Μανώλης Λογοθέτης: "Tο Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργική κατάρρευση". Τι απάντησαν ο κ. Θεριανός και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

20230329_200908-logothetis.jpg
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2023, ο κ. Μανώλης Λογοθέτης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Αίγινας αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι "το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργική κατάρρευση". 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Μεταφέροντας, όπως είπε, την προσωπική του εμπειρία το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τρεις ασθενείς του που συνόδεψε στο Κέντρο Υγείας, είπε: Σας βεβαιώνω ότι και τις τρεις φορές αντιμετώπισα ένα Κέντρο Υγείας που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, ούτε στοιχειωδώς στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων".  Σε άλλο σημείο ανάφερε ότι η  Διοικούσα Επιτροπή έχει να συνεδριάσει ενάμιση χρόνο. Στη δήλωση  περί "λειτουργικής κατάρρευσης" αντέδρασαν δημοτικοί σύμβουλοι, που διαφώνησαν και τοποθετήθηκαν σχετικά.

Σημειώνεται, ότι αντίστοιχα και στην αρχή του καλοκαιριού ο κ. Λογοθέτης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε αναφερθεί στην ύπαρξη κενού, στην κάλυψη των επιγώντων περιστατικών, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Διοικούσα Επιτροπή.

 Ο κ. Μανώλης Λογοθέτης είπε: "Για μένα είναι πολύ δυσάρεστο, ότι είμαι υποχρεωμένος σαν γιατρός, αλλά και σαν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας να μεταφέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένη εμπειρία που έχω για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Η εμπειρία που έχω είναι ότι το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργική κατάρρευση για πολλούς λόγους, αλλά κυριότερα για να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που έχει και είναι η μοναδική δομή με τέτοια υποχρέωση στο νησί επάνω, να παραλάβει και να διοχετεύσει προς τα μέσα ή να αντιμετωπίσει σε πρωτοβάθμια επίπεδο τους ασθενείς οι οποίοι κάποια ώρα, εκτός πρωινού ωραρίου, είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν και να χρησιμοποιήσουν το Κέντρο Υγείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Είχα το τελευταίο χρονικό διάστημα και πρέπει να το μεταφέρω την προσωπική εμπειρία, πέρα από τα υπόλοιπα, την ανάγκη να συνοδεύσω τρεις ασθενείς στο Κέντρο Υγείας με πολύ σοβαρά προβλήματα. Σας βεβαιώνω ότι και τις τρεις φορές αντιμετώπισα ένα Κέντρο Υγείας που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, ούτε στοιχειωδώς στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Αντίθετα,  όταν πήγαμε ειδικά την  τρίτη φορά μου έκανε πολύ εντύπωση, ότι ο εφημερεύων γιατρός χωρίς καν να είχε δει τον ασθενή, είχε κανονίσει τη μετακίνησή του προς το κέντρο, χωρίς καν να έχει δει το πρόβλημα, ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Αυτό σημαίνει ότι και εκείνος έχει και την αίσθηση ότι στο Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα, πρώτο βαθμό πέρα από το να μετακινήσει προς την Αθήνα. Αυτό το γεγονός, λοιπόν, για μένα είναι πολύ δυσάρεστο, γιατί δεν είναι εκείνο που έρχεται σαν ένα γεγονός και μία περίοδο, είναι συνεχόμενη και πάρα πολύ καιρό.

Θέλω να πω ότι πέρα από τις άλλες μου ιδιώτητες που έχω σαν γιατρός είμαι και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή η διοικούσα επιτροπή με ευθύνη του προέδρου, κατά πάσα πιθανότητα, έχει να συνεδριάσει ενάμιση χρόνο και πέρα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση έχουν προηγηθεί τέσσερις συνεδριάσεις οι οποίες ήταν απόλυτα τυπικές, όπου ζήτησα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αναφέρω τώρα εδώ πέρα και δεν έγινε το παραμικρό βήμα παραπέρα.

Αντί γι’ αυτό το πράγμα έχω ζήσει τον πανηγυρισμό της εμφάνιση της παιδιάτρου για ένα συγκεκριμένο λόγο, όπου πέρα από την εμφάνιση της ανώνυμης παιδιάτρου  στις φωτογραφίες, όλοι ζήσαμε τις ευχαριστίες προς τον κ. Ροϊλό, ο οποίος θεωρήθηκε ότι είναι ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του κέντρου υγείας σαν πρόεδρος που είναι αυτή τη στιγμή.

