"Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα Δήμου Αίγινας". Εντάχθηκε στο πρόγραμμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε η μελέτη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

20220405_120800-entaksi-kai-egkrisi-000.jpg

Με γοργά βήματα προχώρησε η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπογράφηκε η απόφαση από τους συναρμόδιους υπουργούς, της υπαγωγής των ωφελούμενων φορέων, στο πρόγραμμα "Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό́ απόθεμα". 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Ο δήμος της Αίγινας βρίσκεται στον πίνακα των ωφελούμενων φορέων με το έργο: "Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα Δήμου Αίγινας και υπόγεια δίκτυα υποδομής", ύψους 1.500.000 ευρώ. 

Το Aegina Portal έχει παρουσιάσει αναλυτικά το προηγούμενο διάστημα το χρονολόγιο του θέματος το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή συζήτησε στις 4 Απριλίου 2022 το θέμα της έγκρισης της μελέτης,  στις 5 Ιουλίου 2022, τα μέλη της επιτροπής επικαιροποίησαν τη συγκεκριμένη μελέτη, καθώς μειώθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης στο ποσό των 1.500.000 από 3.400.000 ευρώ. Στις 7 Νοεμβρίου 2022 η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου, αυτή τη φορά προκειμένου να αποδεχθεί τη χρηματοδότηση. Τέλος, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022, συζητήθηκε η έγκριση της μελέτης και η συγκρότηση των όρων διακήρυξης του διαγωνισμού.

Συνοπτική περιγραφή του έργου:

Το έργο αφορά εργασίες ανάπλασης σε δρόμους και πεζοδρόμους του οικιστικού πυρήνα της πόλης της Αίγινας που συνδέουν κτίρια ενδιαφέροντος. Προτείνεται η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων για την εξυπηρέτηση μονίμων κατοίκων αλλά και τουριστών και επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος του έργου είναι η αισθητική και λειτουργική ενοποίηση του παραδοσιακού πυρήνα της πόλης που συνδέει το λιμάνι με τις βασικές κοινωνικές αστικές δομές της πόλης.

Περιλαμβάνονται οι απαραίτητες εργασίες ανάπλασης, με κυβόλιθους σε δρόμους και πεζοδρόμους του οικιστικού πυρήνα της πόλης της Αίγινας που συνδέουν κτίρια ενδιαφέροντος. Επίσης, στους δρόμους αυτούς προβλέπεται η κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά παραδοσιακού τύπου όμοια με τα υφιστάμενα από παλαιότερη εργολαβία σε παράπλευρους δρόμους. Οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι που προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες με την παρούσα μελέτη, αποτελούν συνέχεια ή συμπλήρωση των ήδη κατασκευασμένων τμημάτων οδών οικιστικού πυρήνα της πόλης είναι οι εξής:

  • Οδός Θωμαϊδου
  • Οδός  Πηλέως
  • Οδός Αίαντος
  • Οδός Αγίου Διονυσίου
Στο πλαίσιο του έργου και με στόχο την επίτευξη του ολοκληρωμένου χαρακτήρα της ανάπλασης και την μακροχρόνια διατήρησή του χωρίς την ανάγκη παρεμβάσεων, περιλαμβάνονται εργασίες αντικατάστασης του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης με τις συνδέσεις αυτού με τις παρόδιες ιδιοκτησίες, κατασκευής δικτύου αποχέτευσης λυμάτων με τις εξωτερικές διακλαδώσεις συνδέσεις αυτού με τις παρόδιες ιδιοκτησίες και κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:

Ημερομηνία έναρξης 29/12/2022 και ημερομηνία ολοκλήρωσης 31/12/2025.

Το Πρόγραμμα είναι ενταγμένο στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό́ Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2 – Ενεργειακή́ αναβάθμιση του κτιριακού́ αποθέματος της χώρας και χωροταξική́ μεταρρύθμιση» και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ 075 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κωδικό έργου στο ΠΔΕ 2022ΤΑ07500003). 

Η έγκριση της μελέτης του έργου: "Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα Δήμου Αίγινας και υπόγεια δίκτυα διανομής", από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων - Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023, η έγκριση της μελέτης του έργου: "Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα Δήμου Αίγινας και υπόγεια δίκτυα διανομής" και οι όροι έγκρισης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png