Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης στο πεζοδρόμιο της Λ. Αλώνων. Τι περιλαμβάνει η Τεχνική Έκθεση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του πεζοδρομίου, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλώνων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του πεζοδρομίου, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλώνων. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση και το Πρωτογενές Αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι εργασίες αφορούν στην επισκευή του πεζοδρομίου επί της λεωφόρου Αλώνων, στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού. Στην Τεχνική Έκθεση η ανάγκη παρέμβασης χαρακτηρίζεται ως κατεπείγουσα, καθώς στο σημείο έχουν εντοπιστεί σοβαρές φθορές, όπως καθιζήσεις, σπασμένες πλάκες και ανασηκώσεις λόγω ριζών δέντρων, που δημιουργούν κινδύνους για την ασφαλή διέλευση των πεζών .

Το έργο αφορά συνολική επιφάνεια περίπου 550 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει εκτεταμένες εργασίες αποξήλωσης των φθαρμένων υλικών, καθαρισμού και προετοιμασίας του υποστρώματος, εξυγίανσης του εδάφους, καθώς και νέες επιστρώσεις με πλάκες πεζοδρομίου. Παράλληλα, η Τεχνική Έκθεση προβλέπει την ενσωμάτωση στοιχείων προσβασιμότητας, όπως ράμπες ΑμεΑ και οδηγοί όδευσης τυφλών, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα και την κοινωνική συμπερίληψη των δημόσιων χώρων .

Η εκτέλεση των εργασιών θα εκτελέσει εξωτερικός συνεργάτης, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου εντός ενός μηνός, ενώ την επίβλεψη θα έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας.

Η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη αφορά μόνο την υπηρεσία επισκευής των δαπέδων. Τα οικοδομικά υλικά και οι πλάκες πεζοδρομίου που απαιτούνται θα παραδίδονται στον ανάδοχο από το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Τα απαιτούμενα υλικά έχουν προσμετρηθεί, έχουν αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου Αίγινας από προηγούμενες προμήθειες υλικών, και επαρκούν για την εν θέματι επισκευή.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στο ποσό των 20.088 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και θα καλυφθεί από πόρους του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2026.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές υπολογίστηκαν μετά από έρευνα αγοράς και μετά από σύγκριση τιμών σε παρόμοιες εργασίες παροχής υπηρεσιών σε ανθρωποώρες, αναφέρει η έκθεση.

Προβλέπονται οι εξής εργασίες:

  • Αποξήλωση φθαρμένων επιστρώσεων και κρασπέδων
  • Απομάκρυνση προϊόντων εκσκαφής και μπάζων σε πιστοποιημένους χώρους
  • Καθαρισμός και προετοιμασία του υποστρώματος
  • Εξυγίανση εδάφους και διαμόρφωση κατάλληλων κλίσεων
  • Διάστρωση, συμπύκνωση και διαμόρφωση στρώσης άμμου ή/και σκυροδέματος
  • Ανύψωση ή επισκευή καπακιών φρεατίων, σχαρών υδάτων και αγωγών
  • Τοποθέτηση νέων κρασπέδων για οριοθέτηση πεζοδρομίου και οδοστρώματος, όπου απαιτείται
  • Επίστρωση επιφάνειας με πλάκες πεζοδρομίου, με ενσωμάτωση στοιχείων προσβασιμότητας και
    τοποθέτηση πλάκες οδηγού όδευσης τυφλών και ράμπες ΑμεΑ

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αγία Ειρήνη για έργα στο δίκτυο ύδρευσης, αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αγία Ειρήνη Αίγινας για έργα στο δίκτυο ύδρευσης, αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης προχωρά ο Δήμος Αίγινας, στο πλαίσιο της υλοποίησης σημαντικού έργου για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας κατά τη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2026. Το θέμα αφορούσε την έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, καθώς και τη χορήγηση άδειας τομής και κατάληψης οδοστρώματος, με παράλληλη διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα της περιοχής .

Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο έργο «Επισκευή, επέκταση και αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αίγινας», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και κρίνεται απαραίτητο για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης του νησιού .