Επανέρχομαι στο πολύ βασικό θέμα, δηλώνα και πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη ότι υπάρχει συνολική κατάρρευση του Κέντρου Υγείας για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών σε πρώτη επαφή, που θα έχει αυτός ο ασθενής με το Κέντρο Υγείας.

Αυτό γιατί είναι όχι μόνο ελλειπής η σύνδεση του, αλλά δεν είναι καθόλου οργανωμένη και η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Καθόλου, μα καθόλου οργανωμένη. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει ένα Κέντρο Υγείας, το μοναδικό πάνω στο νησί,  και να μην μπορεί να γίνει μία γενική αίματος και να είναι στην καλή διάθεση από την πλευρά του γιατρού να καλέσει κάποιον απέξω προκειμένου να γίνει γενική αίματος. Ή να πρέπει να βρούμε τον ακτινολόγο ή τον εργαζόμενο στο ακτινολογικό για να γίνει μία απλή ακτινογραφία.

Σας σας πω ένα τελευταίο. Συνόδευσα τη μία από τις περιπτώσεις μέσα στην Αθήνα, όπου δέχτηκα τη μεγαλύτερη υποτίμηση που θα μπορούσα να δεχτώ σαν γιατρός. Μα είναι δυνατόν να έρχεται στην Αθήνα, χωρίς να έχει κάνει τα στοιχειώδη. Αυτό σημαίνει ότι τη συγκεκριμένη ασθενή πέρασε ένα 10-ωρο για να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στα στοιχειώδη που ζητούσαν εκείνη τη στιγμή.

Λέω λοιπόν προς τον κ. Δήμαρχο, ότι πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία προσπάθεια και μία σύσταση προς τον συνεργάτη του, που είναι πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, να ενεργοποιηθει προκειμένου να ληφθεί η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο Κέντρο Υγείας με κάποιο οργανωτικό τρόπο και όχι με μία κουβέντα που λέει: “Mα δεν έχουμε, μας λείπει το προσωπικό για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και το αφήνουμε. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα γιατί όταν θα προκύψει το σοβαρό πρόβλημα θα τρέχουμε να μοιράζουμε τις ευθύνες σε σχέση με το ποιος ήταν υπεύθυνος σε αυτήν την ιστορία και είναι πολύ εύκολο οι ευθύνες αυτές να διαβιβαστούν και να διαχυθούν και το κέντρο αλλά και προς την επιτροπή η οποία είναι σοβαρά υπεύθυνη".

Ακολούθως τον λόγο πήρε η κ. Καίτη Σαλπέα, που είπε σχετικά: "Επειδή έγινε μία συζήτηση περί του Κέντρου Υγείας Αίγινας από το συνάδελφό τον κύριο Λογοθέτη τον οποίο τον αγαπώ, τον σέβομαι, τον εκτιμώ, αλλά θα πρέπει να πω την άποψή μου, χωρίς να πω ότι θέλω να καλύψω ή να υπερασπιστώ τον πρόεδρο τον κ. Θεριανό.

Είναι αλήθεια, ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο, το Κέντρο Υγείας έχει έρθει σε ένα νοικοκυριό. Θα ξεκινήσω από τη γραμματεία όπου είναι ο κύριος Τζίτζης και άλλες δύο κοπέλες οι οποίοι καλοδέχονται τον κόσμο, κρατούν τα στοιχεία τους, τρέχουν ενδιαφέρονται. Οι γιατροί το ίδιο, οι νοσηλεύτριες το ίδιο, κινούνται πάση δύναμη για να εξυπηρετηθεί το κοινό και εγώ επανειλημμένως που έχω πάει με κάποιο πρόβλημα, έχω εξυπηρετηθεί αμέσως και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας. 

Όσο για τον κύριο Θεριανό, στο δρόμο με έχει μαζέψει και που έχω πέσει και όπως έχει πάει όχι μόνο εμένα, αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους όπου τον ευγνωμονούν και τον αγαπούν για το ενδιαφέρον του. 
Επίσης, θα ήθελα να πω ότι σε κάποια επικοινωνία που είχα εγώ με τον Περικλή τον Αλεβίζο και τον Χρήστο Ροϊλό, που τυγχάνει να είναι και ο ένας πολύ καλός φίλος των παιδιών μου και ο Περικλής χρόνια μαζί στα κοινά, ήταν αγανακτισμένος ότι πόσο πολύ η Αίγινα τον καταπιέζει για να στείλει ανθρώπους που εμείς δεν έχουμε και ότι οι επιστολές και τα γράμματα που λαμβάνει από το πρόεδρο του Κέντρου Υγείας και από τη διευθύντρια είναι βουνό. Σταματήστε, λέει, κάνουμε προσπάθειες και εμείς και πιέζουμε με τη σειρά μας τον υπουργό.

