Tην εκπόνηση μελέτης, η οποία θα επιχειρήσει να εκτιμήσει τους κινδύνους που διατρέχει ο υποθαλάσσιος αγωγός, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

apofasi-ypoualassiou-00.jpg

Μετά από αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Παναγιώτη Κουκούλη, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2023, συζητήθηκε το θέμα: "Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την σύμβαση της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού και την ασφαλή λειτουργία του". 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Υπενθυμίζεται ότι το Aegina Portal στις 15 Φεβρουαρίου 2023 είχε παρουσιάσει αναλυτικά την εισήγηση του κ. Παναγιώτη Κουκούλη, ωστόσο εκκρεμούσε η καθαρογραμμένη απόφαση του Σώματος, η οποία αναρτήθηκε, τελικά, στις 20 Μαρτίου 2023. 

Σύμφωνα με το απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης: To αίτημα του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Αίγινα Μπορείς", κ. Κουκούλη Παναγιώτη είχε υποβληθεί στις 03-02-2023. Στο αίτημά του ο κ. Κουκούλης ανέφερε ότι η συζήτηση του ανωτέρω θέματος είναι επείγουσα, ιδιαίτερα μετά την σχετική συζήτηση στην συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου 2023 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, καθώς αφορά το καίριας σημασίας ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης.

Εισήγηση στο 2ο Θέμα: «Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την σύμβαση της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού και την ασφαλή λειτουργία του»

Γενικά

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με αντικείμενο την ασφαλή λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού, ιδιαίτερα μετά τις 3 προσπάθειες δολιοφθοράς, η τελευταία από τις οποίες προκάλεσε βλάβη στον αγωγό δημιουργώντας ρήγμα στον σωλήνα. Το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας του αγωγού συζητήθηκε και πρόσφατα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της 25ης Ιανουαρίου 2023.

Από τις συζητήσεις αυτές προκύπτουν ερωτηματικά και απορίες. Ζήτησα να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να τεθούν με συστηματικό τρόπο τα ερωτήματα και να επιδιωχθεί να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις
για το πολύ σημαντικό ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού. 

Αρμοδιότητες – Υποχρεώσεις

Από τις 19/1/2022 και για περίοδο 3 ετών την ευθύνη της λειτουργίας του αγωγού έχει η ανάδοχος εταιρεία. Στις υποχρεώσεις της περιλαμβάνεται η επισκευή τυχόν βλάβης του αγωγού και η κάλυψη της σχετικής δαπάνης. Η δαπάνη επισκευής και αποκατάστασης, όμως,
βαρύνει τον κύριο του έργου (δηλαδή τον Δήμο Αίγινας) στην περίπτωση που η ζημία προκλήθηκε από άγκυρα πλοίου ή δολιοφθορά ή τρομοκρατική ενέργεια (Τεύχη δημοπράτησης, Τεύχος 3: Τεχνική Περιγραφή, άρθρο 3.3.)Στις υποχρεώσεις του κυρίου του έργου, δηλαδή του Δήμου, περιλαμβάνεται επίσης ήδη από τις 19/1/2022 η φύλαξη του έργου (Προγραμματική Σύμβαση με Περιφέρεια Αττικής της 5/3/2015, άρθρο 9.2.)

Μετά το τέλος της 3ετούς περιόδου, δηλαδή από τις 19/1/2025, η συνολική μέριμνα για τον υποθαλάσσιο αγωγό (λειτουργία, συντήρηση, επιτήρηση, επισκευές κλπ.) είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα και υποχρέωση του Δήμου Αίγινας.

Ερωτήματα και απορίες

Τα ερωτήματα, τα οποία τίθενται σχετικά με την ασφαλή λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού, και τα οποία εντείνονται μετά τις πράξεις δολιοφθοράς, περιλαμβάνουν μεταξύ  άλλων και τα εξής:

1. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν το έργο;
2. Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβούν;
3. Τι ζημιές και βλάβες μπορεί να προξενήσουν;
4. Πώς επισκευάζεται τυχόν ζημία ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του
αγωγού;
5. Ποιος είναι ο χρόνος που απαιτείται για την επισκευή και την αποκατάσταση;
6. Ποιες είναι οι δυνατότητες για πρόβλεψη – πρόληψη – αποτροπή των ζημιών;
7. Ποια πρέπει να είναι η προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων
ανάγκης;
8. Είναι απαραίτητη η ασφαλιστική κάλυψη του έργου; Και για ποιους κινδύνους;
9. Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας
μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού;
10. Ποιος εναλλακτικός τρόπος τροφοδότησης είναι ο βέλτιστος και πώς μπορεί να υλοποιηθεί;

Η απάντηση στα ερωτήματα

Τα ερωτήματα αυτά δεν τίθενται για πρώτη φορά. Συνοδεύουν κάθε τεχνικό έργο και η απάντησή τους είναι απαραίτητη όταν, ιδίως, πρόκειται για μεγάλα έργα με κρίσιμη λειτουργία.
Η απάντηση στα ερωτήματα δίνεται με την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης Εκτίμησης και Διαχείρισης Κινδύνου.

Θεωρώ ότι αυτός ακριβώς είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα και αυτό προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Διοίκηση του Δήμου: την εκπόνηση «Μελέτης Εκτίμησης και Διαχείρισης Κινδύνου για το έργο του υποθαλάσσιου
αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στην Σαλαμίνα» 

Παναγιώτης Κουκούλης
Δημοτικός Σύμβουλος

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με 8 θετικές ψήφους 

Θεωρεί αναγκαία την εκπόνηση μελέτης η οποία θα επιχειρήσει να εκτιμήσει τους κινδύνους που διατρέχει ο υποθαλάσσιος αγωγός από τυχόν βλάβες, κακόβουλες ενέργειες κτλ., να καταγράψει τις συνέπειες που μπορεί να έχει η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης στην ομαλή υδροδότηση της νήσου μας και να αναζητήσει τρόπους για την αντιμετώπιση ή αποφυγή τέτοιων κινδύνων και την επαύξηση της ασφάλειας.

(Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μούρτζης Αντώνιος, Καραγιάννης Δημήτριος, Κουκούλη Μαρία, Σαλπέα – Στάθη Αικατερίνη και Τζίτζης Φίλιππος ψήφισαν παρών).


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png