Παρατάθηκε μέχρι τις 08/10/2023 η προθεσμία εκτέλεσης για τα λιμενικά έργα Αγίας Μαρίνας και Πέρδικας. Οι εργασίες που απομένουν στην Αγία Μαρίνα.

paratasi-ergou-agias-marinas.jpg

Στις 31 Ιανουαρίου 2023 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε διά περιφοράς. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου "λιμενικά έργα προστασίας Αγίας Μαρίνας και Λιμένα Πέρδικας Ν. Αίγινας".  

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 25 Ιανουαρίου 2023, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος υπέβαλε ερώτηση για το συγκεκριμένο έργο, στην οποία  απάντησε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, λέγοντας ότι το έργο στην Πέρδικα έχει ολοκληρωθεί, ενώ στην Αγία Μαρίνα έχει ολοκληρωθεί το 90% του έργου.

Σύμφωνα με το έγγραφο της απόφασης 243/2023, που αναρτήθηκε σήμερα, η ανάδοχος εταιρία υπέβαλε αίτηση παράτασης στις 16/01/2023. Επίσης, είχε υποβάλει δύο ειδικές δηλώσεις διακοπής εργασιών στις 04/10/2022 και 29/11/2022, λόγω καθυστέρησης πληρωμής, για τον 12 και 13ο λογαριασμό του έργου αντίστοιχα, που είχαν γίνει αποδεκτές από την Δ.Τ.Ε.Π.Ε.Π.& Ν. Η πρώτη άρθηκε στις 25/11/2022 μετά την εξόφληση του λογαριασμού, ενώ ο δεύτερος λογαριασμός δεν είχε εξοφληθεί μέχρι σήμερα (ημερομηνία της συνεδρίασης). 

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι: "Μέχρι την από Οκτώβριο του 2022 διακοπή εργασιών, στο έργο είχαν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες που αφορούν στο λιμένα της Πέρδικας, στο δε λιμάνι της Αγ. Μαρίνας είχε εκτελεστεί ο κύριος όγκος των εργασιών, ενώ απομένει η κατασκευή και τοποθέτηση τμήματος των τσιμεντοστρωμάτων στον εσωτερικό πόδα των κρηπιδωμάτων του μόλου, η κατασκευή τμήματος των ανωδομών, η κατασκευή όλων των επιστρώσεων, η εκτέλεση των Η/Μ εργασιών και η τοποθέτηση του τεχνικού εξοπλισμού".
 
Τα μέλη της επιτροπής έλαβαν υπόψιν τους:

1.Η αίτηση της αναδόχου εταιρείας για παράταση υποβλήθηκε εμπρόθεσμα την 16/01/2023.
2. Με την από 16/01/2023 αίτησή της η ανάδοχος εταιρεία ζητά την παράταση του έργου κατά οκτώ (8) μήνες καθώς το έργο βρίσκεται σε διακοπή εργασιών από τον Οκτώβριο του έτους 2022 λόγω καθυστέρησης πληρωμής των 12ου & 13ου λογαριασμών.
3. Την 04/10/2022 υπεβλήθη από την ανάδοχο η 1η ειδική δήλωση διακοπής εργασιών λόγω καθυστέρησης πληρωμής του 12ου Λογαριασμού του έργου. Η εν λόγω δήλωση έγινε αποδεκτή με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1030065/18-10-2022 απόφαση της Δ.Τ.Ε.Π.Ε.Π.& Ν. ενώ
άρθηκε την 25/11/2022 μετά την εξόφληση του λογαριασμού.
4. Την 29/11/2022 υπεβλήθη από την ανάδοχο η 2η ειδική δήλωση διακοπής εργασιών λόγω καθυστέρησης πληρωμής του 13ου Λογαριασμού του έργου η οποία έγινε αποδεκτή με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1299630/06-12-2022 απόφαση της Δ.Τ.Ε.Π.Ε.Π.& Ν. ενώ ο εν λόγω λογαριασμός δεν έχει εξοφληθεί μέχρι σήμερα.
5. Η παρούσα εργολαβία αφορά στην εκτέλεση εργασιών για την βελτίωση των λιμένων της Πέρδικας και της Αγ. Μαρίνας της νήσου Αίγινας. Μέχρι την από Οκτώβριο του 2022 διακοπή εργασιών στο έργο είχαν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες που αφορούν στο λιμένα της Πέρδικας στο δε λιμάνι της Αγ. Μαρίνας είχε εκτελεστεί ο κύριος όγκος των εργασιών ενώ απομένει η κατασκευή και τοποθέτηση τμήματος των τσιμεντοστρωμάτων στον εσωτερικό πόδα των κρηπιδωμάτων του μόλου, η κατασκευή τμήματος των ανωδομών, η κατασκευή όλων των επιστρώσεων, η εκτέλεση των Η/Μ εργασιών και η τοποθέτηση του τεχνικού εξοπλισμού.
6. Το διάστημα των οκτώ (8) μηνών που αιτείται παράταση η ανάδοχος εταιρεία κρίνεται εύλογο για την επαναφορά των πλωτών συνεργείων στον τόπο του έργου, την οργάνωση και επανάκαμψη των θαλάσσιων και στεριανών συνεργείων, την προμήθεια και εγκατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα κ.λ.π.) και των τεχνικών εξαρτημάτων (προσκρουστήρες κ.λ.π.) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του λιμένα της Αγ. Μαρίνας σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του έργου του θέματος.
7. Η ανάγκη για παράταση της προθεσμίας του έργου δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας, ως εκ τούτου πρέπει να χορηγηθεί παράταση «με αναθεώρηση», σύμφωνα με το Ν. 4412/2016, άρθρο 147, παρ. 8α.