Η αντίδραση του κ  Φίλιππου Τζίτζη: "Ζητάω το λόγο επί προσωπικού, είναι ένα θέμα που με αγγίζει στο χώρο της εργασίας μου. Ότι δεν έχει συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας σημαίνει ότι υπάρχει λειτουργική κατάρρευση και συνολική κατάρρευση του Κέντρου Υγείας. Γιατί ισοπεδώνουμε 40 εργαζόμενους γιατρούς και προσωπικό που δουλεύουν κάθε μέρα, για ποιο λόγο. 

Υπάρχουν προβλήματα; ναι υπάρχουν προβλήματα υπήρχαν προβλήματα. Υπήρχαν προβλήματα παλιά; Υπήρχαν προβλήματα παλιά. Γίνονται προσπάθειες από τη 2η ΔΥΠΕ;  Γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες, αλλά δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας και κάποιους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, το θεωρώ απαράδεκτο.

Γιατί χτυπάμε το Κέντρο Υγείας γιατί είναι ο εύκολος στόχος είναι ο εύκολος στόχος το Κέντρο Υγείας να λένε ότι συνολική κατάρρευση, συνολική κατάρρευση; Τι είναι αυτό το πράγμα; Ότι υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν, εδώ είμαστε όλοι με τον τρόπο να βοηθήσει ο καθένας. Όταν κάποιος είναι και γιατρός, νομίζω πρέπει να προσέχει τι λέει αυτά. Αν θέλουμε μέσω του Κέντρου Υγείας να χτυπήσουμε την κυβέρνηση, την οποία κυβέρνηση νομίζω είναι άστοχο, ευχαριστώ".

Την προσωπική του εμπειρία από την συνεργασία του με το Κέντρο Υγείας Αίγινας, κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Μανώλης Λεούσης: "Την 1η Σεπτεμβρίου του ‘14 όταν εκλέχθηκα και ξεκίνησε η θητεία μας με τον κύριο Μούρτζη, βρήκαμε το αγροτικό το αγροτικό - περιφερειακό τέλος πάντων ιατρείο του Μεσαγρού κλειστό, επί οκτώ - εννέα μήνες περίπου. 

Σε συνεργασία με την κυρία Γελαδάκη τη συγχωρεμένη και με το Κέντρο Υγείας καταφέραμε και είχαμε δύο φορές τη βδομάδα γιατρό. Το 2023 το περιφερειακό ιατρείο του Μεσαγρού έχει οκτώ φορές το μήνα παθολόγο και δύο φορές το μήνα παιδίατρο, που έχει να το ζήσει από το αγροτικό της κυρίας Γελαδάκη. 

Σήμερα είχα την τιμή να φιλοξενώ στο περιφερειακό ιατρείο του Mεσαγρού την κυρία Δεληγιάννη την παιδίατρο για δεύτερη φορά στο μήνα Μάρτιο κάθε φορά που έρχεται παθολόγος ή η παιδίατρος το ανακοινώνουμε στους κατοίκους μας προχθές η παιδίατρος παρενέβη σε περιστατικό οικογένειας πολυμελούς οικογένειας η οποία είχε σοβαρό πρόβλημα με παιδάκι 2 χρόνων με 40 πυρετό ή αποφευχθεί η μεταφορά του στον Πειραιά σε που δεν εργαζόταν Αυτό έχω να πω στο Mεσαγρό τι έχει συμβεί με το κέντρο υγείας Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε ευχαριστώ για την παρέμβαση Ωραία ευχαριστώ πολύ και υπάρχει ο δήμαρχος τον λόγο επί προσωπικού".

Τι απάντησε ο κ. Στέλιος Θεριανός, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας: "Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω πραγματικά αυτό το σημερινό και δεν μπορώ γιατί το Μανώλη το Λογοθέτη, πέρα από αυτό που έχουμε σαν πρόεδρος της διοικούσας, σαν μέλος της διοικούσας, δεν μπορώ να πω να εκφραστώ καθόλου άσχημα για αυτόν τον άνθρωπο γιατί ξέρω τα υπόλοιπα.