Η άδεια δόθηκε κατόπιν αιτήματος της αναδόχου εταιρείας STAR Τεχνική Εμπορική Α.Ε., με τη σύμφωνη γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία εισηγήθηκε θετικά για την υλοποίηση των εργασιών .

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εργασίες θα πραγματοποιούνται τμηματικά και κατά τις πρωινές ώρες, από τις 07:00 έως τις 14:00, με την υποχρέωση τήρησης των ωρών κοινής ησυχίας . Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία θα ενημερώνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα για κάθε επιμέρους κυκλοφοριακή ρύθμιση που θα εφαρμόζεται.

Ο Δήμος Αίγινας συμμετείχε στην 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας», στην Κέρκυρα.

Ο Δήμος Αίγινας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων και στη συνεδρίαση του Δικτύου «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο υπεύθυνος του Δικτύου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Τσατήρης, παραβρέθηκαν στις επετειακές εκδηλώσεις για την 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα στις 21 Μαΐου 2026. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι φετινές εκδηλώσεις τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος παρέστη, προσδίδοντας ιδιαίτερη τιμή και συμβολισμό στον εορτασμό της ιστορικής επετείου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, επίσης, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας», στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αίγινας, Ναυπλιέων και Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μετατροπής του Δικτύου σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με στόχο την περαιτέρω θεσμική και οργανωτική ενίσχυσή του, καθώς και την προώθηση κοινών δράσεων στους τομείς της ιστορικής έρευνας, της παιδείας, του πολιτισμού και της αυτοδιοικητικής συνεργασίας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πενηντάρχου – Πουλημένος, ο Δήμαρχος Αίγινας Ιωάννης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Ορφανός και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Φώντας Αλαμάνος, συντονιστής του Δικτύου, ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας και ιδρυτής του Δικτύου Σωτήρης Μικάλεφ, καθώς και οι Αλίκη Κατσαρού και Βάσω Καββαδία.

Από τον Δήμο Ναυπλιέων συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας Άντζη Παναγιωτακοπούλου και η Σοφία Χρονοπούλου, ενώ από τον Δήμο Αμμοχώστου συμμετείχε η Δημοτική Γραμματέας Μαριλένα Μανώλη.

Φωτογραφία από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αμμοχώστου.

Καθορίστηκαν οι Τομείς και οι Ειδικότητες του ΕΠΑΛ Αίγινας, για το σχολικό έτος 2026-2027.

Δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων

Δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων ανά Επαγγελματικό Λύκειο για το σχολικό έτος 2026-2027. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Ειδικότερα για την Διεύθυνση Δ.Ε. Πειραιά και το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αίγινας ισχύουν τα ακόλουθα:

screenshot.18821.pngscreenshot.18820.png

Μια "μαγική" εκδήλωση στην Αγία Μαρίνα με τον Sankara, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόη. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:30, με το κοινό να γεμίζει την πλατεία

Μια ξεχωριστή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαΐου 2026 στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας. Ήταν η εξ αναβολής εκδήλωση για την ημέρα της Μητέρας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οινόη, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Κοινότητας Μεσαγρού, διοργάνωσε μια μοναδική παράσταση με προσκεκλημένο τον γνωστό και αγαπημένο μάγο Sankara.

Μια "μαγική" βραδιά στην Αγία Μαρίνα με τον Sankara, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:30, με το κοινό να γεμίζει την πλατεία μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και ανεβασμένης διάθεσης, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Λαζάρου καλωσόρισε θερμά τον κόσμο, εκφράζοντας τη μεγάλη της χαρά για τη διοργάνωση αυτής της πρωτότυπης δράσης:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό που γίνεται σήμερα... Έχουμε φέρει τον μάγο Sankara! Δεν θα μας εξαφανίσει, απλά θα μας δείξει πολλά πράγματα. Χαιρόμαστε που πάμε λίγο μπροστά και δεν έχουμε μονάχα τα τετριμμένα...»

