Ο κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας: "Eχει ολοκληρωθεί το 90% του έργου". Τι επισήμανε ο κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.

limeniko-ergo-agias-marinas.jpg

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 25 Ιανουαρίου 2023, εκτός από την συζήτηση για το έργο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, συζητήθηκε η επερώτηση της "Δύναμης Ζωής", της Ρένας Δούρου για τα έργα στο Λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα. Την ερώτηση έκανε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος και απάντησε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Επιγραμματικά, ο κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος είπε ότι τα έργα για τα λιμάνια της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας έχουν λιμνάσει και ότι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2022. Για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας είπε ότι δεν γίνονται εργασίες, γιατί όπως έχουν μάθει, δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό για να μπορέσει να συνεχίσει ο εργολάβος. Τέλος, επισήμανε, ότι για να λειτουργήσει το λιμάνι το καλοκαίρι, πρέπει να υλοποιηθεί η προμήθεια των fenders, δηλαδή των μπαλονιών για την ασφάλεια των πλοίων, τόνισε ότι θα ήθελε να μην ισχύει η παράταση των δέκα μηνών που απάντησε η Αντιπεριφέρεια, γιατί θα χαθεί και το επόμενο καλοκαίρι.

Στην επερώτηση απάντησε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας ο οποίος είπε ότι το λιμάνι της Πέρδικας έχει ολοκληρωθεί και έχουν γίνει και περισσότερες εργασίες, ενώ το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας είναι κατά 90% έτοιμο. Επίσης, σημείωσε ότι επισκέφθηκε τα δύο λιμάνια την ημέρα των Θεοφανείων, με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά. Για τα χρήματα είπε ότι τον επόμενο μήνα θα πληρωθεί ένας λογαριασμός 250 χιλιάδων, ενώ το υπόλοιπο των 490 χιλιάδων ευρώ, θα ενταχθεί σε ΠΔΕ.

Στην δευτερολογία του ο κ. Χατζηπέρος επισήμανε ότι τα χρήματα που ανέφερε ο κ. Βοϊδονικόλας είναι για την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων, όμως τα fenders είναι προμήθεια και πρέπει να προβλεφθεί κι αυτή, ώστε το λιμάνι να λειτουργήσει με ασφάλεια το καλοκαίρι.

Αναλυτικά, η επερώτηση του κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου:

“Εμείς σαν Δύναμη Ζωής”, σαν διοικούσα παράταξη, είχαμε προγραμματίσει και μέσα σε αυτά τα στοχευμένα έργα ήτανε τα δύο λιμάνια στην Αίγινα το λιμάνι της Πέρδικας και το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας ο προϋπολογισμός ήταν 7,8 εκ. Εμείς φροντίσαμε να δημοπρατηθούν, φροντίσαμε να χρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν, πλην όμως ενώ έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2022, τα έργα αυτά έχουνε λιμνάσει, ειδικά το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο είναι ένα λιμάνι εξόχως αναπτυξιακό, το οποίο θα εξυπηρετεί την ανάπτυξη της περιοχής της Αγίας Μαρίνας. Το λιμάνι αυτό λοιπόν έχει σταματήσει και δεν γίνονται εργασίες αυτή τη στιγμή, διότι από ότι έχουμε μάθει, δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό για να μπορέσουν να συνεχίσει ο εργολάβος.

Το λιμάνι αυτό έχει πάθει και ζημιές, έχει πάθει και ζημιές γιατί ήτανε απροστάτευτο, πέρυσι με τον μία σοροκάδα πάρει τα μπλόκια και τα ψάχναμε μετά και αυτό σημαίνει άλλες καθυστερήσεις.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να μην ισχύσει αυτό το οποίο μας απάντησε είσαι η Αντιπεριφέρεια Νήσων, Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, ότι πάλι παίρνει δέκα μήνες παράταση, διότι και αυτή η παράταση των 10 μηνών σημαίνει ότι θα χαθεί και το επόμενο καλοκαίρι και αυτό είναι πάρα - πάρα πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας και της Αίγινας, διότι το έργο αυτό όπως είπαμε είναι αναπτυξιακό και οικονομικό.

