελτίου για το έργο έγινε τον Αύγουστο του 2019, και ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του κ. Δημήτρη Μούρτζη και του κ. Γιάννη Ζορμπά. Χθες ο ανάδοχος του έργου, παρουσίασε την μελέτη στην Οικονομική Επιτροπή (η παρουσίαση ξεκινά στο 18ο λεπτό του 2ου video).
 
Σημειώνεται ότι η μελέτη αφορά στον οικισμό (όπως αναφέρεται) της Αίγινας και προβλέπει επίσης, την κατασκευή δυο καινούργιων τροφοδοτικών αγωγών, που θα ξεκινούν από την Κεντρική Δεξαμενή και την κατασκευή ενός καινούργιου βασικού τροφοδότη στον Μαραθώνα και αγωγών κατά μήκος των οδών της περιοχής.



Η συνεργασία με το έργο της "τηλεμετρίας".

Το καινούργιο δίκτυο, όπως ανάφερε ο μελετητής, δεν θα έχει απώλειες, ενώ θα συνεργάζεται με το έργο της "τηλεμετρίας". Κάθε μία από τις τρεις ζώνες που φαίνονται στο μπλε πλαίσιο ελέγχονται από τους κεντρικούς σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί περίπου στην κορφή αυτών των ζωνών.

Οι κύριοι αγωγοί του δικτύου εισέρχονται μέσα από αυτούς τους σταθμούς της "τηλεμετρίας" και τους χρησιμοποιούν όλους. Το έργο της "τηλεμετρίας" θα έχει βασικό ρόλο, καθώς ακόμη και αν παρουσιαστεί σε μία βλάβη σε μία από τις τρεις ζώνες, οι άλλες δύο θα μπορούν να τροφοδοτούνται κανονικά.

Δεύτερος αντικειμενικός σκοπός της μελέτης (που οριοθετεί ένα μέρος της) είναι η κατασκευή ενός καινούργιου βασικού τροφοδότη στον Μαραθώνα και αγωγών κατά μήκος των οδών που διαπερνούν την περιοχή. Ο κ. Παναγιώτης Κουκνάκος, μετά από συζήτηση και προς το τέλος της παρουσίασης, σημείωσε ότι για την περιοχή του Μαραθώνα θα έπρεπε να κατασκευαστεί μία δεξαμενή, αλλά υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό.
 
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι κοντά στα 5.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και περιλαμβάνει, επίσης, την μεταφορά των ιδιωτικών συνδέσεων από το παλιό στο νέο δίκτυο.

 

Η μελέτη για τη "Βελτίωση υποδομών ύδρευσης Δήμου Αίγινας" στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης".

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που επισήμανε ο μελετητής είναι ότι αυτή η μελέτη πρέπει να "κολλήσει" με την μελέτη που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και έχει τίτλο "Βελτίωση υποδομών ύδρευσης Δήμου Αίγινας" ύψους 3.559.353 ευρώ στην οποία ο Δήμος Αίγινας εντάχθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021.

Για το ζήτημα εκείνης της μελέτης ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης είχε πει ότι "Δεν αξίζει περισσότερο από το χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη", ενώ μετά το τέλος της παρουσίασής της, ανάμεσα στις πολλές ερωτήσεις που έθεσε στον μελετητή, ήταν αν εκείνη η μελέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αν να μπορεί να συνδυαστεί με την καινούργια.
 
Από την απάντηση του κ. Κουκνάκου έγινε κατανοητό ότι τα τμήματα του δικτύου τα οποία περιλαμβάνονται στην μελέτη του "Αντώνης Τρίτσης" θα χαρακτηριστούν ως υφιστάμενο δίκτυο και συμπλήρωσε ότι για να μπορέσει να "κολλήσει" εκείνη η μελέτη, με την μελέτη που συζητά η επιτροπή, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στο πεδίο, όχι μεγάλες.

Η πρόταση του κ. Κουκουλη ήταν ότι το τμήμα στο κέντρο της πόλης που δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη, αλλά περιλαμβάνεται στη μελέτη του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης", να μελετηθεί ξανά, αλλά σωστά, σύμφωνα με τις ικανότητες του συγκεκριμένου μελετητή.