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και εκφράστηκαν

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς τους τοπικούς επαγγελματίες και χορηγούς που στηρίζουν σταθερά τις δράσεις του Συλλόγου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολύτιμη συνεισφορά του Αστυνομικού Σταθμού Μεσαγρού, της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, αλλά και στον Πρόεδρο της Κοινότητας, Μανώλη Λεούση, ο οποίος, αν και δεν κατάφερε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, έστειλε τους θερμούς χαιρετισμούς του σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση, που περιελάμβανε μπαζάρ με λουλούδια και χειροποίητα αντικείμενα

Η εκδήλωση, που περιελάμβανε μπαζάρ με λουλούδια και χειροποίητα αντικείμενα, συνεχίστηκε με άφθονο κέφι, χορό και τραγούδι, και βέβαια με τα εντυπωσιακά κόλπα του Sankara, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία και η δημιουργικότητα μπορούν να προσφέρουν όμορφες στιγμές στην τοπική κοινωνία και ειδικά στα παιδιά.



1. Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;
Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.
Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:
➜ Ευρωεκλογές
➜ Περιφερειακές Εκλογές
➜ Δημοτικές Εκλογές
➜ Κοινοτικές Εκλογές
2. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.
3. Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
4. Πού μπορώ να ψηφίσω;
Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)



Έτσι,
➜ Αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα
➜ Οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους
➜ Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες
5. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:
➜ Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»
➜ Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.
Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.
6. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;
Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
7. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.
Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.
8. Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
9. Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;
Για τις Ευρωεκλογές μπορείτε να ψηφίσετε στην Περιφέρεια της οικείας ελληνικής Προξενικής Αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είχατε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019, ώστε να περιληφθείτε σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων Ε.Ε. Ειδικά για τους Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία για τη υποβολή αίτησης ήταν η 10η Απριλίου 2019.
Οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.
10. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.
11. Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.
➜ Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.
12. Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;
Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
13. Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
14. Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες.
Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
➜ Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.
15. Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;
Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:
➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους
Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:
➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες
Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
16. Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω √ (τικ);
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο
17. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;
Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
2. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.
➜ Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.
➜ Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.
3. Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές κι αν ναι πόσους;
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.
4. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;
α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:
➜ Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002
➜ Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
β. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
➜ Διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002.
➜ Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
➜ Έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
Φέτος έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
6. Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.
7. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;
Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.
8. Πού θα δω τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.
9. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές;
Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων. Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

Γ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 ψηφίζουμε:
➜ για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών
➜ για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου
➜ για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου
➜ για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)
1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο), από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
2. Πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω;
Περιφερειακές Εκλογές:
Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
➜ Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Δημοτικές Εκλογές:
➜ Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
➜ Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
και
έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
➜ Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
➜ Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης
Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών ➜ https://ekloges-info.ypes.gr/ Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.
Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο σας καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.
3. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις περιφερειακές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά περιφέρεια;
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στην διαδρομή «Εκλογές ➜ Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές ➜ Εγκύκλιοι ➜ Εγκύκλιος 13/ Παραρτήματα Εγκυκλίου 13», στο Παράρτημα 1 αποτυπώνονται οι περιφερειακές ενότητες – εκλογικές περιφέρειες ανά περιφέρεια (σημειώνουμε ότι οι περιφερειακές ενότητες ταυτίζονται με τις εκλογικές περιφέρειες) και στο Παράρτημα 3 – Χάρτες αποτυπώνονται οι έδρες – αριθμός περιφερειακών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
4. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις δημοτικές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά δήμο;
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στη διαδρομή «Εκλογές ➜ Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ➜ Εγκύκλιοι», έχει αναρτηθεί αρχείο excel με την ονομασία «Βάση δεδομένων δημοτικών εκλογών 2019», στο οποίο αποτυπώνονται οι δημοτικές ενότητες (εκλογικές περιφέρειες) ανά δήμο, οι κοινότητες και οι έδρες-αριθμός συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
5. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν:
α. Οι Έλληνες πολίτες που:
➜ συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου2002
➜ είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
β. Οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
➜ διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17οέτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. * δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν * έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
6. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στην περιφέρεια και τον δήμο μου; Που μπορώ να τους πληροφορηθώ;
Οι ψηφοφόροι δύνανται να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, ο οποίος εκδίδει, δημοσιεύει και αναρτά το πρόγραμμα εκλογής.
7. Πού θα μπορώ να δω τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr/).

Υπενθυμίζεται ότι:
➜ Δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.
➜ Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.




1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.