Επομένως αυτό που ζητάμε είναι να χρηματοδοτηθεί το έργο έγκαιρα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, διότι εάν δεν χρηματοδοτηθεί έγκαιρα, υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν, όπως είναι η προμήθεια των fenders, τα μπαλόνια και τα λοιπά για το λιμάνι, τα οποία θα έρθουν από το εξωτερικό και αυτά για να έρθουν θέλουν πάνω από τρεις μήνες.

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει έγκαιρα να γίνουν οι εργασίες. Οι εργασίες κατά την άποψή μας και την εκτίμησή μας είναι της τάξεως των 2 μηνών και εφόσον έρθουν και τα υλικά, τα οποία πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό, μέχρι το Πάσχα πρέπει να έχει τελειώσει εφόσον βέβαια όλα γίνονται συντονισμένα και όπως πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την τέχνη και με την νομοθεσία.

Η απάντηση του κ. Σταύρου Βοϊδονικόλα:

"Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί του ότι είναι ένα αναπτυξιακό έργο, είχα την τύχη στα Θεοφάνεια να πάω στο νησί εκεί στην τελετή των Θεοφανείων και γυρίσαμε με τον κύριο Ζορμπά τον δήμαρχο και πήγαμε στα έργα και της Πέρδικας, πραγματικά ένα θαυμάσιο έργο, έχει ολοκληρωθεί και με παραπάνω, μάλιστα, εργασίες και στο αλιευτικό λιμανάκι ακριβώς δίπλα, σ’ αυτό που φτιάχτηκε το υπέροχο λιμάνι της Πέρδικας και πήγαμε και στης Αγίας Μαρίνας. Έχει ολοκληρωθεί σας βεβαιώνω το 90%, ήδη, του έργου. Υπολείπονται κάποιες τσιμεντοστρώσεις και κάποια ηλεκτρομηχανικά έργα υποδοχής των σκαφών.

Πραγματικά, λοιπόν, θα επαναλάβω ότι είναι ένα έργο που θα φεύγει τοπική τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή με την προσόρμιση και μεγαλύτερων σκαφών.

Θα πω όμως ότι δεν είναι ακριβώς αληθές, ότι καθυστέρησε εξαιτίας της Περιφέρειας το γνωρίζει και την απάντηση, να μπαίνω σε λεπτομέρειες, που έχει δοθεί από τις τεχνικές μας υπηρεσίες, ότι υπήρχανε καθυστερήσεις όσον αφορά την έκδοση της άδειας απόρριψης βυθοκορυμάτων, υπήρχε μία θαλασσοταραχή, που είχε δυσκολέψει για ένα μεγάλο διάστημα της εργασίες εκεί και όπως επίσης, μεταβλήθηκαν και οι συνθήκες κατασκευής του έργου, όπως η μετεγκατάσταση του εργοταξίου στο φαληρικό όρμο,  οπότε η διακίνηση των υλικών καθυστερούσε σημαντικά.

Παρόλα αυτά, να σας πω ότι είναι ήδη στον προϋπολογισμό ενταγμένα και τον επόμενο μήνα θα πληρωθεί ένας λογαριασμός 250 χιλιάδων ευρώ και έχω, το τονίζω, έχω την προσωπική διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη του Γιώργου Πατούλη, ότι πολύ σύντομα θα ενταχθεί από ίδιους από ΠΔΕ, το υπόλοιπο 490 χιλιάδων ευρώ”,  είπε ο κ.Βοϊδονικόλας και συμπλήρωσε:  “Πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει αυτό το έργο".

Στη δευτερολογία του ο κ. Χατζηπέρος είπε:

“Θέλω να πω στον κύριο Βοϊδονικόλα, είναι ότι τα χρήματα αυτά τα οποία είπε ο προηγούμενος, είναι για την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων, αλλά υπάρχει και η προμήθεια. Για την προμήθεια, λοιπόν, επειδή σήμερα κανένας δεν πουλάει βερεσέ και όλοι θέλουν προκαταβολή, θα πρέπει να φροντίσετε και Βοϊδονικόλα να πληρωθούν και τα fenders, τα οποία πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό, έγκαιρα όμως, για να μην πουν το καλοκαίρι ότι δεν είναι ασφαλές και το λιμάνι δεν δουλεύει”.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png