Η εισήγηση:

Η έγκριση παράτασης “με αναθεώρηση” της συμβατικής προθεσμίας του έργου «Λιμενικά έργα προστασίας Αγ. Μαρίνας και λιμένα Πέρδικας Νήσου Αίγινας», αναδόχου εταιρείας ΕΡΓΟΜΑΡΕ Α.Ε., κατά οκτώ (8) μήνες, ήτοι έως την 08/10/2023.

Η Οικονομική Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε:

Την έγκριση παράτασης “με αναθεώρηση” της συμβατικής προθεσμίας του έργου «Λιμενικά έργα προστασίας Αγ. Μαρίνας και λιμένα Πέρδικας Νήσου Αίγινας», αναδόχου εταιρείας ΕΡΓΟΜΑΡΕ Α.Ε., κατά οκτώ (8) μήνες, ήτοι έως την 08/10/2023.

  • Τα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κ.κ. Βερελή Βασιλική και Λογοθέτη Αικατερίνη καταψηφίζουν την ανωτέρω απόφαση.
  • Το αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Ανδρουλακάκης Νικόλαος απέχει από την ψηφοφορία.
  • Το αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κα. Βαλαβάνη Στυλιανή δηλώνει λευκό με την παρατήρηση: «Πρόκειται για τη 2η παράταση διάρκειας 8 μηνών ενώ είχε προηγηθεί και άλλη μία 6 μηνών. Η συζητούμενη παράταση οφείλεται: (ι) το ότι μεσολάβησαν 2 διακοπές εργασιών λόγω μη έγκαιρης πληρωμής του 12ου και 13ου λογαριασμού, με τη 2η διακοπή να παραμένει σε ισχύ και (ιι) στην εκτίμηση του επιπλέον χρόνου που χρειάζεται, σύμφωνα με την εισήγηση, «για την επαναφορά των τοπικών πλωτών συνεργείων στον τόπο του έργου, την οργάνωση και επανάκαμψη των θαλάσσιων και στεριανών συνεργείων, την προμήθεια και εγκατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα κ.λ.π.) και των τεχνικών εξαρτημάτων (προσκρουστήρες κ.λ.π.)». Συνεπώς αποκαλύπτεται άλλη μία περίπτωση απαράδεκτης ολιγωρίας της Διοίκησης για την εύρυθμη εξέλιξη ενός έργου, η οποία, πέραν των άλλων, καθιστά αμφίβολη την επάρκεια της προτεινόμενης παράτασης. 
  • Το τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Δημητρίου Γεώργιος απέχει από την ψηφοφορία.
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, εξέδωσε Δελτίο Τύπου που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png