Για το παραπάνω ζήτημα υπάρχει σχετικό άρθρο του Aegina Portal. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουκούλης κατά τη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2021, είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την επάρκεια των μελετών, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα συγκεκριμένα σημεία. Τότε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, κ. Σταύρος Βεϊόγλου απαντώντας σε παρατηρήσεις του κ. Παναγιώτη Κουκούλη είχε πει ότι "η μελέτη είναι ελλιπέστατη, αλλά όχι λανθασμένη", εξηγώντας παράλληλα, ότι είναι αρκετή ώστε ο Δήμος να πάρει την ένταξη και στην συνέχεια μέχρι να δημοπρατηθεί, ίσως και ένα χρόνο μετά, η μελέτη να βελτιωθεί και να αλλάξει. Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει είναι ο προϋπολογισμός, είπε πει.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ίσως είναι κατάλληλη η χρονική συγκυρία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδυναμίες της μελέτης που έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης".

Πως θα δημιουργηθεί το καινούργιο δίκτυο. Τι θα γίνει με το παλιό.
 
Στην συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης ρώτησε εάν η μελέτη βαδίζει πάνω στο υπάρχον δίκτυο ή δημιουργείται ένα καινούργιο. Ο κ. Κουκνάκος απάντησε ότι όταν γίνεται αντικατάσταση, ποτέ "δεν σκάβεις εκεί που είναι το υφιστάμενο".

Δημιουργείται ένα καινούργιο δίκτυο και πάνω εκεί τοποθετούνται όλες οι ιδιωτικές συνδέσεις. Στη συνέχεια το παλιό δίκτυο σφραγίζεται, όμως δεν θα σκαφτεί για να βγουν οι παλιοί αγωγοί, καθώς αυτοί είναι από αμίαντο και η διαδικασία θα ήταν πολύ σύνθετη και με μεγάλο κόστος. "Είναι σαν να φτιάχνουμε για πρώτη φορά δίκτυο", είπε περιγράφοντας τον σχεδιασμό.

Οι φυσικές απώλειες και οι απώλειες από το τιμολογούμενο νερό, λόγω των παλαιών υδρομέτρων.
 
Ο κ. Κουκούλης παρατήρησε ότι σε ορισμένα φρεάτια έχουν τοποθετηθεί ρυθμιστικές βαλβίδες. Ο κ. Κουκνάκος απάντησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει υπερπίεση στο δίκτυο, λόγω υψομετρικής διαφοράς, καθώς η δεξαμενή βρίσκεται σε υψόμετρο 75 μέτρων.

Αναφέρουμε αυτή την παρατήρηση, καθώς ο μελετητής είπε χαρακτηριστικά ότι: "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόβλημα με τις πιέσεις τόσο μεγάλο, γιατί λόγω της παλαιότητά του υπάρχουν απώλειες στο δίκτυο. Οπότε έχουμε πτώση της πίεσης λόγω των απωλειών".

Ο κ. Κουκούλης παρατήρησε ότι οι πραγματικές φυσικές απώλειες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φοβόμαστε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μη τιμολογούμενο νερό, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην παλαιότητα των υδρομέτρων.
 
Ακολούθησαν πολλές ακόμη ερωτήσεις τεχνικής φύσεως, που αφορούσαν τις πιέσεις, την επιλογή των διαστάσεων των αγωγών και των προσδιορισμό των καταναλώσεων, καθώς το έργο προβλέπεται για 40 χρόνια και αρκετά ακόμη θέματα.

Το μέγεθος του προβλήματος και το "πρώτο βήμα" για την διόρθωσή του.
 
Ερωτήσεις υπέβαλε και ο κ. Φίλιππος Τζίτζης κυρίως για τους λόγους της συγκεκριμένης οριοθέτησης της μελέτης. Ο κ. Κουκνάκος σε σχετική ερώτηση του κ. Φίλιππου Τζίτζη απάντησε ότι για τις περιοχές που βρίσκονται στην βόρεια πλευρά του νησιού, όπως η Κυψέλη και η Σουβάλα, θα πρέπει να γίνει μία δεύτερη μελέτη, συμπληρώνοντας ότι στις συζητήσεις που είχαν γίνει με τον κ. Γιάννη Ζορμπά, είχαν πει ότι θα αντιμετωπιστεί το σύνολο των προβλημάτων ύδρευσης και πως ένα πρώτο βήμα είναι αυτή η μελέτη.
 
Τα μεγέθη αυτού "του πρώτου βήματος" και του συνόλου του προβλήματος, επιχείρησε να σκιαγραφήσει με παρατήρησή του κ. Παναγιώτης Κουκούλης, λέγοντας ότι με αυτή τη μελέτη αντικαθίστανται περίπου 26 χιλιόμετρα δικτύου και πως μία εκτίμηση που είχε γίνει στο παρελθόν, για το σύνολο του δικτύου που πρέπει να αντικατασταθεί είναι 120 χιλιόμετρα.
 
Η μελέτη ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png