Πραγματικά είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βοηθάει. Πραγματικά ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει προσφέρει, όμως με αυτό τον τρόπο το σημερινό, δεν ξέρω οι συνάδελφοί του στο Κέντρο Υγείας εάν τους πω ότι σήμερα εκφράστηκε έτσι ο κ. Λογοθέτης τι θα μου πουν. Γιατί πραγματικά οι συνάδελφοί στο Κέντρο Υγείας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε περιστατικό που έχει ο κ. Λογοθέτης,ι σε κάθε περιστατικό.

Τώρα εάν έτυχε ένα μεμονομένο περιστατικό, το οποίο λέει ότι ο Σωκράτης αυτό, ότι είχε ετοιμάσει τα χαρτιά, προφανώς ο κ. Λογοθέτης είχε μιλήσει με τον επιβλέπων γιατρό, του εξηγήσει ο κ. Λογοθέτης ποιο είναι το περιστατικό και γιατί πρέπει να στο στείλουμε μέσα και απλά είναι μεταφορά του και προφανώς δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό αυτό το λόγο.

Τώρα άκουσα την παιδίατρο, τρομερό. Δεν κάναμε πανηγυρισμούς, χαρήκαμε βεβαίως που ήρθε η παιδίατρος στο νησί μετά από πέντε χρόνια. Χαρήκαμε πιο πολύ γιατί η παιδίατρος εξαιρετική. Δεν ευχαρίστησα μόνο τον κύριο Ροϊλό, ευχαρίστησα όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και δεν έβαλα τον εαυτό μου. Δεν μπορώ αυτά να τα λέμε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο και να λέμε μία δομή του νησιού η οποία κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, πραγματικά, με αυτές δυνατότητες που έχει.

Θα πω για τη γενική αίματος ότι δίκιο ο κ. Λογοθέτης, όμως όποτε  καλέσουν την κυρία Γερολυμάτου, που είναι στο μικροβιολογικό, είναι εκεί για να μας κάνει γενική αίματος, όπότε καλέσουμε τον ακτινοδιάγνωση σε  5 λεπτά είναι εκεί και βγάζουμε ακτινογραφία τους ευχαριστώ και τους δύο πραγματικά.

Δεν μπορώ να πω, δηλαδή δηλαδή αυτό το πράγμα που ακούω σήμερα εδώ για κατάρευση του Κέντρου Υγείας, τι να σας πω τώρα εγώ, να μη σας τα πω εγώ μάλλον, μπορείτε να γνωρίσε  τους εφημερεύοντες ιατρούς που συνεργάζεται με τον κύριο Λογοθέτη να σου πω την αλήθεια γιατί δεν το δέχομαι αυτό. Για τη δουλειά όπως είναι και δουλειά μου και το βλέπω εγώ και το κάθε μέρα δεν μπορώ να το πω αυτό. Κάνουμε προσπαθείς.

Προχθές, στις 23 του μήνα ορκίστηκε ο νέος οδοντίατρος, ήρθε ο οδοντίατρος. Τη μία θέση οδοντίατρο την αλλάξαμε στο οργανόγραμμα, ήταν δύο οδοντίατροι και την την κάναμε καρδιολόγο. Πήρε έγκριση για να προκηρυχθεί θέση καρδιολόγου. Κάνουμε, επίσης αγώνα για τον ακτινολόγο, γιατί το νησί δεν έχει υπέρηχο. Δηλαδή δεν γίνονται μόνα τους αυτά και βέβαια αυτό που είπε η κυρία Σαλπέα τα χαρτιά είναι σοριδόν και για όλες τις ειδικότητες.

Και κάθε μήνα συγκεκριμένα, γιατί μας έχουν αναφέρει και από τη διοίκηση ότι θα είναι από το τέλος του μήνα κάθε μήνα τα χαρτιά σας, εγώ στέλνω και ενδιάμεσα έγραφα, δηλαδή τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Αλλά το “ολική κατάρρευση” δεν το δέχομαι, δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό”. Είναι η άποψη η δικιά μας, εκφράζει ο κ. Λογοθέτης τη δικιά του, αλλά αυτές τις απόψεις μπορούν να σας τις πουν και οι γιατροί που εφημερεύουν.

Ότι δεν έχουμε βοηθήσει τον κ. Λογοθέτη στο έργο του, ούτε μία φορά δεν έχει συμβεί αυτό, ούτε μία φορά, το ασθενοφόρο έρχεται συνέχεια".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png