Διόρθωση της μελέτης για τη στεγανοποίηση του δαπέδου του ανατολικού θαλάμου της δεξαμενής στο Λεόντι. Είναι εφικτή η ολοκλήρωση των εργασιών στις 20 Δεκεμβρίου 2021;

 
Η Περιφέρεια Αττικής με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, αναμένει ότι η αποκατάσταση των ρωγμών στην κεντρική δεξαμενή στο Λεόντι θα έχει ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή σε τέσσερις ημέρες από σήμερα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τη δοκιμαστική λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού, που θα ξεκινήσει τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ίδιο Δελτίο Τύπου. Άλλωστε η λειτουργία της κεντρικής δεξαμενής είναι αναπόσπαστο τμήμα αυτής της δοκιμαστικής λειτουργίας.

"Είδαμε στο Δελτίο Τύπου για μια ακόμη φορά ότι τέλειωσε το έργο, ναι. Φαντάζομαι να το ακούσουμε και μερικές ακόμη", σχολίασε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης χθες στην Οικονομική Επιτροπή. "Το χρονοδιάγραμμα έχει αλλάξει δέκα φορές, ευχόμαστε να είναι το τελευταίο και να μην αλλάξει πάλι δέκα φορές", είχε σχολιάσει νωρίτερα ο κ. Φίλιππος Τζίτζης.
 
Στο χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς: "Όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με τον ανάδοχο" είπε.
 
Ωστόσο, στις 10 Δεκεμβρίου 2021, με έγγραφό της η Οικονομική Υπηρεσία αποφάσισε την ανάκληση ( 674 / 25-11-2021 ) της ανάληψης υποχρέωσης λόγω της "Διόρθωσης της μελέτης από την Περιφέρεια και του πρωτογενούς από την Τεχνική Υπηρεσία" του Δήμου Αίγινας.
 
Αυτό συνέβη γιατί η Τ.Τ.Υ.Ν.Δ. της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων προχώρησε σε νέα μελέτη για την υγρομόνωση της δεξαμενής, διορθώνοντας την μελέτη που είχε συντάξει έναν μήνα πριν. Η διορθωμένη μελέτη έχει ημερομηνία πρωτοκόλλου 8/12/2021. Κατά συνέπεια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας προχώρησε αναγκαστικά σε ορθή επανάληψη του σχετικού Πρωτογενούς Αιτήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η νέα μελέτη της Τ.Τ.Υ.Ν.Δ.
 
Θα προλάβει τις ημερομηνίες ο Δήμος της Αίγινας; To Aegina Portal παρέθεσε τα νέα δεδομένα στον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά στην συνεδρίαση της χθεσινής Οικονομικής, με δεδομένη αυτή την αλλαγή, το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει ανάθεση του έργου, μπορεί να είναι ακριβής η ημερομηνία της 20ης Δεκεμβρίου που αναφέρει η Περιφέρεια; Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι: "Προέκυψε για κάποια αλλαγή τεχνικών χαρακτηριστικών, τα οποία ήταν απαιτητά κατά τη διάρκεια της εργασίας και της αποκατάστασης με τη μέθοδο των ρητινοενέσεων για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων. Κοιτάξτε να δείτε. Όσος χρόνος απαιτηθεί, πιστεύω ότι τα συνεργεία θα είναι πλήρως στελεχωμένα και με τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτείται και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Πιστεύω ότι θα είμαστε σωστά και έγκαιρα στις δοκιμές. Πάντα υπάρχει αυτή η επιφύλαξη όπως εκφράζεται κι εσείς και σε εμάς εδώ", είπε ο κ. Ζορμάς.

[upd] Να σημειώσουμε ότι σήμερα το μεσημέρι δημοσιεύθηκε η απόφαση 899/2021 του Δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, που αφορά στην απευθείας ανάθεση των εργασιών για την στεγανοποίηση του δαπέδου στην εταιρία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.
 
Ακολούθησε μία τελευταία ερώτηση, σχετικά με το έργο ο διαγωνισμός του οποίου έτρεξε τον Δεκέμβριο 2018 με τίτλο: "Παροχή υπηρεσίας συντήρησης και λειτουργίας κεντρικών δεξαμενών ύδρευσης Δήμου Αίγινας". Η ερώτηση αφορούσε τις μηνιαίες και τις έκτακτες εκθέσεις προόδου και την τελική έκθεση πεπραγμένων, που ο ανάδοχος ήταν υποχρεωμένος να υποβάλλει στην διευθύνουσα υπηρεσία (διευθύνουσα υπηρεσία ήταν η Τ.Τ.Υ.Ν.Δ. της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και όχι ο Δήμος Αίγινας όπως ακούγεται στην ερώτηση) Ακολουθεί σχετικό screenshot από την διακήρυξη.

Ο λόγος που έγινε αυτή η ερώτηση, είναι γιατί σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκφραστεί σχετικές ερωτήσεις για την αυτόματη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, των αντλιών και των αυτοματισμών της δεξαμενής από το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου του Υποθαλάσσιου Αγωγού κ. Παναγιώτη Κουκούλη.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια σαφή εικόνα για την κατάσταση αυτών των συστημάτων. Και μπορεί η κεντρική δεξαμενή να είναι μέρος των λεγόμενων "Χερσαίων έργων" και όχι του υποθαλάσσιου αγωγού, όμως η ορθή λειτουργία της προβλέπεται. Η Τεχνική Περιγραφή στα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού (Τεύχος 3) περιγράφει την ρητή υποχρέωση που έχει ο δήμος της Αίγινας για την λειτουργία της κεντρικής δεξαμενής. Εκεί αναγράφεται ανάμεσα σε άλλα ότι: "Η ΕΥΔΑΠ, ως έχουσα την ευθύνη του υφισταμένου δικτύου στη Σαλαμίνα, και ο Δήμος Αίγινας, ως έχων την ευθύνη του υπό κατασκευήν υδραγωγείου από το Λεόντι στην Αίγινα, έχουν την υποχρέωση να παραδώσουν τα αντίστοιχα έργα σε άρτια λειτουργική κατάσταση πριν από το χρόνο έναρξης των δοκιμών ολοκλήρωσης του έργου".

Άραγε θα μπορούσαν αυτές οι εκθέσεις να δώσουν μία εικόνα για την λειτουργία της κεντρικής δεξαμενής, καθώς η υπηρεσία αυτή είχε διάρκεια 18 μηνών.
 
Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι δεν γνώριζε σχετικά με την έκθεση που έπρεπε να παραδώσει ο ανάδοχος, είπε ότι θα το δει και θα τοποθετηθεί την επόμενη φορά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png